Maanantai 20.5.2019

Rakennusliitto: ”Palkka 2,90 €/h – Tämän vuosikymmenen alipalkkaennätys”

Luotu: 
16.11.2018 11:46
  • Kuva: Tiina Somerpuro / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Alipalkkaus on tavallista ulkomailta lähetetyille työntekijöille, mutta yleensä palkat eivät ole näin matalia, liitto kertoo. Kuvituskuva.
|

Rakennusliitto kertoo julistaneensa saartoon yrityksen, joka maksoi työntekijöilleen vain 2,90 euron tuntipalkkaa.

”Nyt saavutettiin toistaiseksi voimassa oleva tämän vuosikymmen alipalkkaennätys”, liitto sanoo tiedotteessaan.

”BM Turku Oy:n Paraisten tehtaalla työskenteli Aalto Henkilöstöpalvelut Oy:n alihankkijana latvialainen Katana Serviss –niminen yritys. Kun yrityksen työntekijöiden palkkasaatavia selvitettiin, palkkakuitista ilmeni, että työntekijöiden tuntipalkka oli 2,90 eruoa tunnilta”, Rakennusliitto kertoo.

Liiton mukaan palkkasaatavia ei edelleenkään ole maksettu ja yritys on perustellut Rakennusliitolle, ettei se noudata alan työehtosopimusta työntekijöiden pyynnöstä.

Alipalkkaus on tavallista ulkomailta lähetetyille työntekijöille, mutta yleensä palkat eivät ole näin matalia, liitto kertoo.

LUE MYÖS:

Ministerikin turhautui ELY-keskuksen ”murentavaan” linjaan: ”Rakennuksille ujutetaan halpatyövoimaa”

6 €/h-kokeilusta täysi pannukakku: ”Yksikään yritys ei ottanut ensimmäistäkään töihin”

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Luulenpa, että totuus on ihan muuta kuin tuo esiin poimittu 2.90/h, mikä sopii tietyntyylisen "tiedottamisen" tarkoitushakuisuuteen.

On toki selvää, että henkilöstövuokrausyritykset ovat aina kärkipäässä silloin kun työntekijöitä maksimaalisesti hyväksikäytetään, mutta joku tolkku pitää kyllä tietoisessa vastapropagoinnissakin olla ja koko totuus selvittää sillä ei edes latvialaisen tarvitse lähteä ulkomaille töihin 2.90 euron tuntipalkalla vaan jos sellainen on paperille saatu niin kokonaissisältö on ihan jotain muuta. Tuo summa on todennäköisesti saatu paperille jotta kyettäisiin maksimaalisesti kiertämään työnantajamaksut ja verot.

esko kotilainen

Tämä näyttäisi olevan sopiva palkka suomalaisille kaikille.
Jos inssin paperit esittää,niin tapauskohtaisesti voitaisiin maksaa 3 euroa tunnilta.
Eihän politiikon palkkakaan ole kuin 6 euroa tunnilta ,kun laskee heidän tuntimääränsä.

Mikko Toivonen

Noinhan se on, mutta se meikäläisittäin surkea todellisuus voi olla sille latvialaiselle ihan kohtuullinen omaan kotielinkustannukseensa suhteutettuna.
Tuskinpa maksaa suuriakaan vuokria ollessaan "projektitöissä" Suomessa.

Erkki Malinen

Tämä on sitä vapaata kapitalismiä mitä moni tuntuu kannattavan, kyllä valtion velat sun muut yhteiskunnan vastuut näillä konsteilla tulis hoidettua. Eikun vapaa kapitalismi koko maalimaan niin ollaan kaikki tasavertasia.

esko kotilainen

No,maanviljeleiän kohdalla sitä ei voi laskea euromääräisesti,koska elavät poistoperunoilla ja lantuilla.
Salasika saata olla jossakin kellarissa,joulua varten,ja metsästääkin voi jos vallesmannin silmiltä karkuun pääsee.
Tosin olen sitä mieltä että kyllä ne perunatkin pitäisi laskea,ja luokiteltua tuloksi verotuksessa.Euro /per peruna.

Jukka Huupponen

Mulla on KTA n.15€/t mut firmassa on myös ulkomaan vahvistuksiaa joilla palkka on se mitä tes-minimi antaa olla. ns.ulkomaan vahvisistukset tekee ihan samaa työtä kuin minäkin tosin tehokerroin on heikompi vielä kuin minulla mut ei ne ymmärrä pyytää HKO.ta vaikka heillä olisi oikeus siihen. 3% on heillä eikä se nouse! Jo opiskelijat saa sen 9% jos ovat parina kesänä olleet kesä töissä.

Timo Lahti

Työn teko on aina parempi, kuin sohvalla olutta makaillen. Viisikymmentä vuotta sitten oli pakko mennä töihin, ei ollut sosiaaliturvaa. Nykyinen nuoriso ei halua tehdä työtä, kun rahaa tulee taivaasta piereskellen sohvalla.