Oppositiokansanedustajat ovat tyrmistyneitä siitä, että eduskunnan valtiovarainvaliokunta päätti olla tekemättä mietintöä perintö- ja lahjaverosta luopumista esittävästä kansalaisaloitteesta.
Oppositiopuolueet sdp, perussuomalaiset, vihreät ja vasemmistoliitto vaativat kansalaisaloitteen kunnollista käsittelyä, mutta hävisivät ratkaisevan äänestyksen valiokunnassa, tiedotteessa kerrotaan.
”Tämä on ensimmäinen kansalaisaloite, johon eduskunnalla olisi toimivaltaa, mutta jonka se sivuuttaa mietintöä tekemättä. Vaikka yksikään meidän ryhmistämme ei kannata perintö- ja lahjaeron kumoamista, olisi sitä ajava kansalaisaloite ansainnut kunniallisen käsittelyn eduskunnassa, kuten kaikki muutkin kansalaisaloitteet”, sanoo sdp:n Timo Harakka.
Harakka kysyy Twitterissä suoraan valtiovarainvaliokunnan jäseneltä Timo Heinoselta (kok), miksi hän allekirjoitti aloitteen mutta nyt veti siltä kannatuksensa pois.
LUE LISÄÄ: Eduskunnan ”häpeällinen” päätös: Tässä keskustan selitys
Miksi @timoheinonen ? Allekirjoitit kansalaisaloitteen perintöveron poistamisesta, kehotit muitakin Twitterissä, pidit kannatettavana ja tärkeänä lähetekeskustelussa 11.10.18 - mutta nyt äänestit sen puolesta, että haudataan ilman mietintöä.
| Iltalehti https://t.co/t6sNyBUfSh— Timo Harakka (@TimoHarakka) November 27, 2018
”Päätös olla tekemättä mietintö on häpeällinen, epädemokraattinen ja syö maata kansalaisaloiteinstituution alta. Onko niin, että käsittelyyn tulevat jatkossa vain hallitukselle mieleiset aloitteet?” kysyy vasemmiston Kari Uotila.
”Kansalaisaloitekäytäntö täydentää edustuksellista demokratiaamme. Kyse on periaatteesta: kunnioitammeko me kansanedustajina kansalaisia ja heidän tahtoaan, vai sivuutammeko heille tärkeitä asioita”, perussuomalaisten Ville Vähämäki sanoo.
LUE LISÄÄ: Eduskunnan ”häpeällinen” päätös: Tässä keskustan selitys
LUE MYÖS:
Jopa satojen tuhansien suomalaisten allekirjoitukset roskiin? – Näin kansalaisaloitteita muutetaan
Kommentit
Eduskunta toteuttaa Yk agenda 21/30,johon kuuluu myös GCM.Selvitelkää ihmiset näitä asioita,niin ei tarvitse hämmästellä jne.
Siinä sitä oli demokratiaa taas parhaimmillaan. Hallituspuolueet pitävät muita puolueita ja kansalaisia pilkkanaan. Se pitäisi mennä niin, että käsittely on kansalaisaloitteissa pakollinen.
Tämä, Mykkänen ja Orpo riittää kyllä syyksi antaa mykyisen hallitukselle monoa persauksiin keväällä. Jospa ne saisi kuntatasolla vähemmän pahaa aikaan.
Pääministeri on kylläkin Juha Juha Sipilä/Keskusta. Pääministerin valta on jakamaton.
Ylättävä kommentti..:)
Eivät Mykkänen ja Orpo sentään mitään juoksupoikia ole, vaikka ylistätkin Sipilää.
Koskinen, olisivatko nämä suuren kohun nostaneet vihervassarit hyväksyneet kansalaisaloitteen vaatimukset. Selvitä se ja puhu sen jälkeen demokratiasta ja kansalaisten pilkkana pitämisestä.
No tämänhän saattoi jo arvatakin. Kansalaisaloite on silkkaa meidän äänestäjien huiputtamista. Eduskunta käsittelee niistä vain ne, jotka sopivat jo valmiiksipäätettyihin raameihin. Tämä aloite selvästikään ei ollut sellainen.
Vaalit ovat liian lähellä.
Kaksinaamaisuutta juuri ne ryhmät pitävät meteliä asiasta jotka ovat valmiit hylkäämään koko perintöveron poiston esityksen.Hauva haudattuna?
Asia on juurikin näin.
Eihän näitä perintöveroja ja lahjaveroja kannata poistaa, valtio saa niistä kivasti pientä taskurahaa, millä voi tukea esim, Terrafamea, mutta jos lahjoitus tai perintö on suuri, niin oikeaoppisella suunnittelulla verot pystyy välttämään joka tapauksessa.
Demarien ei kannattaisi nyt liikaa pitää melua, mutta sen sijaan pitää asia muistissa. Kun tulevat ensi kesänä pääministeripuolueeksi, voivat siitä lähtien samalla tavalla kuolettaa epämiellyttäviä kansalaisaloitteita.
Hallitus estää kansalaisaloitteen käsittelyn, demokratiaa halveksivaa toimintaa. Vain Perussuomalaiset on jättänyt lakialoitteen perintöverotuksen kohtuullistamisesta lesken ja lasten aseman parantamiseksi.
Kyllä kai jokainen jo pikku hiljaa rupeaa tajuamaan, että näiden kansalaisaloitteiden tarkoituksena ei olekaan asioihin vaikuttaminen oikeasti.
Nämä aloitteet ovat käytännössä vain pelkkä propagandatemppu.
Niiden avulla pyritään luomaan suurelle yleisölle sellainen mielikuva, että tavallisilla ihmisilläkin muka olisi mahdollisuus saada itselleen tärkeitä asioita eduskunnan käsiteltäväksi - ja eduskunta sitten suit sait tekee päätöksen, jolla tämä kansalaisten tahtoma asia hyväksytään ihan laiksi.
Ei ei, eihän se oikeasti näin mene.
Tämä kansalaisaloitehomma kuuluu samaan vallanpitäjien lanseeraamaan mielikuvahömppään kuin vaikkapa taannoin tehty päätös "kansanvallan päivän" viettämisestä ja sen määräämisestä jopa viralliseksi liputuspäiväksi.
Yleisesti tehdyn kansalaisaloitteen, Eduskunta-käsittelyyn etenemisen puolesta.
Käykää allekirjoittamassa.
Niin saadaan mahdollisesti myös lakiin kirjaus, jossain vaiheessa.
Aktiivisuutta tarvitaan!
Kansalaisaloite ohessa: https://www.adressit.com/lakialoite__demokratian_toteutumiseksi
Eikös lykkääminen ole tälle aloitteelle hyvä asia? Aloitetta vastustavat tahot haluaisivat käsitellä sen nyt, jotta aloite kaatuisi, koska enemmistö eduskunnasta ehdotusta vastustaa. Nyt aloite käsitellään vaalien jälkeen, jolloin kansa on äänestänyt uudet edustajat, jotka ehkä kannattavat aloitetta ja se menee läpi.
Kyllä sukupuolineutraali lakialoite käsiteltiin erittäin nopeasti eduskunnassa, Ei myöskään keskusta vastustellut sen käsittelemistä nopeasti? Mutta kyllä kaikki muut aloitteet halutaan jäädyttää, eikä oteta käsittelyyn?? Mutta Aktiivimalli ei olekaan sukupuolineutraali, se koskee vain työttömiä!