Torstai 23.5.2019

Tivi: Ihmetys Suomeen tulossa olevista jättidatakeskuksista – Asia tuli aivan puskista suomalaiskunnille

Luotu: 
5.11.2018 19:33
  • Kuva: Colourbox
    Kuva
    Vielä ei ole saatu vastauksia hankkeessa eniten epäilyttäviin seikkoihin: miten miljardiluokan hanke tarkalleen ottaen rahoitettaisiin ja miksi sijoituspaikoiksi valituissa kunnissa kuten Haminassa ja Sotkamossa ei ole ollut tietoa hankkeesta. Kuvituskuva.
|

Amerikkalaisen Silent Partner Groupin (SPG) kertoma suunnitelma valtavien datakeskusten rakentamisesta Suomeen herättää ihmetystä, kertoo Tivi.

Aiemmin SPG on kertonut kolmesta datakeskushankkeesta Haminaan ja Sotkamoon. Tänään maanantaina julkistettiin neljäs datakeskus, jonka on tarkoitus nousta Tornioon.

Kun esillä ovat olleet etenkin Suomen mittakaavassa valtavan kokoiset 250 megawatin datakeskukset, moni on kysynyt, onko voiko hanke olla lainkaan toteutuskelpoinen. Luonnollisesti asia on kiinnostanut suuresti FDCF-datakeskusyhdistystä (Finnish Data Center Forum).

FDCF on julkaissut sivuillaan tiedotteen, josta neljännen datakeskuksen sijainti selviää. Tiedotetta voidaan pitää yhdistyksen ja SPG:n yhteisenä, koska sen julkaisusta on sovittu yhdessä. Käytännössä se on haastattelu, jossa FDCF:n puheenjohtaja Pekka Järveläinen kyselee jättihankkeeseen liittyvistä seikoista SPG:n toimitusjohtajalta Dale Hobbielta sekä teknologiajohtaja Nick Glinkowskilta.

Tivi toteaa, että tiedote ei kuitenkaan tarjoa vastauksia hankkeessa eniten epäilyttäviin seikkoihin: miten miljardiluokan hanke tarkalleen ottaen rahoitettaisiin ja miksi sijoituspaikoiksi valituissa kunnissa kuten Haminassa ja Sotkamossa ei ole ollut tietoa hankkeesta.

Järvelä kommentoi Tiville:

”Tämän kokoluokan projektissa normaalisti edetään hyvin hiljaa tiskin alla ja tehdään perusteelliset selvitykset tehojen sekä tonttien saatavuudesta tavoitepaikkakunnilla. Näin isojen laitosten rakentaminen vaatii normaalisti pitkät lupaprosesssit länsimaissa. Sikäli on toki erikoista, ettei kunnissa ole tietoa hankkeesta tässä vaiheessa. Jäänee osin mysteeriksi, miten projekti toteutuu mutta katsotaan mitä tästä kehkeytyy.”

Lue lisää aiheesta Tivistä.

LUE MYÖS:

”Tikittävä aikapommi” laukeaa parin kuukauden päästä – koskee yli puolta verkkosivuista

Kauppasota muutti tilanteen aivan yhtäkkiä – Suomalaiselle perheyritykselle ”yllättäen uusia mahdollisuuksia”

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pekka Veistos

Uusi Sunny Car Center. "Datakeskusten" sijoituspaikaksi valikoidaan pikkupaikkoja joissa oletetaan olevan riittävän höveleitä kuntapoliitikkoja kirjoittamaan nimensä lainapapereihin. Toivottavasti SCCstä opittiin jotain eikä sama enää toistu.