Lauantai 25.5.2019

Vasemmiston perustulossa on 3500 €/kk -raja – rankaisee enemmän tienaavia

Luotu: 
27.11.2018 12:28
  • Kuva: Vasemmistoliitto
    Kuva
    Yli 3500 euron kuukausipalkkaa suuremmilla tuloilla vasemmiston malli pienentää käteen jääviä tuloja verrattuna nykytilanteeseen.
|

Vasemmistoliitto julkisti tänään sosiaaliturvamallinsa, jonka puitteissa puolue tavoittelee 800 euron suuruista perustuloa. Vasemmistoliitto totesi, että ”hyvätuloisilta suomalaisilta perustulo verotettaisiin pois”.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson tarkentaa, että 3500 euron kuukausipalkkaan asti vasemmiston ehdottama malli ei pienentäisi palkansaajan käteen jääviä tuloja eli nettotuloja.

Yli 3500 euron kuukausipalkkaa suuremmilla tuloilla vasemmiston malli pienentää käteen jääviä tuloja verrattuna nykytilanteeseen.

”Käytettävissä olevien tulojen eli nettotulojen määrä kasvaisi noin 3500 euron kuukausittaisiin tuloihin asti. Sen jälkeen käytettävissä olevien tulojen määrä suurituloisilla hieman laskisi [verrattuna nykytilanteeseen]”, Andersson sanoi vasemmiston tilaisuudessa tänään esitelleessään oheista Uuden Suomen julkaisemaa grafiikkakuvaa.

Kuvasta ilmenee, että alle 3500 euron kuukausipalkalla käteen jäävät tulot sen sijaan nousevat vasemmiston mallissa verrattuna nykymalliin.

Vasemmistoliiton mallissa 800 euron perustulon ylittäviä tuloja verotettaisiin progressiivisesti.

”Yksi veroasteikko olisi sellainen jossa alin veroaste olisi noin 30 prosenttia ja korkein noin 60 prosenttia perustulon ylittävältä osalta”, Andersson sanoi.

”Tavoitteena on, että yhdessä asumistuen perusomavastuukaavan loivennuksen kanssa nousisi efektiivinen veroaste enimmilläänkin 60 prosenttiin. Vaikka nimellinen veroaste nousisi, kenenkään pieni- tai keskituloisen ansiotulonsaajan käytettävissä olevat tulot eivät laskisi. Niiltä osin kuin pääoma- ja ansiotulot yhdistävä tulovero ei riittäisi kattamaan kuluja, sitä täydennettäisiin hiiliverolla”, puolue linjasi sosiaaliturvamallissaan.

Tilastokeskuksen palkkarakennetilaston mukaan työ- ja virkasuhteiden yleisin kokonaisansio oli 2 600 euroa kuukaudessa vuonna 2017. Työ- ja virkasuhteiden kokonaisansioiden mediaani oli 2 816 euroa ja keskiarvo 3087 euroa kuukaudessa.

LUE MYÖS: Vasemmistoliitto: Suomeen 800 euron perustulo – ”verotettaisiin pois hyvätuloisilta”

LUE LISÄÄ:

Kokoomuslaiselta karu esimerkki 1920 €/kk tienaavasta – ”Kaikkien työn verotusta laskettava”

Kansanedustaja sai 720e/kk-lisän ja käteen jää alle puolet – Liitto: koskee jo ”ihan tavallista palkkaa”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Aalto

Siitä tuossa mallissa on toisiasiassa kysymyskin. Sitä on vain himpun naamioitu. Tuo 800 euoa/kk maksaa suunnilleen 48 miljardia. Jokseenkin suuren tuntuinen summa, kun huomioidaan, että valtio keräsi viime vuonna tuloveroja 8,4 miljardia.

Timo Pitkäranta

Sivuhuomiona; montako kymmentä miljardia sosiaaliturvan kustannukset ovat nykyisessä järjestelmässä ja ovatko liikkumassa ylös vai alaspäin? Miten nykyinen järjestelmä huomioi työn murroksen, pätkätyöt, kannusteet työn vastaanottoon?

Hannu Lahtonen

Meitä Kaarinalaista kateellinen kokoomuslainen Paula Risikko aikoinaan haukkui kerman kuorijoiksi kun ei suostuttu liittymään Turkuun, eikä antaa rahojamme Turun tuhlattavaksi eikä ruvettu turkulaisia elättämään vaikka porvari Riskko niin vaati.

Jari Koponen

Asuminen, ruoka ja muutamat muut perustarpeet kuten olut, whisky, moottoriöljy sekä bensiini, vakuutukset, moottoripyörät sekä vanhat autot ja niiden osat ilmaisiksi ja voitte pitää mun kaikki rahat. Ei raha ole itseisarvo.

Tapio Mäkeläinen

Onneksi Anderson on jo menossa laukalle vaikka vaaleihin on vielä aikaa suht paljon. Hän sekoilee jo nyt lupauksissaan. Antti myös. Osaako joku laskea paljonko näiden punanuttujen lupaukset maksaa?
Ei ole ihme että koulutetut nuoret lähtee kiihtyvällä tahdilla.
Vasemmiston/kommunistien viesti on että älä opiskele ja pyri eteenpäin koska me otammme rahasi. Ota relasti niin me hoidamme sulle rahaa luukulta.

Stewart Griffin

"Yli 3500 euron kuukausipalkkaa suuremmilla tuloilla vasemmiston malli pienentää käteen jääviä tuloja verrattuna nykytilanteeseen."

Niinpä tietysti. Jos tienaat tänä päivänä 5 000 €/kk, sinulle jää siitä käteen n. 3 260 €.
Ei riitä, ilmoittavat vassarit. "Ja hyvätuloiset ei osallistu talkoisiin."

Hävetkää.

kalle mansikkamaa

JOS tuon toteuttaa niin, että palkoista vähennetään 800€/kk, jonka saa perustulona, ja palkkaa on sitten ylimenevä osuus, niin sittenhän tuosta olisi hyötyäkin.
Koska kukaan ei ilmaiseksi sämpylää lähde myymään, joten pienipalkaisille olisi pakko maksaa enemmän.
Perustulo tulisi kaikille ilman anomisia, ja jos isompaa tuloa haluaa, töihin tienaamaan rahaa.
Ei lisäisi hintojen nousua, eikä teettäisi ylivoimaisia verokiemuroita tietoteknikoiden riesaksi.

Jaakko Ruuska

Aikaa jäisi monella työttömällä työnhakuun ja voisi tehdä huoletta kaikenlaisia työkeikkoja, ilman mieletöntä byorkratiaa kelan ja te-keskuksen kanssa. Epäilemättä vähentäisi masennusta, alkoholismia ja muita syyllistävän sosiaaliturvamallin lieveilmiöitä. Tämä on just sitä kannustinloukkujen purkamista.

Jukka Ylisuvanto

Perustulo loisi myös turvallisuuden tunnetta, ja minä en ihan aikuisten oikeasti käsitä miksi hyvätuloiset sitä niin kovasti vastustavat, koska eihän talouskasvua ole, jos kuluttajilla ei ole ostovoimaa. Ja juuri ne ihmiset, jotka käyttävät kaikki saatavilla olevat varansa kulutushyödykkeisiin ovat ne, joille sitä rahaa kannattaa antaa, sillä se raha ei katoa veroparatiiseihin ja siihen ei agressiivinen verosuunnittelu koske, eli toisin sanottuna perustulo hyödyttäisi myös niitä hyvätuloisia, joilla on varaa sijoittaa ja kikkailla, sillä jos kuluttajia kyykytetään, se sattuu myös pörssipelureiden omaan nilkkaan. Vai väittätkö oikeasti, että se talous pyörii niillä lukustuotteilla, joita vain aniharvoilla on varaa ostaa? Minusta tässä ei ole mitään järjen vastaista, eikä' pitäisi olla edes kapitalistille, joka hänkin on loppuviimein riippuvainen kuluttajista. Markkinoita ei ole ilman kuluttajia, ja varsinkin automatisaation syrjäyttäessä yhä enemmän alimpien palkkaluokkien ihmisiä, yhä useammalle ei ole varaa ostaa juuri mitään muuta kuin kirpputorilta, ja se ei ainakaan sitä finanssitaloutta hyödytä.
Pari vuotta sitten luin artikkelin missä Amerikkalainen miljardööri selitti tätä samaa, ja väitti, että perustulo voisi pelastaa kapitalismin vääjäämättömältä näyttävältä romahdukselta. En muista nimeä tähän hätään, mutta muistan sen, että hän oli sitä mieltä, että se on vaarallinen tie, missä suhteellinen varallisuus keskittyy niin harvoille, että koko kulutukseen perustuva talousjäerjestelmä romahtaa. Ilmasto saattaisi sitä kiittää, mutta perustuloa vastustavat kapitalistit sahaavat juuri sitä oksaa millä he istuvat.

Juha-pekka Naukkarinen

Jos puhuttaisiin ja kirjoteltaisiin asioiden oikeilla nimillä,niin tämä vihervasemiston hömpötys on äänienkalastelua siltä kansanosalta,joka ei halua tehdä oikeita töitä ja rahat ryövättäisiin niiltä,jotka tekevät töitä ja yrittävät kaikkensa tienatakseen itselleen ja läheisilleen hyvän toimeentulon,eihän tämä voi olla oikein,niillä jotka ovat työikäisiä ja kykyisiä on velvollisuuksia ja yksi tärkein on työn hakeminen,eikä sosiaalietuuksien saaminen,vielä 1960-70 luvuilla oli suuri häpeä,jos joutui elämään sosiaaliturvan varassa,vaikka olisi ollut sairas!

Jori Lahtinen

Mikä tuossa 800€ on niin ihmeellistä. Ne jotka eivät ole töissä saavat suunilleen saman summan tällä hetkellä, aivan järkyttävällä byrokratialla ja kyykytyksellä.
Tuon byrokratian poisto tuo varmasti valtiolle säästöjä.
Palkkaa ansaitsevilta tuo perustulo verotetaan pois, eli käytännössä sitä saavat vain pienituloiset.

Vihreiden versio perustulosta on budjettineutraali, joka on paljon helpompi selittää.
Vasemmistoliiton versiolla on tarkoitus parantaa pienempi tuloisten tilannetta kiristämällä samalla verotusta parempi tuloisilta. Minusta tämä on virhe, koska se antaa väärän kuvan varsin yksinkertaisesta systeemistä.

Perustulo = sosiaaliturva ilman byrokratiaa