Sunnuntai 26.5.2019

Analyytikko: Donald Trump turhautuu ja se vaikuttaa Suomeen – ”Näkyisi aika nopeasti bensapumpuilla”

  • Kuva: Outi Järvinen / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Trump on jo ottanut kovan linjan esimerkiksi Iranin pakotteiden suhteen. ”Jos Trump oikeasti vie uhkauksensa loppuun asti, niin silloin viedään samalla öljymarkkinoilta pois kaikki ylikapasiteetti, mikä siellä on. Jos tulee jotain tuotantohäiriöitä jossain muualla kuin Iranissa vielä, saatetaan silloin nähdä piikkejä öljyn hinnassa, mikä näkyisi aika nopeasti myös bensapumpuilla”, Jan von Gerich kertoo.
|

”Yhdysvaltojen politiikka ainakin kotimaassa lamaantuu tämän välivaalin tuloksen seurauksena”, sanoo Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich.

”Vaikka demokraattien voitto näyttää jäävän hieman odotettua pienemmäksi, niin he ottavat silti enemmistön edustajainhuoneessa ja se on se, millä on merkitystä kotimaan politiikan kannalta.”

LUE MYÖS: Arvio: Nyt jumahtaa USA:n sisäpolitiikka – ”Palataan umpikujaan, johon Hillary Clinton olisi vienyt”

Yhdysvalloissa äänestettiin tiistaina välivaaleissa. Ennusteiden mukaan demokraatit näyttäisivät voittaneen enemmistön kongressin alemmassa kamarissa, edustajainhuoneessa ja republikaanit sen sijaan pitivät enemmistönsä ylemmässä kammarissa, senaatissa.

”Trump turhautuu tällaiseen tilanteeseen aika nopeasti ja sen jälkeen siirtää huomionsa niihin osa-alueisiin, joilla hän voi toimia ilman kongressia. Näitä ovat ulkopolitiikka, kauppasota ja presidentin määräykset, joilla voi yrittää tehdä politiikkaa.”

Von Gerichin mukaan tilanteen potentiaaliset plussat jäävät kokonaan pois lyhyellä tähtäimellä, kuten se, että taloudessa saataisiin jotain aikaiseksi.

Sen sijaan epävarmuustekijät, kauppasodan kärjistyminen, ulkopoliittiset kriisit ja presidentin vallan testaaminen presidentin määräysten kautta, tulevat lisääntymään.

Suomen talousnäkymät saattavat heiketä

Myös Suomi saa osansa välivaalien tuloksesta.

”Huoleni on, että jos Trump keskittyy kauppasotaan, kasvaa riski siitä, että myös EU vedetään mukaan”, von Gerich sanoo.

LUE MYÖS: Pankin päästrategi: USA:n vaaleista Suomelle huono lopputulema

”Autotulleista on jo ollut puhetta, ja jos siihen mennään, heikentää se merkittävästi myös Suomen talousnäkymiä.”

Von Gerichin mukaan jo nyt luottamuksessa on nähtävissä epävarmuutta, vaikka EU ei ole vielä ollut kauppasodassa osapuoli. Von Gerich uskoo epävarmuuden kasvavan huomattavasti lisää, jos esiin nousee puheita, että EU vedettäisiin kauppasotaan mukaan.

”Nyt jo kauppasota näkyy Suomen taloudessa EU:n heikentyneiden näkymien kautta.”

Toinen tekijä, joka saattaisi välivaalien jälkeen näkyä suomalaisten arjessa, on öljyn hinnan mahdollinen nousu.

Trumpilla on juuri ulkopolitiikassa yhä valtaa, ja Trump on jo ottanut kovan linjan esimerkiksi Iranin pakotteiden suhteen. Eurooppa ja Yhdysvallat ovat olleet Iranin pakotteista eri linjoilla.

”Jos Trump oikeasti vie uhkauksensa loppuun asti, niin silloin viedään samalla öljymarkkinoilta pois kaikki ylikapasiteetti, mikä siellä on. Jos tulee jotain tuotantohäiriöitä jossain muualla kuin Iranissa vielä, saatetaan silloin nähdä piikkejä öljyn hinnassa, mikä näkyisi aika nopeasti myös bensapumpuilla”, von Gerich kertoo.

Talousnäkymien heikentyminen on painanut öljyn hintaa.

”Mutta Iranin sanktiot eivät pure vielä täysimääräisesti, että jos sieltä Iranin vienti laskee vielä huomattavasti, jättää se öljymarkkinat alttiimmaksi erinäisille shokeille.”

Vuosi 2020 on riski

Markkinoilla ei von Gerichin mukaan tulla lyhyellä aikavälillä näkemään kummoisempia reaktioita, sillä vaalitulos oli odotettu.

Sen sijaan enemmän alkanee tapahtua ensi vuonna, kun Trumpin turhautuminen alkaa näkyä. Samoin jotain tapahtunee vuonna 2020, jolloin Yhdysvaltain finanssipolitiikka on kiristymässä.

”En usko, että jakautuneen kongressin läpi saadaan vietyä ehdotusta, joka tämän kiristämisen estäisi. Ja se hyydyttää sitten Yhdysvaltain kasvua etenkin vuonna 2020. Ja aina kun Yhdysvaltain kasvu hyytyy, ja nyt puhutaan merkittävästä taantumariskistä, niin se näkyy varmasti myös globaalissa taloudessa.”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Trump ei tee mitään sellaista mikä vahingoittaisi hänen ja sukunsa bisneksiä. Siksi huoli on ehkä ylimitoitettua kun kaikki hänen toimensa iskevät vielä kovemmin jenkkien omaan markkinaan. Esimerkiksi raakaöljyssä Jenkkiän on edelleenkin tuotava vanhoihin jalostamoihinsa sinne sopivaa raakaöljyä kun oma liuskeöljy ei sellaisenaan toimi. Pula heijastuisi ensimmäisenä US omaan pumppuhintaan ja sitä eivät jenkit kakisematta niele.
Meillä hinta kylläkin nousee heti kun maailmalla ilmoitetaan raakaöljyn hinnan noususta vaikka omat varastot olisivat täynnä halvempaa raakaöljyä, mutta kestämme kyllä tilapäisen hinnan nousun jos hallitus on hereillä. Se määrä minkä omat jalostajamme tarvitsevat löytyy aina Venäjältä mistä lähes kaikki raakaöljymme nykyisin tulee

Markku Lehto

Jos Trumpin Iran-suhteiden kärjistämisen myötä Persian lahdelta Intian valtamerelle johtavassa Hormuzin salmen tankkeriliikenteessä ilmenee häiriöitä, niin silloin raakaöljyn hinnassa ja sen hintaa orjallisesti seuraavassa polttoaineen hinnassa on odotettavissa melkoinen nousu ylöspäin. Maailman raakaölystä 20% kulkee Hormuzin salmen kautta Persian lahdelta maailmalle.

Sakari Ylinen

Oljy on ollut huomattavasti halvempaa Trumpin aikana kuin Obaman aikana. Miksi? Sita ei media halua kertoa. Obaman hallinto julkaisi pyrkimyksensa nostaa USAn bensan hinnan $10 dollariin gallonalta - eli nelinkertaistaa. Sen vuoksi oljynsiitoputkien rakentaminen lopetettiin. Obaman predenttimaaraysilla oljyn etsiminen ja poraus kielettiin suurimassa osassa USAta. Suoraan sanoen Obaman takia suomalaisetkin maksoivat ylimaaraisen 20-30% bensastaan. Sitakaan ei media kerro. Ainoastaan yksityisilla liuskeoljy alueilla, joita Obama ei onnistunut pysayttamaan, oljyntuotanto nousi.

Trump on lopettanut Obaman ajan kiellot ja valittomasti oljyn ja maakaasun tuotanto lahti nousuun ja oljyn hinta laskuun. Presidentti Trumpin ensimmaisena tyopaivana oljyputkiston rakennuskiellotkin kumottiin. Seurauksena USA on nyt maailman suurin raakaoljyn ja maakaasuntuottaja maailmassa. Siksi hinnat laskivat ja ovat pysyneet alempana Lahi-Idan ongelmista huolimatta.

Ilkka Paananen

Trump lietsoo juopaa Iranin kanssa ja petaa rahakkaat ajat kavereilleen liuskeöljyn parissa, samoin ruumiin hukanneille sauditovereille tulossa messevä tili. Semmonen veijari meillä. Sormet kainaloita myöten piparipurkissa. Ja tätä pelleä fanitetaan Suomessakin.

Tapio Mäkeläinen

Trump varmaan aamulla herätessään ekaksi ajatttelee Suomea. Totta kai.
Aivan kuten Suomen Suuriruhtinaat ja o.t.o Venäjän Keisarit tekivät pienessä valtakunnassaan.
Meillähän oli omnipotentti, diktaattorimainen presidentti neljännesvuosisadan ja monen typerän doktriininsa ohessa hän lanseerasi käsitteen : olemme kv- politiikan lääkäri, emme tuomari. Just joo.

Nyt aiotaan olla sitä ilmastoasiassa; 1/1000 osan osuudella.
Jenkkejä ei kiinnosta hevon p mitä heistä ja toimiensa merkityksestä muut meinaa pl Kiina.

Sakari Ylinen

Sehan Amerikan upporikkaita arsytaakin, kun Trump ei tarvitse heidan rahojaan ja niihin liittyvia ehtoja. Trumpin taloudelliset kannattajat ovan tavallisia $10 tai $30 lahjoittajia. Valtaosa USA miljardooreista ovat aina tukevat Demokraateja. Tasta ei Suomessa tiedeta eika uskota koska se on niin terveen jarjen vastaista. Prokandistiset uutislahteet ovat tarkoituksella esittaneet julkisuuteen painvastaisen kuvan. Nyt eliitit ovat varsinkin kaarmeissaan kun on presidentti joka avoimesti ja todellisesti laittanut tavallisen kansalaisen edut eliitin edelle. Politiikka on muuttunut taysin USAssa. Trumppia pidetaan duunareiden presidenttina. Sehan USAn poliittista- , taloudellista-, akateemista ja lehdistoeliitia suututtaakin niin valtavasti kun Trump on tuonut julki tuon eliittien yhteistyon. Trump paljasti eliitin salaisuudet: Vanhanjarjestelman jossa lupauksia annetaan vaalien aikaan ja sitten taas kaikki omaan taskuun.