Maanantai 20.5.2019

Lakihanke sai murskatuomion poliisilta ja verottajalta – ministeriöllä nyt uusi suunnitelma

  • Kuva: Outi Järvinen / Alma Talent
    Kuva
    Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) asettaa kevennettyä tilintarkastusta pohtivan työryhmän todennäköisesti vuodenvaihteen jälkeen, kertoo Antti Neimala.
|

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) asettaa kevennettyä tilintarkastusta pohtivan työryhmän todennäköisesti vuodenvaihteen jälkeen.

Toimeksiantoa ja kokoonpanoa valmistellaan parhaillaan, sanoo TEM:n osastopäällikkö Antti Neimala.

Alun pitäen mikroyritykset piti vapauttaa tilintarkastuspakosta. Ministeriön työryhmä esitti sitä ja lakiluonnos eteni syksyllä jo lausuntokierrokselle. Kovan vastustuksen takia TEM kuitenkin ilmoitti äskettäin, ettei se vie lakia eduskuntaan. Lakihankkeen tyrmäsivät muun muassa verottaja ja poliisi. LUE TARKEMMIN: Hallitus perääntyy: Poliisin ja verottajan haukkuma lakiuudistus haudataan

Sen sijaan nyt selvitetään, olisiko kevennetty tarkastus oikeampi tapa keventää pienyritysten sääntelyä ja parantaa niiden kilpailukykyä. Kevyt tarkastus on käytössä erilaisina versioina ainakin Virossa ja Tanskassa.

LUE MYÖS: Kokenut reviisori järkyttyi – hallitus tekemässä megaluokan munausta jossa ”harmaa talous voittaa”

Neimalan mukaan selvitys on tehtävä huolella, joten määräaika ei voi olla kovin lyhyt. Muutos toteutuisi joka tapauksessa vasta seuraavalla hallituskaudella.

Tilintarkastuspakosta luopuminen valmisteltiin virkamiestyöryhmässä, mutta uuteen ryhmään tulee myös järjestöjen edustus.

Pakosta luopuminen olisi koskenut vain pieniä osakeyhtiöitä. Nyt pohditaan kevennettyä tarkastusta myös avoimille ja kommandiittiyhtiöille, asunto-osakeyhtiöille ja yhdistyksille.

Samalla mietitään sitäkin, minkä kokoiset yritykset kevennettyä tarkastusta saisivat soveltaa.

Vuonna 2007 loppui mahdollisuus käyttää maallikkotarkastajia, mutta samalla ammattitilintarkastajan käyttöpakko tuli aiempaa pienemmille yrityksille.

Sen vaikutuksista ei kuitenkaan ole tehty mitään arvioita, ei etukäteen eikä uudistuksen jälkeen.

Lausuntokierroksella vapautusta vastusti 26 kaikista 43:sta lausunnon antajasta. Kovia vastustajia olivat muun muassa Finanssiala ja tilintarkastusala. Harmaan talouden takia hanttiin panivat myös verottaja ja poliisi.

Pakon poistoa kannattivat etenkin Suomen Yrittäjät ja Keskuskauppakamari. Elinkeinoelämän keskusliitolla ja Helsingin pörssillä ei ollut kantaa.

Suomen Tilintarkastajat ry:n toimitusjohtaja Sanna Alakare on tyytyväinen, kun vapautuksen sijaan mietitään kevennettyä tarkastusta.

”Luotettavan taloustiedon saaminen yrityksistä on niin tärkeä asia. Sellaisen varassa yrityksillä ja niiden rahoittajilla on paremmat tiedot päätöksentekonsa pohjaksi”, Alakare sanoo.

Ruotsissa tarkastuspakko poistettiin, mutta vastustajien mukaan haitat ovat olleet hyötyjä suuremmat.

Muun muassa Yrittäjät perusteli tarkastuspakosta luopumista sillä, että tekoälyn myötä kirjanpito ja tilintarkastus automatisoituvat. Se vähentää virheiden mahdollisuutta.

Alakareenkin mukaan tilintarkastajat ovat saamassa uusia digityökavereita.

”Teknologiat ovat kuitenkin vasta kehitysvaiheessa. Vaikka tilinpäätöksen tekoa pystytään automatisoimaan, jää edelleen asioita, jotka vaativat harkintaa”, Alakare sanoo.

Tilintarkastajia on puhuttanut myös osakeyhtiölain muutos.

Oikeusministeriö aikoo poistaa yksityisiltä osakeyhtiöiltä 2 500 euron

vähimmäispääomavaatimuksen. Silläkin on tarkoitus helpottaa pienten yritysten taakkaa ja yritysten perustamista.

Tilintarkastajille tämä muutos kelpaa. Vakavampaa olisi, jos yhtiön ei enää tarvitsisi liputtaa velkojille osakepääoman menettämisestä. Tästä aikeesta kuitenkin luovuttiin.

Jaa artikkeli: