Perjantai 24.5.2019

Ihmetys suomalaisesta systeemistä: Lomatoimintaa tuetaan julkisista varoista, kansanedustajille +2000 €/kk Veikkaukselta

Luotu: 
21.11.2018 19:26
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    "Veikkauksen hallituksen jäsenistössä oleville kansanedustajille maksetaan kiinteä kuukausipalkkio 2000 e/kk, jota voidaan pitää poikkeuksellisen suurena korvauksena kokouspalkkioiden päälle. Kuka siis kyseenalaistaisi, kun hyvissä asemissa olevat tuntuvat hyötyvän rahapelimonopolista?” kysyy Tiina Elovaara.
|

Ajatuspaja Libera nostaa sivuillaan esille Veikkauksen tuottojen jakamisen lomajärjestöille.

Nykyisin MustRead-palvelussa toimiva Liberan entinen toiminnanjohtaja Heikki Pursiainen ihmettelee Libera-blogissa, miksi Veikkaus-varoja jaetaan sosiaali- ja terveysministeriön kautta järjestöille, jotka ovat lähellä poliittisia puolueita ja ay-liikettä.

Pursiainen nostaa esiin esimerkiksi Maaseudun terveys- ja lomahuolto -järjestön, jonka jäseniä ovat muun muassa keskusta ja keskustanuoret. Järjestö on perustettu aikanaan Maalaisliiton naiset ry:n aloitteesta. Tosin jäseninä ovat myös esimerkiksi Invalidiliitto ja Aivoliitto. Maaseudun terveys- ja lomahuolto sai sosiaali- ja terveysministeriön avustusta noin viisi miljoonaa euroa viime vuonna.

Tämäntyyppiset järjestöt kertovat järjestävänsä lomia esimerkiksi vähävaraisille perheille ja erityisryhmille.

”Järjestö järjestää lomia erityisryhmille, mutta myös sellaisille varsin erikoisille lomantarvitsijoille kuin journalisteille, yrittäjille, toimiupseerien perheille ja maataloustuottajille. On jokseenkin käsittämätöntä tukea tällaista lomatoimintaa julkisista varoista”, Pursiainen kirjoittaa.

LUE MYÖS: Professori äimänä: Suomi teki taas ”digitat” – Miksi poliitikot myivät varman rahakoneen?

Pursiaisen kirjoitus on osa viime vuonna julkaistua Liberan raporttia, jossa ihmetellään ylipäätään sitä, että julkinen tuki kohdistetaan järjestöille ihmisten sijaan.

Myös sinisten varapuheenjohtaja, kansanedustaja Tiina Elovaara nosti esiin lomajärjestöt aiemmin tässä kuussa julkaistussa blogissaan.

”Suomalainen rahapelijärjestelmä ruokkii tilannetta, jossa raha kanavoituu etenkin isoille katto- ja edunvalvonta-organisaatioille. Tällä rakennetaan jatkuvasti lisää hallintobyrokratiaa. Järjestöjä on valtavasti ja ne hakevat tukea Veikkauksen lisäksi myös kunnilta, säätiöiltä ja yrityksiltä”, Elovaara kirjoittaa.

”Eduskunta valvoo – Veikkauksen hallituksen jäsenistössä oleville kansanedustajille (hallituksessa muitakin jäseniä) maksetaan kiinteä kuukausipalkkio 2000 e/kk, jota voidaan pitää poikkeuksellisen suurena korvauksena kokouspalkkioiden päälle. Kuka siis kyseenalaistaisi, kun hyvissä asemissa olevat tuntuvat hyötyvän rahapelimonopolista?” Elovaara kysyy.

Valtion rahapeliyhtiöt Veikkaus, RAY ja Fintoto yhdistettiin vuoden 2017 alussa. Uusi Suomi kertoi maaliskuussa 2017, että kaikille Veikkauksen hallituksen jäsenille maksetaan 2000 euron kuukausikorvausta sekä 600 euron kokouspalkkiot. LUE TARKEMMIN: Veikkauksen uusi johto – 3 kansanedustajalle nyt 2000€/kk + 600€/kokous

Elovaaran mielestä on ongelma, että rahapelituotot kerätään pääasiassa vähätuloisilta, sairailta ja eläkeläisiltä, ”vaikka tämä ei olekaan tarkoitus”. Elovaara ehdottaa yhtenä vaihtoehtona nykyjärjestelmälle, että rahapelituotot siirrettäisiin suoraan valtion budjettiin, mikä katkaisisi etujärjestöjen riippuvuussuhteen.

LUE MYÖS:

Taloustieteen professori ihmettelee: Tällainen järjestelmä on vain Suomessa – ”Valtiovalta tukee ay-liikettä runsaasti”

Kovaa kritiikkiä valtion viinayhtiön myynnille: ”Järjetön virhe toistumassa”

Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo Simonen

Omapa hyvä että keskustalaisilta politikoilta löytyy sosialista empatiaa ohjata tukea lomatoimintaan muunmuassa journalisteille, yrittäjille sekä toimiupseerien perheille, eikös tämä olisi sopivaa myös kokoomus poliitikoille.

Jaakko Aalto

Kyseessä on suomalaisen korruption muoto. Julkisia varoja jaetaan erilaisille ideologisille ja poliittisille järjestöille poliittisin, ideologisin tai muuten vain kaverisuhteen perusteella.

Ja toinen suomalaiselle järjestelmälle ominaisen piirre on, että korkeat oikeusviranomaiset kuurnivat hyttysiä vaikkapa tasa-arvon nimissä, mutta nielevät kakistelematta tällaiset kamelit.

Juha Lehtonen

Olen kirjoittanut näin ennenkin, mutta kertaus on opintojen äiti: Veikkaus on hieno systeemi, jolla tasataan veroprogressiota. Kerätään rahat pois köyhiltä, ja jaetaan rikkaille. Jos Veikkausta ei olisi, ja joku ehdottaisi tällaisen systeemin perustamista, niin ehdotus olisi poliittinen itsemurha.

Heikki Martikainen

Hallituksessa ovat poliitikoista siis Harry Harkimo (kok), Tuomo Puumala (kesk), Jutta Urpilainen (SDP), Raimo Vistbacka (perus), joten turha on yhtä haukkua vaan kaikki isoimmat puolueet ”voidellaan ja hoidellaan”. Valtioneuvostoa edustaa Minna Pajumaa ja hpj. on Olli-Pekka Kallasvuo. Veikkauksen jakamat rahat ovat kai julkista tietoa, mutta jos journalistit saavat tuettuja lomia niin kukapa tästäkin kirjoittaisi? Anyone?

Pertti Yritys

Kyllä on härskiä ryöstämistä ja aina jäljet johtaa sylttytehtaalle! Ei kai me olla otettu näitä edustajiemme töihin rosvoamaan jokapaikasta ja kaikkialta ja aina tuhansia euroja! Jos kysymyksessä olisi tavallinen työsuhde niin kenkää tulisi välittömästi! Ei ole ihme ,että yritetään suitsia ja lopettaa ihmisten somettaminen ja varmasti tulee kieltoja ja määräyksiä millä yritetään estää ,ettei kansan tietoon tule näitä ryöstöjuttuja.Ei tavallinen tallaaja voi käsittää näin uskomatonta röyhkeyttä ,että voi saada yhden hallituspaikan korvauksena keskiverto kansalaisen kuukauden palkan ja muut tulot siihen päälle.Kuitenkin saarnataan köyhien puolesta ja köyhyyden poistamisesta!