Torstai 23.5.2019

MOT:ssä uutta tietoa Nuorisosäätiön Viron-puhalluksesta – ”Lähes 90 prosenttia rahoista katosi muiden taskuihin”

Luotu: 
5.11.2018 18:55
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Arkistokuvassa Nuorisosäätiön ex-johtaja Aki Haaro, jota epäillään muun muassa lahjuksen ottamisesta.
|

Nuorisosäätiön nykyinen toimitusjohtaja Kimmo Pihlman kertoo tänään esitettävässä Ylen MOT-ohjelmassa, että säätiön varallisuutta on kadonnut viime vuosien aikana 45 miljoonaa euroa.

Kesästä 2018 lähtien Nuorisosäätiön toimitusjohtajana on toiminut Pihlman ja hallituksen puheenjohtajana Jari Laine. Poliisi on tutkinut viime syksystä alkaen Nuorisosäätiön entisen johdon toimia.

Jo aiemmin julkisuudessa on nostettu esille Nuorisosäätiön toimet Virossa. MOT kertoo, että vuodesta 2015 alkaen ”Nuorisosäätiö on tehnyt Tallinnassa kiinteistö- ja tonttikauppoja, joissa on kadonnut kymmenen tai jopa viisitoista miljoonaa euroa”.

Ohjelman mukaan Nuorisosäätiön historian suurin taloussotku liittyy hankkeeseen, josta vastasivat suomalainen liikemies Arto Autio ja hänen virolainen yhtiökumppaninsa. MOT kutsuu sotkua ”Piritan tonttikaupan puhallukseksi”.

MOT:n mukaan Nuorisosäätiö ensin lainasi Aution yhtiölle 12 miljoonaa euroa asuntotonttia varten, mutta päätyi lisäksi ostamaan Aution yhtiön viidellä miljoonalla. Tontille puolestaan löytyi ostaja Puolasta, mutta Nuorisosäätiö sai tonttikaupasta lopulta vain 1,6 miljoonaa euroa. ”Lähes 90 prosenttia rahoista siis katosi muiden taskuihin”, MOT toteaa.

Nuorisosäätiön nykyjohto lähetti tänään medialle tiedotteen illan ohjelmasta viestintätoimiston kautta. Siinä korostetaan, että Pihlman ja Laine ovat setvineet säätiön edellisen johdon tekemisiä yhteistyössä viranomaisten kanssa ja purkaneet säätiön siteitä poliittisiin puolueisiin.

Ylen MOT:n tuottaja Marko Hietikko kertoo Uudelle Suomelle, ettei Yle ollut etukäteen tietoinen siitä, että Nuorisosäätiö lähestyy mediaa tiedotteella. Hietikon mukaan aiemminkin on joissain tapauksissa ollut niin, että haastateltava on halunnut kertoa myös itse tulevaan ohjelmaan liittyvistä asioista julkisuudessa.

Nuorisosäätiön perustivat keskustanuoret 1960-luvulla. Säätiöön liittyvät kohut alkoivat vuonna 2009 vaalirahajupakan yhteydessä. Lopulta käräjäoikeus totesi, että Nuorisosäätiö oli antanut sääntöjensä vastaisesti vaalitukea vuosina 1998–2009. Käräjäoikeus langetti tuomioita usealle henkilölle. Esimerkiksi keskustan kansanedustaja Antti Kaikkonen sai vuonna 2013 ehdollisen tuomion luottamusaseman väärinkäytöstä. Myös säätiön asiamies ja hallituksen jäsen Jorma Heikkinen tuomittiin ehdolliseen vankeuteen. 

LUE MYÖS:

Nuorisosäätiön sotku: Kansanedustajat väläyttävät tiukkaa sääntöä ARA-lainoihin

Nuorisosäätiön toimitusjohtaja: Sotkujen selvittämien voi kestää jopa vuosia

ARA:n jyräämäksi joutuneen Nuorisosäätiön johto on täysin sekaisin

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jari Ikonen

Siis uusi toimitusjohtaja ilmoittaa purkaneensa säätiön siteitä poliittisiin puolueisiin.

No, jäämme odottamaan tutkinnan tuloksia ja siitä selviäviä yhteyksiä keskustapuolueeseen sellaista aikaa koskien jolloin "yhteyksiä poliittisiin puolueisiin oli"

Maan tavan mukaan tutkinnan tuloksista ei tietenkään tihku mitään tietoa ennen kevään 2019 eduskuntavaaleja, kuinkas muuten...

Jari Ikonen

Siis uusi toimitusjohtaja ilmoittaa purkaneensa säätiön siteitä poliittisiin puolueisiin.

No, jäämme odottamaan tutkinnan tuloksia ja siitä selviäviä yhteyksiä keskustapuolueeseen sellaista aikaa koskien jolloin "yhteyksiä poliittisiin puolueisiin oli"

Maan tavan mukaan tutkinnan tuloksista ei tietenkään tihku mitään tietoa ennen kevään 2019 eduskuntavaaleja, kuinkas muuten...

Kari Aaltonen

Leskustapuolue osaa lypsää ja kupata, eikä nämä hommat rajoitu Nuorisosäätiöön, Suomen etu ei ole sama kuin Leskustan etu, mutta veronmaksajat maksaa kiltisti ja toset piilottelee rahoja ruskeissa kirjekuorissa jättäen verot maksamatta.

Tapio Pento

Kaikki poliittiset ns. asuntoja tuottavat säätiöt ja vastaavat vain kuppasivat veronmaksajien rahoja omilleen. KePulaisten homma näkyy nyt, demarien VVO ja vastaavat peittyivät onnistuneesti ajoitettujen myyntien alle. Kysymys on vain, joutuuko näistäkään kukaan vastuuseen koskaan - valtiolta huijaaminen kun tuntuu olevan sallittua jos on poliittinen puolue asialla.

Johannes Hissa

Vuonna 2012 SDP:n Riihi-säätiön hallituksen entinen puheenjohtaja Toivo J. Kanninen tuomittiin kolmen vuoden ehdottomaan vankeuteen ja hänet tuomittiin myöhemmin 2015 maksamaan 12 törkeästä avustuspetoksesta Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aralle yli 3,6 miljoonaa euroa. Kanninen oli mm. määrännyt Riihi-säätiön omistamien vuokrataloyhtiöiden ostamaan SDP:n ehdokkainen vaalikirjoja ns. joululahjoiksi ja tukeut mm. nuorta ja vasta ammattiinvalmistuvaa Lasse Lehtistä hänen väitöskirjaansa varten 2002. Riihi-säätiö aloitti SDP:n tukemisen jo 1980-luvulla, mutta ennen 2000-lukua tapahtuneet vaaliavustukset jätettiin tutkimatta, sillä ne ehtivät vanhentua tutkimusten aikana.

Johannes Hissa
Vastaus kommenttiin #10

Pienenä lisäyksenä eli Ylen MOT nosti Riihi-säätiön epäselvyydet esille jo vuonna 2002, joten MOT:n sivuilta kannattaa lukea "Riihitonttu vuokra-aravassa: käsikirjoitus". Tämän jälkeen siis Valtion asuntorahasto ARA teki asiasta rikosilmoituksen ja asia siirtyi poliisitutkintaan keskusrikospoliisille. Riihi säätiö menetti myös samaan aikaan yleishyödyllisen asuntoyhteisön statuksensa 2002, joten käytännössä siis tapaus on yhteneväinen Nuorisosäätiön kanssa, mutta koska Riihi-säätiö toimi pääkaupunkiseudun ulkopuolella asia ei ole kiinnostanut Etelän mediaa.