Tiistai 21.5.2019

Jasper Pääkkönen hehkuttaa amerikkalaisyrityksen tempausta – ”Palauttaa” Trumpin ”vastuuttoman veroalen”

  • Kuva: Anne Rask
    Kuva

Amerikkalainen ulkoiluvaate ja -varustebrändi Patagonia aikoo lahjoittaa Donald Trumpin verohuojennuksen hyödyt hyväntekeväisyyteen. Kyse ei ole pikkusummasta.

Patagonia tiedotti keskiviikkona, että se lahjoittaa alkaneella joulusesongilla 10 miljoonaa dollaria ylimääräistä käteistä, jotka tulivat yhtiölle ”vastuuttomien veroleikkausten seurauksena”.

”Veronalennus oli jättipotti öljy- ja kaasuteollisuudelle, mutta avaa myös 1,5 miljoonaa eekkeriä Alaskan luonnonsuojelualuetta (Alaska National Wildlife Refuge) yhtiöille etsinnän ja porauksen tarpeisiin. Tämän veronalennuksen ajoitus ei olisi voinut olla huonompi”, Patagonian tiedotteessa avataan.

Patagonian toimitusjohtaja Rose Marcario taustoittaa päätöstä LinkedIn-viestissään. Hän korostaa, että veroja piti maksaa vähemmän, joten yritys lahjoittaa varoja takaisin maapallollemme, koska se on valtavan, ihmisen aiheuttaman kriisin edessä.

”Planeettamme on vaarassa. Annamme rahat yhdistyksille, jotka ovat sitoutuneet suojelemaan ilmaa, maata ja vettä ja etsimään ratkaisuja ilmastokriisiin. Olemme aina rahoittaneet ruohonjuuritason aktivismia ja tuo 10 miljoonaa tulee sen päälle, että annamme prosentin liiketoiminnan tuloista vuosittain”, Marcario toteaa.

Suomalaisnäyttelijä ja liikemies, aktiivisena urheilukalastajana tunnettu Jasper Pääkkönen toimii Patagonian yrityslähettiläänä.

Pääkkönen iloitsi somessa olevansa ylpeä Patagonian veropäätöksestä.

”Kun liiketoiminnassa on kyse muustakin, kuin oman edun maksimoimisesta. Proud as f**k to be an ambassador for this company”, hän kommentoi Patagonian uutista Facebookissa viikonvaihteessa.

Patagonian perustaja, miljardööri Yvon Chouinard on tunnettu ja näkemyksellinen amerikkalaisliikemies, joka ei pelkää ottaa kantaa ympäristöasioissa.

Chouinard painottaa tiedotteessa, että kaikki apu on nyt tarpeen ilmastokriisissä. Lisäksi yhteisiä maita ja vesistöjä olisi hänen mukaansa suojeltava.

”Hallintomme kieltää edelleen ilmastokriisin syyt ja vakavuuden. Tämä on puhdasta pahuutta”, Chouinard toteaa.

Kiipeilyvarusteista Kaliforniassa vuonna 1973 aloittaneen yrityksen missiona on tehdä parhaita tuotteita tuottamatta tarpeetonta kuormitusta luonnolle. Lisäksi tarkoituksena on hyödyntää liiketoimintaa ratkaisujen luomiseksi ympäristökriisiin.

Suomessa monet tuntevat Patagonian virtavesien puolustajana, sillä yhtiö rahoitti vuonna 2014 ilmestyneen, Suomessakin esitetyn DamNation-dokumenttielokuvan, joka avaa patojen purkamista, kalateiden entisöimistä ja jokiluonnon monimuotoisuuden tärkeyttä Yhdysvalloissa. Silloin arvioitiin, että dokumentissa kuvatut olosuhteet vastaavat myös Suomen tilannetta.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Eero Pekonen

Toivottavasti Suomestakin löytyy samanlaisia yrityksiä, jotka palauttavat Jutta Urpilaisen "vastuuttoman" veroalen suomalaisille köyhille. Urpilaisen ja Trumpin veroalet olivat samansuuruisia... Ai niin, eihän se meidän yhteisöveron ale paha ollut, kun sen teki vihervasemmisto, mutta se Trumpin teko oli hävytön!

Kimmo Korpijaakko

Melkoinen hiilijalanjälki kalastuksesta tällä kaverilla. Vaatefirma saa vielä vähentää veroalen mahfollistaneen lahjoituksen omassa verotuksessaan(?) , jos, niin hyötyä siitäkin.
Puhumattakaan oman kilven kiillottamisesta Trumpin kustannuksella mikä tuo aina yksisilmäistä palstatilaa. Win-Win. Näinhän se menee, yhä läpinäkyvämmin tosin.

Aino Kivelä

Hieno ele oikeaan suuntaan. Kunpa maailmassa kaikki tahot saataisiinkin keskittämään (sota!)toimet ja kilpavarustelu tätä ihmiskunnan yhteistä vihollista vastaan! Raha on vain rahaa, joten ainakaan sen puute ei saisi olla välttämättömän tarpeellisten toimenpiteiden esteenä.