Keskiviikko 22.5.2019

Sähkölasku 95 €, itse sähkön osuus 3 € – Ministeri sanoi suoraan: ”Valitettavasti joudumme maksamaan”

Luotu: 
22.11.2018 17:52
  • Kuva: Alma Talent arkisto
    Kuva
    "Totta kai kun investointeja tehdään, niille odotetaan myös tuottoa, ja valitettavasti me kuluttajat joudumme sähkön siirtohinnasta jatkossakin maksamaan", ministeri Kimmo Tiilikainen myönsi tänään eduskunnassa.
|

Oppositiopuolue perussuomalaiset nosti tänään eduskunnan kyselytunnilla esiin sähkön siirtohinnan. Kansanedustaja Teuvo Hakkarainen (ps) viittasi kysymyksessään multialaisen Matti Ronkaisen mielipidekirjoitukseen.

Ronkainen kirjoitti muutama päivä sitten Keskisuomalaisessa saaneensa mökkinsä sähkölaskun kolmen kuukauden ajalta. Laskun summa oli 95 euroa, mutta sähköä oli kuitenkin mökillä kulutettu vain 2,96 euron edestä.

”Arvonlisäveroa laskussa on 18,51 euroa ja sähköveroja yhteensä 1,32 euroa. Kun ne vähennetään loppusummasta, sähköyhtiölle jää 75,82 euroa”, Ronkainen hämmästeli.

”Siis kolme prosenttia oli energiasta. Loput 97% oli veroja ja siirtomaksua. Liki jokaisessa muussakin perheessä ihmetellään valtavia siirtomaksuja. Ne ovat käsittämättömiä”, Hakkarainen sanoi eduskunnassa tänään.

Sähköyhtiö oli Ronkaisen mukaan vastannut, että summassa on mukana veroja ja että maksuihin on korotuspaineita maakaapelointi-investointien vuoksi.

Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) vastasi Hakkaraiselle, että huoli siirtohintojen kehittymisestä koskettaa erittäin montaa suomalaista.

”Silloin kun maatamme ovat runnelleet erilaiset myrskyt eri puolilla ja sähkökatkot ovat olleet pitkiä, meillä on ollut suuri huoli toimitusvarmuudesta. Ja näitten huolien takia sähkönjakeluyhtiöille on säädetty melko suuria velvoitteita tehdä investointeja, joilla tuo toimitusvarmuus paranee. Olemme myös kuitenkin halunneet pitää sen siirtohinnoittelun järkevissä mitoissa ja asettaneet, esimerkiksi viime vuonna, korotuskaton siirtohinnoille. Tässä tasapainoillaan koko ajan toimitusvarmuuden ja sen seurauksena syntyvien kustannusten välillä”, Tiilikainen vastasi.

LUE MYÖS: Professori äimänä: Suomi teki sen taas – Miksi poliitikot myivät varman rahakoneen?

Tiilikainen tiivisti, että keskimäärin sähkölaskusta yksi kolmasosa on varsinaista sähkön kulutusta, toinen kolmasosa on siirtoa ja kolmas kolmasosa verotusta.

”Sähkönsiirtoyhtiöitten investoinnit sähköverkkoon runsaan kymmenen vuoden aikana ovat liki 10 miljardia euroa, jotta sähkö meille häiriöttä tulee, ja tästä toimitusvarmuutta parantavia investointeja on noin kolmannes. Totta kai kun investointeja tehdään, niille odotetaan myös tuottoa, ja valitettavasti me kuluttajat joudumme sähkön siirtohinnasta jatkossakin maksamaan. Mutta valvonnan täytyy olla kohdallaan, että ylisuuria hinnoitteluja ei tehdä”, Tiilikainen myös myönsi keskustelun aikana.

LUE MYÖS:

Sähkön säästäminen ei enää näy laskussa – kiinteät maksut jo jopa 57 % sähkölaskusta

Raportti paljastaa: Caruna peri 37 milj. € ylihintaa – viranomainen pakottaa hyvittämään

Tapaus Caruna repesi taas – ”Luonnollisia monopoleja ei pidä myydä”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jari Koponen

Siirtomaksu tulisi muuttaa liittymämaksuksi. Johtoa tarvitaan suhteessa matkan pituuteen ja siirrettävän sähkön enimmäismäärään. Kiinteä maksu liittymälle. Sen jälkeen sähkölle hinta per kWh eikä tästä mitään lisiä liittymälle. Pikaisesti on myös mietittävä miten siirron monopoli säädelläään niin että siinä maksetaan todelliset kulut plus sallittu tuottoprosentti joka on verolle pantava siellä missä verkkokin on.

Hannu Rautomäki

Sähkönsiirtoyhtiöt toimivat eräänlaisen mafian tavoin, ja korottelevat maksujaan mielensä mukaan.
Jokainen asuu sen verkon alueella missä asuu, ja siirtohintoihin on tyytyminen.
Mahdollisuudella kilpailuttaa sähköenegian toimittajat ei juuri ole käytännön merkitystä, kun itse sähkön osuus laskusta on pieni.

Jarmo Makkonen

Minä olen yli 60 vuotta asunut kaupungissa maakaapeloidulla alueella ja myös minun siirtomaksuni ovat kohonneet jatkuvasti. Mistä minä maksan korotettuja maksuja? Suomen sähköverkot oli jo muutamaan kertaan maksettu veroissa ja sähkömaksuissa.

Markku Lehto

Älä nyt vaan esitä, että siellä missä vielä on muuntajalta kilometrejä - kymmeniä kilometrejä ilmakaapeleita talolle, ruvettaisiin siirtomaksua hinnoittelemaan maakaapeleille sen mukaan paljonko kaapelikilometrejä ja paljonko kaapelin varrella olisi liittymiä. Eli mitä pitempi kaapeli ja mitä vähemmän liittymiä kaapelin varrella, sitä korkampi sähkönsiirtomaksu.

Siitä ei Kepu tykkäisi ja vaatisi välittömästi uusia sähkö-tukaisia haja-asutusalueen kuluttajille .... ei kun sähköä kuluttaville maanviljelijöille. Sitten Lintilän ja Tiilikaisen ministeriössä laadittaisiin tuota pikaa uuden tukiaisautomaatin piirustukset. Ja lopuksi sähkö-tukiaisautomaatin piirustuksiin kirjoitettaisiin otsikko: "Ilmastonmuutoksen toruntaan"

Ilkka Paananen

Älä nyt p..aa kirjoita. Caruna ja Elenia ne siirtohinnat määrittelevät. Ei siinä ole kepulla sen paremmin kuin sinivihreillä sanan valtaa. Ne verkot on myyty ja sillä hyvä. Maksan mieluusti täällä kaupungissa 'ylimääräistä' siitä hyvästä että haja-asutusalueellakin säilyy jonkinlaiset elämisen edellytykset.

Markku Nieminen

Juurin näin kuten Makkonen sanoo. Sen saman on todennut myös sähköyhtiön edustaja ainakin kerran jossain yhteydessä. En vain muista kuka ja missä!
On täysin edesvastuutonta väittää, että verkon kunnostus vaatisi korotuksia.
Sähköyhtiöt tekevät kuten "hyväntekeväisyysjärjestöt"; 90 % tuotoista omaan taskuun ja noin 10 prossaa korkeintaan kohteeseen-

Torre Lindholm

Jossain kyllä mättii mutta nyt on elätettävä kahta energiayhtymää kuluineen yhden sijasta, joista Fortum myy energian kwh:n faktakulutuksen mukaisesti ja itse liittymän kohteelle kiinteähintaisena energiamittauksella kuten nytkin tavallisesti ja muinoin sisältäen siirtoverkon kustannukset kaikkialla ! Sensijaan nykyisellään carunan siirtohinnan veloitusperusteista ei kyllä hevonenkaan ota selvää mihin perustuu kun hinnat eivät yhdessäkään
kohteessa noudata minkään linjausta,minulla niitä 4kpl!????

Eero Pekonen

Jarmon kysymys on enemmän kuin aiheellinen. Kepu kusettaa taas kerran taajamien palkansaajia ja maksattaa haja-asutusalueiden kaapeloinnit taajamissa asuvilla. Demarit ja vasemmistoliitto on hiljaa, vaikka hyvin tietävät, mitä on taphtumassa. Ketä tässä sitten pitäisi äänestää?

Markku Nieminen

Nimenomaan näin! Syyllisiä ovat ihmiset itse.
SDP on suomea eniten myynyt puolue ja sitä ollaan taas nostamassa valtaan, "koska huonompaa kuin Sipilä ja Orpo ei voi olla"!
Vanhasen aikaan sanottiin samaa! Samoin Kataisen Ja Urpilaisen!

Ihmettelen tätä logiikkaa, tai sen puutetta paremminkin!

Jos sinulla on hajoamassa oleva auto ja saat valita käytetyn Ladan, tai uuden Mersun väliltä samalla välirahalla, valitset varmasti Mersun! Mutta, politiikassa tyydytkin käytettyyn Ladaan, Antti Rinteeseen vaikka voisit valita Mersun, Jussi Halla-ahon!

Hänen äänivyörynsä ei paranna kaikkea, mutta vuoren varmaa on, että muutosta/korjausta nykyiseen kuppaukseen se ainakin saisi aikaan!

Jaakko Ruuska

Kannattaa lukea Ylen uutinen finnwatchin kyselystä, jossa tiedusteltiin kantoja tasausvapaussääntöön eli systeemiin jolla Caruna kaiken kukkuraksi jättää veronsa maksamatta helposta tulostaan. Yllätys, yllätys kannattajina Kokoomus, RKP ja keskusta. Onhan se ihan selvä kenen etua nämä puolueet ajaa.

Tapio Mäkeläinen

Minua on kohdannut omalla ja vuokramökeillä yksi merkittävä katkos 30 v aikana. Sain siitä hyvityksen. Turussa ja Espoossa ei yhtään.

Nyt laitoin mökille Luopioisiin uusinta teknologiaa Ilmalp:n etäohjauksella. 2100€. Meniköhän raha ihan hukkaan kun nyt tuli eka tän ajan lasku: sähkö 22€ ja siirto 66 eli kolminkertainen.
Poliitikot ovat ryssineet tämän totaalisesti. Nämä on asioita, joissa he voisivat jos osaisivat/huvittaisi
tehdä jotain hyvää. Käyttää Valtion muskelia. Ei kiinnosta kun on niitä kansainvälisiä ilmasto- ja ihmisoikeus me too- kokokouksia, jotka ei hevon paskaa tuo mitään paitti kustannuksia meille. Verot nousee. Lopparit vie kuin litran mittaa.

Nythän se Puolan kokous jo meni junthuraan. Mites käy SF o,001% päästöjen?

Mauno Voutilainen

Eihän tässä oikein mikään oikein ole, väärin on mättää rahaa ulkomaille, väärin oli myydä verkkoja sinne, väärin on myös kotitalouksien ja loma-asuntojen sähkön korkeat kokonaishinnat, näin kompensoidaan suurasiakkaille jo 1970-luvulta alkaen, varsinkin, suotuja isoja alennuksia.

Pekka Lehtonen

Kysyinkö rantakairalta, että jos sanon liittymän irti talveksi, niin vastaus oli, että sitten maksat uuden liittymismaksun keväällä. Voiko tämäkään olla oikein, kun laitteet ja vehkeet on olemassa.
Kaupunkivuokralaisella sähköt katkee, jos laskua ei makseta. Uusi vuokralainen ei mitään liittymismaksuja maksa. Ei ole reilua.

Juha-pekka Naukkarinen

Sähköyhtiöt,jotka omistavat sähkönsiirtolinjat ovat monopoli asemassa,tähän pitäisi puuttua kilpailulla,jota hallitus aina mainostaa,kehitteillä on laite,joka tuottaa talon tarvitseman sähkön polttamalla mm. jätteet,samalla jätemaksutkin pienenee ja voi laittaa piuhat poikki sähköyhtiöön,voihan nytkin käyttää maaseudulla agrikaattia,aurinkoa ja puuta,jolloin ei tarvitse roikkua monopoliyhtiön hampaissa!

Aki Terentjeff

Caruna Networks Oy
Caruna logo.svg
Yritysmuoto osakeyhtiö
Perustettu 2000 (Fortum Sähkönsiirto Oy)
Puheenjohtaja Juha Laaksonen
Avainhenkilöt toimitusjohtaja Tomi Yli-Kyyny
Kotipaikka Espoo[1]
Toimiala Energia
Tuotteet sähkönjakelu
Liikevaihto 426 milj. euroa (2017)
Liikevoitto 146 milj. euroa (2017)
Tilikauden tulos 29 milj. euroa (2017)
Henkilökuntaa 280

Antti Kontturi

Tein tässä vähän noin vertailua, kun puhutaan sähkönhinnasta, että muualla Euroopassa sähkö on kalliimpaa kuin Suomessa.
Suomessa maksan sähköstä ilman siirtomaksuja noin 5,8 snt/ kwh keskihibta on 7,36snt/kwh lisäksi muut maksut kk. 113,13 €
Sitten Elenian sähkön siirto yksi kuukausi:
Perusmaksu 149+ päiväsiirto 101, 69+ yösiirto 36,05+ sähkövero 123,00+ ALV 98,45 = 508, 62
Sitten mennään sähköön jonka maksan Espanjan asunnostani:
Minulla on yösähkösopimus joka on 6,08 sent/kwh.
Hinta pitää sisällään myös sähkön siirto- ja muut maksut. perusmaksu kuukaudessa on 2€.
Päivä sähkö on tosin 12sent/ kwh, mutta sitä vähän käytetään, koska yösähkö alkaa klo 12 ja oäättyy klo 12.
Jossai on mätää ja paljon?

Timo Hanninen

Ei ole tainnut yhtään metriä mennä kaapelia maan alle haja-asutusalueella viime vuonna esim Lappeenranna Energian alueella toimitusvarmuuden parantamiseksi. Jos jollakin tiedossa että vanhoja ilmalinjoja on maan alle piilotettu, niin hyvä olisi tietää. Siirtohinnat on kyllä vuosittain ko perustelulla nousseet...

Mika Pekkarinen

Taitaapi Kimmo kattella hattu kädessä kengän kärkiään ensi vaaleissa.Tämä sama mies on järkkäämässä Suomen Kansallisomaisuutta liittyen vesistöjen yksityistämistä.Elikkäs yhtiöt saa käyttöoikeuden meidän kansallisomaisuuteen ja joudumme maksumiehiksi.

Martti Korpiranta

Näille ministereille pitäisi saada joku kansalaisten valvontakoneisto, joka puuttuisi valtionyhtiöiden myyntiin ulkomaalaisille pelureille. Melkein kaikki valtionyhtiöt on myyty törkeään alihintaan (esim.Kemira ja nämä sähköyhtiöt, ym.). Näihin kauppoihin voi liittyä vahvasti korruptiota jota ihme kyllä mikään taho Suomessa ei ole tutkinut. Ei ainakaan julkisuudessa ole näkynyt yhtään tutkimusta. Tämä törkeä ja hulvaton meno köyhdyttää Suomen ja tekee meistä orjia. Jos tämä toiminta ei ole Valtiopetokseen verrattavaa toimintaa, niin mikä sitten? Huom! Valtiopetos on rikos joka ei vanhene koskaan!

Juha Lehtonen

Omaa hölmöittään Ronkainen sähkölaskuja makselee. Jos sähköä kuluu noin vähän, niin se kannattaa tehdä itse esim. aurinkopaneelilla. Jos sähköä (ehkä noin 5 snt/kWh) oli mennyt kolmessa kuukaudessa 2,96 eurolla, niin se tietää 59,2 kWh:a eli noin 20 kWh/kk. Aurinkopaneeleilla saadaan tehoja noin 20 % ajasta, niin 136 W teho ilman häviöitä riittäisi tähän laskelmaan. Otetaan häviöt mukaan, niin 200 W piikkitehon paneelilla homma hoituu, siihen päälle invertteri ja akku, niin 500 eurolla pärjää hyvin. Investointi maksaa itsensä takaisin viidessä kuukaudessa. Ronkainen tai miksei muutkin tiedosta hyötyneet voisi lähettää mulle konsultoinnista muutaman bitcoinin osan tililleni 16z8w7vhPmKwf7djt4UqKncTGUvHNvzHNt

Ahti Uomala

Koko verkkomaksu on kehitetty vain ja ainoastaan verojen ja rahasampoksi joillekkin harvoille rahan keräys automaatiksi. Täysin naurettava selitys muka verkon ylläpito, sen olisi voinut tehdä myös sähkön tuottaja. Je sekin kasvaa vielä kulutusen mukaan. Verkkoasiakkaat ovat maksaneet nuo verkot, myös kantaverkot, mitkä nuo nuijat arkadianmäellä ovat myyneet ne ulkomaiseen omistukseen ja nyt vielä nuo kaupat hyväsynyt ministeri pyrkii EU edustajaksi, ei mitään häpyä. Silkkaa kansan kusetusta koko verkkomaksu ja niitten verotus. On hävytöntä, että asumisesta joutuu maksamaan noin hävyttömän paljon.

Markku Uusitalo

Voi voi Tiilikainen: "Tiilikainen tiivisti, että keskimäärin sähkölaskusta yksi kolmasosa on varsinaista sähkön kulutusta, toinen kolmasosa on siirtoa ja kolmas kolmasosa verotusta."
Sähköveroa maksetaan vain kulutuksesta - ei perusmaksusta, joka nousee, nousee, nousee...
Kuinka paljon sähkökatkotkoista yhtiöt ovat maksaneet viime vuosina. Vuorokaudesta kun saa ministerin tietojen mukaan 2000 euroa. Toivottavasti tuleen meikäläiselle usein sähkökatkoja.