Perjantai 24.5.2019

Sdp:n Harakka: Sipilän hallitus ”antaa tietoisesti Carunan verovälttelyn jatkua”

Luotu: 
16.11.2018 14:56
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Oppositiopuolueiden sdp:n, vihreiden ja vasemmistoliiton edustajat eduskunnan valtiovarainvaliokunnassa kritisoivat hallituksen korkovähennyslinjaa voimakkaasti.

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta käsitteli tänään korkovähennysrajoitusta, jolla on tarkoitus suitsia monikansallisten suuryrtysten aggressiivista verosuunnittelua. Hallituksen edustajat kannattivat niin kutsutun tasevapautuksen säilyttämistä.

Kansalaisjärjestö Finnwatchin selvityksestä kävi vastikään ilmi, että sähkönsiirtoyhtiö Caruna oli välttänyt vuosittain noin 12 miljoonan euron verot hyödyntämällä nimenomaan tasevapautusta, oppositioedustajat huomauttavat.

Opposition mielestä hallitus jättää liikaa porsaanreikiä verovälttelylle.

”Hallituksen toiminta on vastuutonta. Se antaa tietoisesti Carunan ja useiden muiden yritysten verovälttelyn jatkua. Ei ole yksinkertaisesti mitään perusteita sille, että luonnollisena monopolina toimivan yrityksen annetaan vältellä veroja. Sähköverkot eivät karkaa ulkomaille, mutta verotulojen annetaan karata”, sanoo sdp:n eduskuntaryhmän valtiovarainvastaava Timo Harakka opposition kannanotossa.

”Lain valmistelussa on käynyt selväksi, että tasevapautuksen takia Suomi menettää ainakin kymmeniä miljoonia euroja verotuloja ulkomaille”, vihreiden verovastaava Emma Kari kommentoi.

”Tasevapautus palasi lakiin nimenomaan lobbarien vaatimuksesta ja nyt hallituspuolueiden edustajat antoivat sille siunauksensa myös valtiovarainvaliokunnassa. Hallitus näyttää kuuntelevan mieluummin kansainvälisiä sijoittajien edustajia, vaikka veropohjan aukot tarkoittavat korkeampia veroja kaikille muille”, vasemmistoliiton verovastaava Kari Uotila soimaa.

LUE MYÖS:

Kova vääntö tapaus Carunasta: ”EK perustaa lobbauksensa tosiasioiden sijaan itse keksimiinsä satuihin”

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Valtion tulisikin kansdallistaa takaisin kaikki ulkopuolisille myymänsä luonnolliset monopolit joista yksi on muuten Yaralle myyty Kemiran osa.
Caruna vaan on pahin esimerkki luonnollisen monopolin kaikinpuolisesta väärinkäytöstä
Takaisinkansallistamisen korvauksessa tuo väärinkäyttö pitäisi korkojen kanssa ulosmitata,
Soklin fosfaattotoiminta sitten heti käyntiin kansallisella yhtiöllä.

Eero Pekonen

Mikko, tuskin noita Sinun esittämiäsi perusteltuja toimia ikinä toteutetaan. Eiköhän Carunan omistajat ole jo ajat sitten ymmärtäneet antaa keskeisille puolueille vaalirahaa, jotta seuraavat vaalit taas voitetaan. Muuten tätä poliitikkojen lepsuilua ei mitenkään voi ymmärtää.

Mikko Toivonen

Luonnollisesti en usko itsekään että niitä tai mitä tahansa mistä ehdotetaan toisenlaisia toimia, toteutettaisiin.
Niitä on kuitenkin hyvä pitää esillä, jotta poliitikoille tulisi painetta edes yrittää hoitaa yhteisiä etujamme.
Ja myös siksi, että yleisölle tulisi toisenlaisetkin ajatukset ja vaihtoehdot tutuiksi

Mikko Lastola

Onkohan tämä enää uutinen. Lobbarit tekee työtänsa ja hallitus kuuntelee. Tällä kerta ei ay-liikettä voi syyttää verotuksen kierrosta. Voi sitä melua jos tämä koskisi ay liikken suhdetta demareihin. Mutta ei koske, joten hys hys..

Risto Salonen

Harakalle tiedoksi: Ilmarisen ja Varman hallituksessa oli Caruna-kaupan aikaan jäseniä niin SAK:sta, STTK:sta kuin Akavastakin. Miksi demarit eivät silloin auttaneet ystäviään ao hallituksissa sijoittamaan idioottivarmaan tulostatekevään yhtiöön. Tarvittava summa olisi ollut miljardi per yhtiö. Keva ja Elo olivat ainoat järkevät eläkeyhtiöt.