Torstai 23.5.2019

Kansanedustaja: Koko yhteiskuntarakenne laitettava uusiksi – ”Se tarkoittaa radikaalia talouskasvua ja merkittäviä häiriöitä”

Luotu: 
29.10.2018 08:00
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    ”Uskoakseni radikaalin digitalisaation mahdollistama nopea talouskasvu on ainoa mahdollisuus sosiaalisesti kestävällä tavalla löytää ilmastonmuutoksen torjuntaan ja siihen sopeutumiseen tarvittavat voimavarat ilman, että ihmisten elintason lasku vaarantaa yhteiskuntarauhan. Tarkoitan vastavaa tuottavuusloikkaa kuin höyry ja sähkö tuottivat sillä erolla, että tällä kertaa meillä ei ole vuosikymmeniä aikaa taistella tuottavuusloikan hedelmien jaosta”, Jyrki Kasvi linjaa.
|

Vihreiden kansanedustaja Jyrki Kasvi uskoo, että ainoa tapa vastata ilmastonmuutoksen haasteeseen on talouden ja yhteiskunnan rakenteiden perusteellinen uudistus. Tämä puolestaan Kasvin mielestä onnistuu vain teknologian nopean kehityksen kautta.

”Olen vahvasti siinä käsityksessä, että vain teknologian hyvin nopea kehitys pystyy muuttamaan talouden ja yhteiskunnan rakenteita riittävän nopeasti, että sillä ehtii olla merkitystä ilmastomuutokselle. Ja se tarkoittaa radikaalia talouskasvua, niin radikaalia, että siihen väistämättä liittyy merkittäviä yhteiskunnallisia häiriöitä. Kokonaisten teollisuudenalojen katoaminen ja miljoonan suomalaisen ja miljardin ihmisen uudelleenkouluttaminen uusille aloille ovat kuitenkin pieni hinta siitä, että meillä on edes mahdollisuus jättää jälkeemme muuta kuin mielenkiintoisia raunioita”, Kasvi kirjoittaa blogissaan.

LUE LISÄÄ PUHEENVUOROSTA: Degrowth vai talouskasvu?

Kasvi kirjoittaa, että yhteiskunnat ovat aiemmin aina muuttuneet epävakaiksi, kun ihmisten ukso tulevaisuuteen on alkanut horjua.

”Uskoakseni radikaalin digitalisaation mahdollistama nopea talouskasvu on ainoa mahdollisuus sosiaalisesti kestävällä tavalla löytää ilmastonmuutoksen torjuntaan ja siihen sopeutumiseen tarvittavat voimavarat ilman, että ihmisten elintason lasku vaarantaa yhteiskuntarauhan. Tarkoitan vastavaa tuottavuusloikkaa kuin höyry ja sähkö tuottivat sillä erolla, että tällä kertaa meillä ei ole vuosikymmeniä aikaa taistella tuottavuusloikan hedelmien jaosta”, Kasvi kirjoittaa.

Kasvin mielestä nyt on viimeinen hetki aloittaa neuvottelut digitalisaation tulonjaosta.

”Niihin verrattuna Suomen kiky-säädöt irtisanomislakeineen ovat triviaali sormiharjoitus. Iso-Britanniassa I teollinen vallankumous johti lähes sisällissotaan. Verotus, koulutus, työmarkkinat, sosiaaliturva, kaikki on mietittävä uudelleen, ja kaikkien on saatava digitalisaatiosta oma reilu osuutensa, jotta myös ilmastonmuutoksen torjuntaan ja sopeutumiseen ollaan valmiita osoittamaan sen vaatimat voimavarat”, Kasvi kirjoittaa.

LUE MYÖS:

Palta: 260 000 suomalaisen työt jopa katoamassa – Todennäköisyys 70%

Tekeekö Suomi tuplaustempun? – Raportti: +100 000 uudenlaista työpaikkaa tarjolla

Maapallolla alkamassa massatuho – Tutkijat: 4 erikoispiirrettä

Tutkijoiden pelottava havainto: ”Kestäisi vain kolme ihmisen elinikää”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Vesa Partanen

Yrittäjyys, joka tähtää vapaaseen lähipalveluiden tuotantoon olisi ensin saatava irti pahiten jähmettävistä vaatimuksista, kuten siivoojapassit, jne. Samoin yksinyirittäjien ja mikroyritysten verotusmekanismeja tulisi yksinkertaistaa. Tarkoittaisi vanhan kunnon ”sekatyömies” -käsitteen modernisointia yrittäjyydeksi. Tämä tukisi osaltaan uusien, läheltä tuotettujen ja ympäristöä vähemmän kuluttavien palveluiden ja tuotantomallien innovointia.

Juha Lapveteläinen

Mielenkiintoista, että kyseinen artikkeli oli tänään kokonaan poistettu Uusi Suomi- Palvelun listalta Kotimaan osastolta, mistähän toimituksen osalta on kysymys? Edustaja Jyrki Kasvi puhui joka tapauksessa asiaa, yhteiskunnallisten rakenteiden perustellinen uudistus olisi enemmän kuin välttämätöntä suomalaisen yhteiskunnan pelastamiseksi tulevaisuudessa. Suomen Valtion velkataakka on tällä hetkellä jo noin 100miljardia EUR, josta suurin osa kuluu yksikuntajärjestelmän julkisen sektorin byrokraattisiin työpaikkoihin, jotka tuottamattomina eivät lähipäivinä eikä tulevaisuudessa edistä millään tavoin kansakunnan sekä kansalaisten hyvinvointia isänmaassamme. On ensisijaisen tärkeää, että yksikuntajärjestelmään löydetään kansalaisen perustuslaillisia oikeuksia tukeva osavaltiojärjestelmä eli maakunta, jotta oikeusvaltio toimisi demokraattisesti tasavallassa jokaisen kansalaisen puolesta. Valtioneuvoston- ja Eduskunnan johtama raskas poliittinen Sote- malli on esimerkki kotimaasta, josta ei ole taloudellisesti Suomelle yhtään mitään hyötyä muuta kuin valtavaa kulua. Asian voi yksinkertaisesti ratkaista maakunta- ja kuntasektorihankkeella, kaikki Sotemalliin liittyvät poliittiset muutokset saadaan tällä mallilla lopullisesti ratkaistua. Innovatiiviset ideat ja keksinnöt eri maakuntien alueilla, sekä niihin liittyvät pienyrityshankkeet tulee jatkossa ottaa erittäin vakavasti jokaisessa suomalaisessa osavaltiossa, näistä siemenistä tulemme löytämään sen tulevaisuuden nousun Suomalaisessa yhteiskunnassa.