Maanantai 17.6.2019

Kaupalta uusi ihmetys EU-direktiivistä: Hinnat nousevat, ”markkinavoimaa vyörytetään suuryrityksille”

Luotu: 
22.10.2018 17:43
  • Kuva: Arttu Laitala / Alma Talent arkisto
    Kuva
    ”Neuvotteluvoiman siirtäminen lainsäädännön keinoin kaupalta suurille tavarantoimittajille ei hyödytä alkutuottajaa, vaan tyypillisesti nostaa kuluttajahintoja”, Kaupan liitto lausuu.
|

Kaupan liitto jatkaa ihmettelyään EU:n kauppatapadirektiivistä. EU:ssa tekeillä oleva direktiiviehdotus tähtää kaupan epäreilujen kauppatapojen kitkemiseen maataloustuottajien neuvotteluaseman vahvistamiseen elintarvikeketjussa.

Kaupan liiton ja Kuluttajaliiton mukaan EU-parlamentin maatalousvaliokunta on ehdottanut, että että direktiiviä sovellettaisiin myös sellaisiin hankintoihin, joissa molemmat osapuolet ovat suuryrityksiä.

Suomalaiset mepit Anneli Jäätteenmäki (kesk) ja Nils Torvalds (r) ovat kertoneet kannattavansa direktiiviä, sillä kaupan hankintayhteenliittymien markkina-asema on heistä maataloustuottajiin nähden suorastaan epäreilun hyvä. Kaupan liitto kuitenkin varoittaa, että tuottajien asema ei näillä keinoilla kohene.

”Neuvotteluvoiman siirtäminen lainsäädännön keinoin kaupalta suurille tavarantoimittajille ei hyödytä alkutuottajaa, vaan tyypillisesti nostaa kuluttajahintoja. Parlamentin kantaa vaivaakin tässä suhteessa vakava ajatusvirhe siitä, että vyöryttämällä lainsäädännön keinoin markkinavoimaa kaupalta elintarviketeollisuuden suuryrityksille teollisuuden katelisäys valuisi alkutuotantoon. Tämä ei pidä paikkaansa”, Kaupan liiton johtava asiantuntija Janne Koivisto sanoo tiedotteessa.

LUE TAUSTAT:

”Jos viljelijä saa 5% ja kauppa 42%, menee ehkä vähän väärin” – Suomalaismepit vastaavat kaupan ällistykseen EU-direktiivistä

”Järjenvastainen esitys” – S-ryhmän ja K-ryhmän yleinen hankintatapa halutaankin kieltää EU:ssa

Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling nostaa esille lisäksi ehdotetun kiellon, joka toteutuessaan estäisi kauppaa vaatimasta tavarantoimittajilta laissa säädettyä tiukempia standardeja ympäristön suojeluun tai eläinten hyvinvointiin liittyen.

”Myöskään kaupan hankintayhteenliittymien kieltäminen ei ole kuluttajien edun mukaista. Kuluttajat hyötyvät kilpailluista markkinoista sekä laajoista koti- ja ulkomaisten tuotteiden valikoimista”, Beurling sanoo tiedotteessa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Käyhkö

Haluan nähdä miten kyseinen asia hoidetaan. Markkinatalouden pitää hoitaa asia.
Ruuan hinta on Suomessa jo nytkin korkea, vaikka maataloustuet, vaikka millä nimikkeillä, ovat kasvaneet vuosi vuodelta huikeisiin mittoihin.
Valio saa myös maidonjalostustukea. Muut maidon jalostajat eivät.
Kannattaa myös googlata tuo Lauri Kiiskin mainitsema sana, jos ei ymmärrä tarkoitusta..

Taito Mikkonen

Totalitarismi = Vahvasti keskitetty, autokraattiseen tai diktatuuriseen vallankäyttöön pohjautuva hallintomuoto tai reziim, johon kuuluu kansalaisten ajatusten ilmaisumahdollisuuksien kontrolli ja ihmisoikeuksien rikkominen.

Autokraattinen = rajaton hallitusvalta, joka kuuluu yhdelle henkilölle.
Reziim = hallinto, johtaminen

Hannu Rautomäki

Keskusliikkeiden spekulatiivinen luonne paljastui erityisesti Kataisen junailtua Vanhasen II hallituksessa ruoan ALV:n alennuksen.
Alennuksen toteuttaminen tuli voimaan vasta vajaan vuoden siirtymäajan jälkeen.
Tuona siirtymäaikana keskusliikkeet vähitellen nostivat hintojaan niin, että ALV:n alennuksen jälkeen vähittäismyyntihinnat olivatkin korkeampia, kuin ennen ALV-päätöstä.