Maanantai 20.5.2019

Italia pitää EU:ta pihdeissään: ”EU ja muut jäsenmaat eivät oikeastaan voi tehdä mitään”

Luotu: 
21.11.2018 08:11
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Populistipuolueita johtavat Luigi Di Maio ja Matteo Salvini voivat uhmata EU:ta, koska kansa tukee heitä mutta ei unionia.
|

Italian populistihallitus ei toistaiseksi ole osoittanut minkäänlaisia taipumisen merkkejä EU:n komission kanssa käytävässä budjettiväännössä, Kauppalehti kertoo.

Hallituksen vahvalla miehellä, sisäministeri Matteo Salvinilla, on takanaan kansalaisten enemmistön tuki. Myös pelätyt markkinoiden vastaiskut ovat jääneet odotettua laimeammiksi. Sisäministeri Salvini uskaltaa uhmata komissiota, koska italialaiset ovat tyytyväisiä hallitukseen ja tyytymättömiä Euroopan unioniin.

Komission ja Italian kiistassa on edetty vaiheeseen, jossa raskaasti velkaantunut maa voi joutua niin sanottuun liiallisen alijäämän menettelyyn. Se voi pahimmillaan johtaa yli kolmen miljardin euron sakkoihin. Rankaisuprosessin käynnistämisestä päätetään tänään keskiviikkona.

Rooman reaktiot tätä mahdollista menettelyä kohtaan ovat olleet ylimielisiä ja ilmeisesti pysyvät sellaisina. Pääministeri Giuseppe Conten hallituksella on useita valttikortteja, joiden turvin se pitää koko EU:ta pihtiotteessaan. Näitä kortteja heiluttelee oikeistopopulistisen Legan puheenjohtaja Salvini, joka roomalaislähteiden mukaan käytännössä johtaa hallitusta.

Tärkein valttikortti on hallituksen suosio. Noin kaksi kolmesta italialaisesta on mielipidemittausten mukaan tyytyväisiä populistihallituksen työhön. Lähes 60 prosenttia pitää valtiovarainministeri Giovanni Trian räätälöimää budjettisuunnitelmaa hyvänä.

Italian taloutta ei tiukasta budjettikurista ja uudistuksista huolimatta ole saatu kääntymään kasvuun. Populistihallitus viittaa kintaalla sekä kurille että tehdyille uudistuksille ja on siksi suosittu. Sekä Salvini että toinen varapääministeri, Viisi tähteä -populistiliikkeen Luigi Di Maio, muistuttavat ahkerasti toteuttavansa vain italialaisten enemmistön tahtoa.

Samaan aikaan Euroopan unionin suosio on Italiassa laskenut. Enää 42 prosenttia italialaisista suhtautuu unioniin myönteisesti. EU on vähemmän suosittu vain Tšekissä.

Kolmanneksi, lähestyvät EU-vaalit rajoittavat komission liikkumavaraa. Lähes kaikissa ennusteissa lähdetään siitä, että populistit voittavat ja keskustaoikeistolaisen EPP:n kaltaiset vanhat valtaryhmittymät heikkenevät.

Matteo Salvini uhoaa jo, että toukokuun vaalien jälkeen EU-parlamentti torjuu Saksan ja pohjoiseurooppalaisten jäsenmaiden ajaman budjettikurin. Näin suurta keikausta tuskin nähdään, mutta joka tapauksessa päätöksenteko voi muuttua EU:ssa vielä nykyistäkin takkuisemmaksi.

”EU ja muut jäsenmaat eivät oikeastaan voi nyt tehdä mitään. Italian kysymys jää markkinoiden ratkaistavaksi”, saksalaisen Ifo-taloustutkimuslaitoksen johtaja Clemens Fuest arvioi lokakuun lopussa.

Tässäkin suhteessa Rooman hallitus on ainakin vielä niskan päällä. Saksan ja Italian valtionlainojen korkoero ei edelleenkään ole hälyttävä. Italian pitää maksaa kolme prosenttiyksikköä korkeampia korkoja kuin Saksan, kun se haalii tuoretta rahaa markkinoilta. Vuonna 2011, kun euroalueen velkakriisi oli pahimmillaan, korkoero oli yli kuusi prosenttiyksikköä.

Commerzbankin pääekonomistin Jörg Krämerin mukaan markkinareaktiot ovat olleet suhteellisen loivia, koska suurin osa Italian valtion joukkolainoista on italialaisten pankkien ja muiden kansallisten sijoittajien salkuissa. Niillä ei ole intressiä kärjistää tilannetta.

Jos korot kaikesta huolimatta lähtevät hallitsemattomaan nousuun, Italian valtion ja maan pankkien kohtalonyhteys on kriittinen. Se voi ajaa euroalueen sekä velka- että pankkikriisiin.

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jari Rutanen

Tämäkin ottelu kuvastaa hyvin sitä, miten naurettava rakennelma itsenäisten valtioiden rahaliitto on.

Todellisuudessa Italian v2019 vaje tulee olemaan vieläkin suurempi, sillä globaali talous on jo menossa taantumaan.

Järkevintä olisi nyt poistaa Italia, Kreikka ja Portugali euroalueesta ja yrittää jatkaa pienemmällä porukalla. Vieläkin järkevämpää olisi koko euroalueen purkaminen: kansalliset valuutat tilalle ja euro pelkäksi indeksivaluutaksi.

--

Erinomainen euro-tilannekatsaus GnS:n Tuomas Maliselta:

"
Minkälaisia merkkejä on jo ilmassa seuraavasta talouskriisistä, ja kun seuraava globaali talouskriisi tulee miten käy euron? Ja olisiko nyt jo Suomessakin syytä varautua siihen tilanteeseen, jos euro hajoaa, ja miettiä miten meidän kannattaa silloin toimia.
Keskustelemassa näistä aiheista on GnS Economicsin toimitusjohtaja ja Helsingin yliopiston taloustieteen dosentti Tuomas Malinen. Ohjelman toimittajana on Maija Elonheimo.
"
https://areena.yle.fi/1-4532222

Pasi Käyhkö

Kyllä niinkin asia voisi olla jos Italia ei kuuluisi rahaliittoon. Eli ei olisi kirjoittanut sopimusta. Nythän on kyseessä myös sopimuksen noudattaminen.
Tällä hetkellä jo Italia esim. maksaa 3% enemmän ottolainauskorkoa kuin Saksa. Pian ero tulee kasvamaan ainakin noin 5-6%:iin. Kalliiksi käy Italian kansalle.

Jouni Borgman

Suomen kannalta pelottavinta olisi, jos Italia osoittaisi esimerkillään Suomessa jo lähes 30 vuotta harjoitetun leikkaus- ja budjettikuri-politiikan ja niihin liittyvän sisäisen devalvaatioon pakottamisen tiet perusteettomaksi. Italia tuntuisi sitkeästi uskovan siihen, että raha voisi kiertää taloudessa kansalaisten kukkaroiden kautta ja löytäisi kuitenkin tiensä takaisin julkiseen talouteen, mikä on haastaa uusliberalismille tärkeän trickle-down -doktriinin. Siksi "vastuuton" populismi on saatava epäonnistumaan hinnalla millä hyvänsä.