Keskiviikko 12.12.2018

100 000 euron asuntolaina normikorolla? – Ennuste: Näin sinulle kohta käy, nousua jopa +40 €/kk

Jaa artikkeli:
Luotu: 
5.12.2018 07:59
Päivitetty: 
5.12.2018 08:10
  • Kuva: Alma Media arkisto / Pekka Karhunen
    Kuva
    S-pankki ennustaa, että asuntolainojen korot ja siten asuntovelallisen kulut nousevat ensi ja sitä seuraavana vuonna selvästi.
|

S-Pankki ennakoi asuntolainojen korkojen selvää nousua vuoden 2020 loppuun mennessä.

Pankki ennustaa katsauksessaan, että asuntolainoissa suosittu 12 kuukauden euribor-korko on 0,20–0,30 prosentin haarukassa ensi vuoden lopussa ja 0,60–0,80 prosentin haarukassa vuoden 2020 lopulla.

Korkojen nousu lisää lainanhoitokuluja. Esimerkiksi 100 000 euron annuiteettimuotoisessa asuntolainassa, jossa laina-aika on 20 vuotta, 0,8 prosenttiyksikön koronnousu kasvattaa lainanhoitokuluja vajaalla 40 eurolla kuukaudessa.

”Kotitalouksien kannattaa varautua korkojen nousuun harkitsemalla kiinteää korkoa ja mitoittamalla oma asuntolaina niin, että lyhennyksistä selviää myös korkeammilla koroilla. Kuukausisäästäminen on myös hyvä keino luoda omaan talouteen ylimääräistä puskuria”, S-Pankin pääekonomisti Timo Hirvonen sanoi maanantaina.

Hirvonen arvioi, että asuntojen hinnat kehittyvät lähiaikoina rauhallisesti mutta hintaerot eri alueiden välillä jatkuvat ennallaan.

”Isompi muutos tapahtuu siinä, että lyhyet markkinakorot alkavat nousta asteittain”, Hirvonen toteaa tiedotteessa.

Hirvonen kuitenkin muistuttaa, että rakenteelliset tekijät ja suhdannetekijät pitävät huolen siitä, etteivät korot nouse kuluvan korkosyklin huipulla yhtä korkeiksi kuin aiemmissa sykleissä.

S-Pankin talousennusteen mukaan Suomen talouskasvu maltillistuu ensi vuonna ja talous kasvaa 1,7 prosenttia. Talouden kasvua pönkittää kotitalouksien kulutus, jota piristävät palkankorotukset ja työllisyyden lisäys.

Suomen talous siirtyy vuoteen 2019 rauhallisissa tunnelmissa. Talouskasvu hidastuu ensi vuonna mutta säilyy yhä mukiinmenevänä. S-Pankin talousennusteen mukaan Suomen talous kasvaa 1,7 prosenttia myös vuonna vuonna 2020.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pekka Lehtikoski

Ennuste 40E/kk on aika varovainen. Suomessa muuttuvan asuntolainan asiakashinta on suuruusluokalleen noin 1% ja USA:ssa noin 4%. Koska raha voi liikkua vapaasti, tallainen ero pyrkii tasottumaan. Tama kuitenkin voidaan yllapitaa toistaiseksi ECB:n (veronmaksajan) kustantamana. Kuinka kauan Euroopalla riittaa kantti/rahaa vinouttaa taloutta ja yllapitaa korkeita asuntojen hintoja, mahdollisten ongelmien siirtamiseksi myohempaa?