Sunnuntai 26.5.2019

Elina Lepomäen avaus ihmetyttää: ”Lupaa veronalennuksia varakkaille – Kuka maksaa?”

Luotu: 
2.11.2018 08:10
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Kokoomuksen verotyöryhmää vetävä Lepomäki linjasi hiljattain, että varainsiirtoverosta tulisi luopua. Lepomäen mukaan oman asunnon myyntivoiton eli luovutusvoiton verovapauden rajaaminen kompensoisi veromenetyksiä.
|

Kokoomuksen kansanedustajan Elina Lepomäen esittämä veroehdotus herättää ihmetystä SDP:ssä ja työmarkkinakeskusjärjestö SAK:ssa.

Kokoomuksen verotyöryhmää vetävä Lepomäki linjasi hiljattain, että varainsiirtoverosta tulisi luopua.

”Tutkijoiden keskuudessa vallitsee laaja yhteisymmärrys siitä, että varainsiirtovero häiritsee asuntomarkkinoiden toimintaa. Varainsiirtovero vähentää muuttohalukkuutta”, Lepomäki sanoi kokoomuksen äänenkannattajan Verkkouutisten mukaan.

Varainsiirtovero tuottaa valtion kassaan noin 860 miljoonaa euroa vuodessa. Lepomäen mukaan oman asunnon myyntivoiton eli luovutusvoiton verovapauden rajaaminen kompensoisi veromenetyksiä.

”Se tulisi kuitenkin tehdä siten, että oman asunnon vaihtaminen uuteen, esimerkiksi suurempaan tai toisella paikkakunnalla sijaitsevaan omaan asuntoon ei aiheuttaisi ihmiselle kohtuuttomia veromenetyksiä”, Lepomäki sanoi.

LUE MYÖS:Kokoomuslaiselta karu esimerkki 1920 €/kk tienaavasta – ”Kaikkien työn verotusta laskettava”

Lepomäen avaus on saanut osakseen kritiikkiä ja kysymyksiä SDP:n veroasiantuntijalta ja SAK:n ekonomistilta.

SDP:n eduskuntaryhmän veropoliittinen asiantuntija Lauri Finér ihmettelee Lepomäen avauksia laajemminkin. Lepomäki sanoi maaliskuussa, että perintövero pitäisi poistaa. Elokuussa hän ehdotti, että kaikkia osinkoja tulisi verottaa noin 26 prosentin kokonaisveroasteella.

”Varainsiirtovero pois. Osinkoverot alas. Perintövero pois. Elina Lepomäki lupaa miljardien veronalennuksia varakkaille. Kun kysytään, miten rahoitetaan ja kuka maksaa on vastauksena syvä some-hiljaisuus”, Finér kirjoittaa Twitterissä.

 

 

Finér kysyi Lepomäeltä tviitissään aiemmin, miten oman asunnon myyntivoittoja verotettaisiin, jos varainsiirtovero poistuisi.

”Miten verottaisitte oman asunnon myyntivoittoja? VM:n arvion mukaan niitä verottamalla saisi normiverokannalla 1,3 mrd€ eli käytännössä pitäisi laittaa lähes kokonaan verolle, haluaisi 900 m€ kasaan. Oletteko valmiita siihen?” Finér kysyi.

”Entäpä miten asuntolainan korot saisi vähentää? Ensi vuonna niistä enää 25 %, vähennyskelpoista. Olisi loogista, että ne saisi vähentää myyntivoitoista, mutta silloin olisi vaikea saada 900 m€ kasaan”, hän vielä jatkoi.

SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta kysyy Lepomäeltä niin ikään, millä kokoomus kompensoisi varainsiirtoveron poiston verotuottovaikutuksen.

 

 

Lepomäki vastasi Kaukorannalle näin:

”Osana laajempaa omistamisen verouudistusta. Keinovalikoimassa veropohjan laajentaminen ja tiivistäminen, pyrkimys kohti neutraliteettia eri omaisuuslajien välillä ja menojen karsiminen. Tämä uudistus kompensoituu osin luovutusvoittoverokertymästä.”

Lepomäki toteaa Twitter-keskustelussa myös, että hänen ehdotuksessaan luovutusvoittovero kohdistuisi sijoitusasuntoihin normaalisti.

Kaukoranta jäi vielä kaipaamaan tarkempaa tietoa veropohjan laajennuksesta ja tiivistämisestä.

”Mulle tulee mieleen esim metsä- ja maatalousmaan kiinteistövero, listaamattomien osinkovero ja perintöveron sukupolvenvaihdoksen huojennukset. Onko kyse tällaisista vai jostain muusta?” Kaukoranta tiedusteli.

Lepomäen ehdotus saa some-keskustelussa myös kannatusta.

”Olisi erittäin järkevä uudistus. Tähän voisi ottaa varat leikkaamalla asumiseen maksettavia tukia, jotka ovat nousseet räjähdysmäisesti viimeisen 10 vuoden aikana”, kommentoi OP:n sijoituspäällikkö Harri Bastman.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Laine

Ennen oli varallisuusvero. Ei ole enää.

Suomessa seitsemän (7) ihmistä varakkaimmasta päästä omistaa saman verran kuin 1,8 miljoonaa (1 800 000) varattomimmasta päästä. Onhan se selvä, että nämä kaksi porukkaa eivät maksa yhtä paljon veroja, mutta yllätys oli mikä on ero:

Köyhät maksavat tuhat kertaa enemmän veroja kuin varakkaat, vaikka omaisuus on sama.

Pentti Westerholm

Lepomäki ottanut tärkeän asian esille.Varainsiirtovero estää mm.ihmisten liikkuvuutta työpaikan perässä.Tottakai SAK / SDP vastustaa he itse nauttivat verottomista jäsenmaksuista ja vuokrasuntotuloista .Eivät halua tavalliselle kansalaiselle samaa oikeutta.

Pekka Iiskonmaki

Ne maksetaan sillä. että nuoret ja koulutetut jäävät Suomeen maksamaan kohtuullisia veroja.

Toinen vaihtoehto on, että he lähtevät ja maksavat veronsa muualle.

Tänä vuonna on jo lähtenyt n. 20.000 ja valtaosa juuri, jotka haluavat tuloistaan suureman osan perheelleen.

Pasi Käyhkö

Lepomäen ehdotus on hyvä. Varainsiirtovero on pelkkä rahastusaktio eikä aja kenenkään etua.
Perintöveron alaraja voisi olla noin 150k€/ henkilö. Tällöin varattomat ja pienten perintöjen saajat eivät joutuisi taloudellisiin vaikeuksiin.

Harri Kovala

Hyviä ehdotuksia, Pasi. Pitäisikö vielä perintöveron yrityshuojennusta lisätä niin, että yrityksestä ei maksettaisi perintöveroa ollenkaan, jos perijä jatkaa yritystoimintaa vähintään esim. 3-5 vuotta? Tämä tuli vielä automaattiseksi, nykyisinhän huojennusta on anottava erikseen.

Valtteri Aaltonen

”Osana laajempaa omistamisen verouudistusta. Keinovalikoimassa veropohjan laajentaminen ja tiivistäminen, pyrkimys kohti neutraliteettia eri omaisuuslajien välillä ja menojen karsiminen"

Tämä kuulostaa tietysti paperilla tosi hyvältä. Mutta kun sen pitäisi sisältää ihan konkreettisia toimenpiteitä. Veropohjan laajentaminen tarkoittaa, että jotakin nyt verotonta tai verosta vapautettua (tai kevyemmin verotettua) toimintaa tai tahoa ryhdyttäisiin verottamaan. Ja veropohjan tiivistäminen tarkoittaa, että verojärjestelmästä poistetaan porsaanreikiä ja eri intressitahoille räätälöityjä erityisetuja. Juuri näitä toimenpiteitä Kokoomus on aina ollut ensimmäisen vastustamassa.

Erkki Malinen

Tämähän tietäis kulutusverojen rajua nousua,mikä merkitsis köyhälle entistä kurjempaa, asumistuen poisto köyhät kadulle kun rahat ei riitä vuokraan. Eikö olis parempi viedä köyhät saunan taakse, ja näillä köyhillä Tarkotan pienellä eläkkeellä olevia ja pätkätöitä tekeviä, ja muita pienipalkkaisia.

Satu Heinonen

Puolitetaan yritystuet, niin siitä saadaan rahaa korvaamaan varainsiirtoveroa vastaava menetys ja jäänee vähän ylikin. Tallinnan ja Tukholman huvi-ja viinarallilaivayhtiöt eivät tarvitse mitään tukia. Matkustajat maksakoot tuet lipun hinnassa. Tällä hetkellä mm. Tallinnaan pääsee 10-15 eurolla. Ei mitään järkeä.

Kurt Sainio

Asumistuki pois.
Jos ei ole varaa maksaa vuokraansa muuttaa halvempaa kämppään ja vaikka kauemmaksi kaupungista.
Miksi toisten pitää maksaa jonkun asumista?
Asuntojen korko vähennykset pois?
Älä osta asunto ellei ole varaa sitä maksaa.
Osta sen kokoinen mihin rahat riittää.
Miksi toisten pitäisi maksaa jonkun asunnon hankkimisista aiheutuvia kuluja?
AY - jäsenmaksujen verovähennys oikeus tulisi poistaa.
Jokainen maksakoon itse kerhomaksunsa ym.
Siinä sitä säästöä.