Perjantai 24.5.2019

Donald Trumpilta uusi väläytys kovista autotulleista – ”Presidentillä on merkittävää valtaa”

  • Kuva: EPA
    Kuva
|

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on uusinut autoja ja autonosia koskevan tulliuhkauksena.

Vielä tiistaina Trump uhkasi vielä viedä autovalmistaja General Motorsin nauttimat valtiontuet, jos yhtiö sulkee tuotantolaitoksiaan kuten se tällä viikolla ilmoitti. Presidentti paheksui sitä, että tuotantoa ajetaan alas Yhdysvalloissa, mutta ei esimerkiksi Meksikossa tai Kiinassa.

Keskiviikkona syyttävä sormi kohdistui jälleen ulkomaailmaan.

”Maat, jotka lähettävät meille autoja ovat käyttäneet Yhdysvaltoja hyväkseen vuosikymmenien ajan”, Trump totesi keskiviikkona tviitissään.

Hän muistutti, että avolava-autojen tuontitulli on 25 prosenttia ja siitä syystä näiden autojen valmistus on Yhdysvalloissa kukoistava liiketoiminta.

”Jos me tekisimme saman tänne tulevien autojen kohdalla, täällä rakennettaisiin paljon enemmän autoja ja GM ei olisi sulkemassa tehtaitaan Ohiossa, Michiganissa ja Marylandissa,” Trump jatkoi.

”Presidentillä on merkittävää valtaa tässä asiassa. GM:n tapauksen vuoksi tätä [tulleja] selvitetään nyt”, Trump puhkui.

 

 

 

 

Uhkauksia on kuultu jo aikaisemmin. Trump maalaili alkuvuonna tuontiautoille jopa 25 prosentin tullia. Tällä hetkellä USA perii 2,5 prosentin tullia EU:ssa ja Japanissa valmistetuista autoista. EU:n tulli amerikkalaisille autoille on puolestaan kymmenen prosenttia.

EU:n kauppakomissaari Cecilia Malmström muistutti keskiviikkona Trumpin tviittien jälkeen, että EU:lla on valmiina vastatullien lista, mikäli autoja koskevia tulleja päätetään asettaa.

Saksalaislehti Wirtschaftswoche kertoi tiistaina nimettömiin EU-lähteisiin viitaten, että Trump saattaisi tehdä autotulleja koskevan päätöksen jo ensi viikolla, Buenos Airesin G20-kokouksen jälkeen.

Lehden mukaan 25 prosentin autotulli koskisi kaikkia maita, paitsi Kanadaa ja Meksikoa. Asiasta kertoo Reuters.

Bloomberg puolestaan kertoi marraskuun puolivälissä, ettei Valkoinen talo olisi tekemässä autotulleista uusia päätöksiä, vaan jatkamassa vielä vaikutusarvioiden valmistelua. Trump keskusteli tuolloin asiasta neuvonantajiensa kanssa.

Yhdysvaltojen kauppaministeriö aloitti autoja ja autonosia koskevien tullien valmistelun toukokuussa. Niiden asettamisen edellytyksenä on uhka Yhdysvaltojen kansalliselle turvallisuudelle. Kauppaministeri Wilbur Rossilla on helmikuuhun saakka aikaa saada raportti valmiiksi. Sen jälkeen Trumpilla on 90 päivää aikaa tehdä päätös. Raportti voi sisältää tullikorotusten ohella ehdotuksia esimerkiksi tuontikiintiöistä.

Komissiossa on toistaiseksi luotettu yhä siihen, että EU-maat jäävät mahdollisten autotullien ulkopuolelle ­ainakin väliaikaisesti. Yhdysvallat ja EU sopivat kesällä, ettei keskinäiseen kauppaan aseteta uusia tulleja niin kauan kuin tunnustelut mahdollisesta kauppasovusta jatkuvat.

Autovalmistajat varoittivat Trumpia kesällä, että autotullien laajeneminen vaarantaisi työpaikkoja ja sekoittaisi maailmankaupan. Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasota vaikuttaa jo toimitusketjuihin. Yhdysvallat tuo maahan autoja ja autonosia vuosittain noin 300 miljardilla ­eurolla. EU:n osuus on noin 60 miljardia.

Etla arvioi keskiviikkona, että mikäli Trumpin Kiinaa ja Eurooppaa koskevat tulliuhkaukset astuisivat täysimääräisesti voimaan, Suomesta voisi kadota jopa 2 900 työpaikkaa. Tullien työllisyysvaikutus voisi olla jopa 12 prosenttia, tutkimus laskee. Pelkästään autoteollisuudessa olisi uhattuna liki 900 työpaikkaa.

Suomessa paine kohdistuisi etenkin Uudenkaupungin autotehtaalle, jossa valmistetaan myös Yhdysvaltoihin matkaavia mersuja. Valmet Automotiven autotehtaalla on noin 6 000 työntekijää.

LUE MYÖS:

Tappaako EU oikeasti USA:ta kaupassa? – Arvio: Trumpia kismittää eniten yksi luku

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit