Perjantai 24.5.2019

Kansanedustajalla selitys järkyttäville sähkölaskuille – ”Yritykset voivat siten nostaa maksuja”

Luotu: 
3.12.2018 15:18
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Sähkön siirtohinta koetaan jo nyt liian korkeaksi, mutta sen odotetaan vain nousevan.
|

Oppositiopuolue sdp:n kansanedustaja Ilmari Nurminen vaatii, että sähkönsiirtoyhtiöiden hinnoittelu ja verovälttely on saatava kuriin.

Nurmisen verkkosivuilla ja Aamulehdessä julkaistussa kirjoituksessa Nurminen vaatii seuraavalla hallituskaudella muutosta sähkömarkkinalakiin hinnoittelun suitsimiseksi.

Sähkön kova siirtohinta on noussut julkiseen keskusteluun viime aikoina. Asiaa kummasteltiin jopa eduskunnan kyselytunnilla, jolla oli esillä erikoinen sähkölasku: sähkönkulutuksen hinta oli noin kolme euroa, mutta koko laskun summa oli 95 euroa. LUE LISÄÄ: Sähkölasku 95 €, itse sähkön osuus 3 € – Ministeri sanoi suoraan: ”Valitettavasti joudumme maksamaan”

Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) totesi tuolloin, että sähkönsiirtoyhtiöt ovat joutuneet tekemään investointeja sähkön toimitusvarmuuden takaamiseksi, mikä puolestaan on nostanut hintoja.

Nurminen kuitenkin heittää ilmoille ajatuksen, että sähköyhtiöt käyttäisivät investointeja osin myös ilman todellista tarvetta asiakasmaksujen nostamiseksi.

”Voimassa olevan sähkömarkkinalain mukaan siirtohintojen on oltava kohtuullisia ja siirtoyhtiöiden on tehtävä lain edellyttämät investoinnit, joilla turvataan luotettava sähkön jakelu. On selvää, ettei nykytilanne ole tasapainossa, koska hinnat nousevat koko ajan. Perimmäisenä syynä käsittääkseni on se, että nykyinen järjestelmä kannustaa yhtiöitä ylisuuriin – ja mahdollistaa myös osin tarpeettomiin – investointeihin, sillä yritykset voivat siten nostaa asiakasmaksuja.  Siksi ensi hallituskaudella on uudistettava vähintään lain laskentaperusteita, joilla kohtuulliset hinnat määritetään”, Nurminen kirjoittaa.

LUE MYÖS: Professori äimänä: Suomi teki sen taas – Miksi poliitikot myivät varman rahakoneen?

Nurminen kritisoi myös sähkönsiirtoyhtiöiden verosuunnittelua.

”Hallitus päätti viime viikolla, että se jättää lakiin Carunan verovälttelyssä hyödyntämän porsaanreiän, vaikka valtiovarainministeriö oli tammikuisessa lakiluonnoksessaan ehdottanut sen poistoa. Carunaa ja muita suuryrityksiä edustavien etujärjestöjen raju lobbaus käänsi hallituksen pään. Ei ole perusteita sille, että Carunan kaltaisten yritysten annetaan vältellä veroja”, Nurminen kirjoittaa.

LUE MYÖS:

Nyt tuli karu ennuste suomalaisille: Siirtohinnat vain nousevat

Sdp:n Harakka: Sipilän hallitus ”antaa tietoisesti Carunan verovälttelyn jatkua”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Matti Rissanen

Nykynuoteilla yli-investoimallakin voi tienata, ja se näkyy. Pitäisi kannustaa tehokkuut
teen, mutta poliitikot eivät osaa laskea, ja niillä meni pupu pöksyyn myrskytuhoista, ja lasku tulee sähkön käyttäjille.

Muistan aina onnitella espoolaisia ahneista kunnallispolitiikoistaan, jotka antoivat Carunalle avoimen valtakirjan rahastaa espoolaisia ad infinitum ja nii oikke!

Niin heillä oli kunniakas ajatus pelastaa Espoon kunnallistalous, mutta kenen piikkiin kustannus menikään?

Markku Nieminen

Uutinen korosti SDP;n Nurmisen roolia ja jätti mainitsematta että Perussuomalaisten Hakkarainen kysyi asiaa eduskunnassa!

" Asiaa kummasteltiin jopa eduskunnan kyselytunnilla, jolla oli esillä erikoinen sähkölasku: sähkönkulutuksen hinta oli noin kolme euroa, mutta koko laskun summa oli 95 euroa. "

Samoin pitää muistaa, että Perussuomalaiset ainoana puolueena vastusti sähköverkon myyntiä ja varoittivat siirtomaksujen noususta!

SDP pyrkii kiillottamaan kilpeään vaikka on vastuussa Kokoomuksen ja Vihreitten ohella myynnistä! Kaksinaamaista peliä!

Pentti Westerholm

Monet sähköyhtiöistä ovat sidoksissa kuntaan ja maksavat kunnalle sovittua tuottoa esim. 8 % siirtomaksuista.Kyseessä on kymmenien miljoonien siirtobisnes.Siirtomaksut päätetään poliittisella tasolla eli näitä tuotto prosentteja voisi alentaa.