Sunnuntai 26.5.2019

Karu varoitus Italian populisteille: ”Uusin harha-askeleisiin ei ole varaa”

Luotu: 
21.10.2018 10:57
Päivitetty: 
21.10.2018 11:01
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Italian varapääministerit Luighi Di Maio ja Matteo Salvini sekä pääministeri Giuseppew Conte (keskellä) eivät aio tinkiä alijäämätavoitteestaan.
|

Italialainen taloustieteilijä, entinen Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ekonomisti Carlo Cottarelli kuvailee Italian perjantaista luottoluokituksen putoamista historialliseksi. Luottoluokittaja Moody’s pudotti perjantaina Italian luottoluokituksen tasolle ”Baa3”, eli yhden pykälän päähän roskalainaluokasta.

Cottarelli on tutkinut Italian luottoluokituksia vuodesta 1986 ja huomauttaa, että tämä on ensimmäinen kerta, kun luottoluokitus on vain yhden askeleen päässä roskalainaluokasta. Esimerkiksi vuonna 2011, jolloin Italian talous oli vakavassa silloisen pääministeri Silvio Berlusconin eroon johtaneessa syöksykierteessä, luottoluokitus oli ”Aa2” tai ”A2”. Seuraavana vuonna se putosi luokkaan ”Baa2”, joka oli Italian luokitus perjantaihin asti.

”Moody’sin reaktio oli odotettu ja se olisi voinut olla huonompikin, nyt luokitusnäkymät ovat kuitenkin vakaat. En usko markkinoiden reagoivan negatiivisesti nyt, jos poliittinen ilmapiiri vakautuu. Emme kuitenkaan ole koskaan olleet vain yhden asteen päässä roskalainaluokasta. Uusiin harha-askeleisiin ei ole varaa”, Cottarelli analysoi Twitterissä.

(Juttu jatkuu tviitin alla.)

Italian populistipuolueita eli Viiden tähden liikettä ja La Legaa edustavat varapääministeri Luigi Di Maio ja Matteo Salvini ilmoittivat myöhään lauantaina, ettei hallituksella ole aikomusta muutta ensi vuodelle asettamaansa tavoitetta 2,4 prosentin budjettialijäämästä. Italiassa liikkui lauantaina huhuja, joiden mukaan alijaamätavoite pudotettaisiin tasan kahteen prosenttiin Moody’sin reaktion ja Euroopan komissiosta torstaina tulleen tiukkasävyisen kirjeen vuoksi. Komissio varoitti Italiaa EU:n budjettisääntöjen rikkomisesta. Italian hallituksen on määrä vastata komissiolle maanantaina.

”Tärkeintä on selittää asia eurooppalaisille kumppaneillemme. Olemme tekemässä Italian historian suurinta uudistusta”, pääministeri Giuseppe Conte kommentoi medialle lauantai-iltana. 

Alijäämätavoitteen leikkaaminen tarkoittaisi käytännössä sitä, ettei populistihallitus pystyisi toteuttamaan molempia tärkeimpiä hankkeitaan, eli perustuloa ja tasaveroa. 

Moody’s varoitti perjantaina, että Italian euroeron riski saattaa kasvaa, jos populistihallitus ajautuu yhteenottoon Euroopan unionin kanssa. Di Maio ja Salvini vakuuttavat, ettei tällaista vaaraa ole.

”Ei ole aikomuksia erota EU:sta tai yhteisvaluutasta. Meidän on hyvä olla unionissa, jonka säännöt haluamme muuttaa”, Salvini totesi.

Salvini ilmoitti viikolla olevansa käytettävissä ehdokkaaksi seuraavan Euroopan komission johtoon.

Italian tilanne aiheutti perjantaina kaaoksen valtionlainamarkkinoilla. Italian 10-vuotisen lainan korko kävi yli 3,7 prosentissa ja korkoero Saksaan oli ylimmillään viiteen vuoteen. Tilanne rauhoittui kuitenkin ennen markkinoiden sulkeutumista ja Italian 10-vuotinen korko painui 3,1 prosenttiin.

Luottoluokittaja Fitch varoitti perjantaina valtionlainojen korkojen nousun vaikutuksista Italian pankkeihin. Italian pankit yhdessä maan keskuspankin kanssa omistavat lähes 30 prosenttia Italian valtionlainoista. 

Kolmas suuri luottoluokittaja Standard & Poor’s päivittää Italian luottoluokituksen ensi perjantaina.

Lue myös: Italian hallitus kriisikokoukseen - Ekonomistit: ”Monet pelkäsivät pahempaa”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Panu Saarela

Italian hallituksen populistipoliitikot eivät halua erota EU:sta sen enempää kuin eurostakaan. Kehuvat, että EU:ssa on hyvä olla, vaikka sääntöjä halutaankin muuttaa.

Tähän malliin puhuvat Suomessakin monet poliitikot. Mutta eivät persut. Näyttää populistellakin olevan eroja. Tai sitten persujenkin ääni muuttuisi, jos pääsisivät hallitukseen.

Ai niin, näinhän kävi jo.