Torstai 23.5.2019

Vasemmistoliitto: Suomeen 800 euron perustulo – ”verotettaisiin pois hyvätuloisilta”

Luotu: 
27.11.2018 11:29
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Li Anderssonin johtama vasemmistoliitto esittää 800 euron perustuloa.
|

Vasemmistoliitto esittää Suomeen perustuloon perustuvaa sosiaaliturvamallia. Vasemmistoliitto tavoittelee pitkällä tähtäimellä 800 euron suuruista perustuloa.

Suomen perustulokokeilussa taso oli 560 euroa. Vasemmistoliiton laskelmien mukaan sen tavoittelema kokeilua suurempi 800 euron perustulo ”poistaisi hyvin pitkälle ihmisten tarpeen täydentää liian pientä perusturvaa toimeentulotuella”.

”Toimeentulotuki säilyisi vasemmistoliiton mallissa edelleen välineenä, jonka avulla pienituloinen voi saada apua yllättäviin tilanteisiin. Myös asumistuki säilyisi ennallaan”, vasemmistoliiton tiedotteessa todetaan.

Vasemmistoliitto kertoo, että ”hyvätuloisilta suomalaisista perustulo verotettaisiin pois”. LUE TARKEMMIN: Vasemmiston perustulossa on 3500 €/kk -raja – rankaisee enemmän tienaavia

Puolueen varsinaisessa sosiaaliturvamallissa sanotaan näin:

”Perustulo rahoitettaisiin pääosin verottamalla sen ylittäviä tuloja progressiivisella tuloverolla, joka ei kasvattaisi mainittavasti kenenkään nettoveroastetta suhteessa nykyisen ansiotuloverotuksen tasoon. Tavoitteena on, että yhdessä asumistuen perusomavastuukaavan loivennuksen kanssa nousisi efektiivinen veroaste enimmilläänkin 60 prosenttiin. Vaikka nimellinen veroaste nousisi, kenenkään pieni- tai keskituloisen ansiotulonsaajan käytettävissä olevat tulot eivät laskisi. Niiltä osin kuin pääoma- ja ansiotulot yhdistävä tulovero ei riittäisi kattamaan kuluja, sitä täydennettäisiin hiiliverolla.”

Puolueen mukaan perustulo voitaisiin aikaisintaan ottaa käyttöön vuonna 2023 alkavalla hallituskaudella. Vasemmistoliitto esittää, että perustuloa kohti edettäisiin jo ensi keväänä alkavalla hallituskaudella ”yhdistämällä työmarkkinatuki, peruspäiväraha, vanhuuseläkeikää edeltävä kansaneläke, perustason sairaus- sekä vanhempainpäivärahat, kotihoidontuki, opintoraha sekä yrittäjien starttiraha yhdeksi perusturvaetuudeksi, joka sidotaan elinkustannusindeksiin”. Puolue haluaa myös toteuttaa aiempaa laajemman perustulokokeilun.

LUE LISÄÄ:

Kokoomuslaiselta karu esimerkki 1920 €/kk tienaavasta – ”Kaikkien työn verotusta laskettava”

Kansanedustaja sai 720e/kk-lisän ja käteen jää alle puolet – Liitto: koskee jo ”ihan tavallista palkkaa”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Janne Laaksonen

"Myös asumistuki säilyisi ennallaan”

Tämä varmistaa sen, että perustulon saajan vuokra tulee nousemaan samanverran kun lisää rahaa jää käteen.

Tällä pelataan vaan lisää rahaa Kojamolle (ent. VVO), eli lopulta ammattiyhdistysliikkeille.

Ainoa tapa toteuttaa perustulo on että se KORVAA myös asumistuen.

Elia Arvlund

Ei asumistuki ole koskaan ollut rajaton eikä sen tarkoitus myöskään ole ollut kattaa vuokraa kokonaan vaan jokaisella asumistuensaajalla on myös omavastuuosuus. Helsingissä hyväksyttäviksi asumismenoiksi katsotaan yhden henkilön ruokakunnalle enintään 516 euroa, mutta se EI ole asumistuen määrä vaan se maksimi joka laskelmassa otetaan huomioon asumistukea laskettaessa. Kaikki ylimenevä osa on tuensaajan ITSE maksettava. Yleinen asumistuki on 80 % hyväksyttävien asumismenojen ja perusomavastuun erotuksesta. Kaikkein pienituloisimmilla ei ole ollenkaan perusomavastuuta. Jos Helsingistä tehdään vain rikkaiden asuinaluetta, jossa ei pienituloiset eläkeläiset, työkyvyttömät, sairaat, opiskelijat tai työelämästä syystä tai toisesta tipahtahtavat saa asua, tulee pahaa vääristymää. Uudistusta moni järjestelmä toki kaipaa.

Kari Matti Nivala

Voiko kukaan täysijärkinen kannattaa noin hölmöä ehdotusta? Yhteiskunnan toimeentulo tuet on ositettava heille jotka sitä oikeasti tarvitsevat. Ei suinkaan automaattisesti kaikille. Perustulo olisi malli joka olisi mahdollisimman epäoikeuden mukainen. Se olisi laudat siihen arkkuun jonka mukana voitaisiin haudata Suomen tarina itsenäisenä kansakuntana!

Mikko Toivonen

Tuo 800 euron perustulo on kuin hunajapurkki työtö vieroksuville. Sillä kaikenlisäksi tuleekin erinomaisen hyvin toimeen haja Suomessa. Vain PK seudulla tekee tiukempaa kun täällä tämän hetken vapailla asuntomarkkinoilla sinkun pitäisi oikeastaan "tienata" 1000 euroa selvitäkseen siedettävästi.
Esittämällä tuollaista töistä poisjäämisen loukku vasemmisto osoittaa konkreettisesti olevansa ihan pihalla ihmisen yleisistä käyttäytymistavoista.

Ei kukaan vastuullinen voi äänestää näin irrationaalisten ehdotusten tekijöitä paitsi ne jotka ovat halukkaita elämään siivellä

Topi Rantakivi

Vasemmistoliitto tuskin haluaa omaa perustuloideaansa toteuttaa, koska bluffi paljastui jo siinä: Heidän perustulo-idea otetaan aikaisintaan 2023 eli sopivasti hallituskauden jälkeen. Ilmiselvää äänestäjien kalastelemista.

Kas, missä ovat puheet kokeiluista? Tämän hetkinen perustulokokeilu on käynnissä tämän vuoden loppuun mennessä ja alustavat tulokset saadaan tietää helmikuussa 2019. Täydellinen raportti julkaistaan vasta 2020 keväällä. Enkä puhu tästä lämpimikseni:

http://tutkimusblogi.kela.fi/arkisto/4690

Jos tulokset osoittavat, että työllistyminen on uudessa mallissa parempaa kuin tämä nykyinen vanha malli. Niin sitten perustulokokeilua laajennetaan. Siinä olisi ihan hyvä paikka, jos vasemmistoliitto hallitusvastuuseen pääsee, niin voisi keskustella tutkijoiden kanssa saaduista tiedoista vähän syvemmin ja kehittää sitä välittömästi eikä odotella turhaan toimettomana.

Miksi puhutaan, että perustulo otetaan aikaisintaan käyttöön 2023? Puolue taisi luulla, että perustulokokeilu lopetettiin?

Vasemmistoliitto taisi jättää ne 2 paksua peruskokeilun materiaalia lukematta, että miten se kokeilu toteutetaan ja laajentuessaan tulisi koskemaan muitakin ryhmiä. Syyt on selitetty niissä materiaaleissa, että miksi ei voida kaikkia ottaa, koska se vääristäisi kokeilun kriteerit tuloksissa. Heidän materiaalissaan halutaan kokeilua varten valita 1 alue ei voi toimia koko valtakunnallisesti, sillä yhden alueen ihmisten eri toimet ja tavat eivät ole muissa alueissa samanlaisia. Jokaisissa alueissa on aina erilaisia käytäntöjä.

Tulorekisterin avulla voitaisiin katsoa ihmisten saamia tuloja. Ikävä huono puoli siinä on, että tulorekisteri koskee 2019 vain palkkatuloja, ei niitä muita etuuksia. Ne kaikki etuudet tulevat aikaisintaan vasta 2020 tai 2021 alussa. Tulorekisterin toiveessa saadaan aikaa tuhlattua 2 vuotta.

Siinä kaikki, mitä nyt tuli mieleen muutamia asioita, mitkä tuli mieleen ristiriidoista.