Keskiviikko 22.5.2019

Juha Sipilä hehkuttaa historiallista käännettä: ”Ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2008”

Luotu: 
16.12.2018 10:01
Päivitetty: 
16.12.2018 11:10
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Juha Sipilän mukaan Suomi lyhentää velkaa lähes miljardila eurolla.
|

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoo blogissaan, että Suomi maksaa valtionvelkaa pois nyt ensimmäisen kerran sitten vuoden 2008.

”Saimme kuluneella viikolla hyvän tiedon. Ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2008 Suomi maksaa velkaa pois. Velkaa lyhennetään liki miljardi euroa. Vaikka sattumaakin mahtuu mukaan, isossa kuvassa nopean velkaantumisen kääntyminen velan vähenemiseksi on harjoitetun talouspolitiikan ansiota”, pääministeri kirjoittaa. 

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) kertoi sunnuntaina Helsingin Sanomissa, että valtionkonttorin ei tarvitse nostaa loppuvuodelle kaavailtua 2,2 miljardin euron lainaerää.

”Valtaosa eli 1,4 miljardia selittyy sillä, että valtion tulojen ja menojen kehitys on ollut sen verran arvioitua suotuisampaa. Sitä varmasti selittää osaltaan talouden myönteinen vire ja työllisyyden kasvu, jota hallitus on päätöksillään tukenut”, Orpo sanoo. 

Suomi on tähän asti joutunut ottamaan vuosittain miljardeja euroa lisävelkaa finanssikriisin puhkeamisen jälkeen. Valtionvelan määrä on lähes kaksinkertaistunut vuodesta 2008.

 Juha Sipilä toteaa, että istuvan hallituksen aloittaessa vuonna 2015 komission väliintulon riski oli todellinen Suomen taloustilanteen vuoksi. 

”Suomen talouden luvut olivat huolestuttavia tilanteessa, jossa Saksassa ja Ruotsissa kasvu oli jo hyvää ja alijäämät hallinnassa.”

Seuraava hallitus pääsee Sipilän mukaan aloittamaan aivan erilaisesta tilanteesta kuin nykyinen hallitus aikanaan aloitti. 

”Oppositiolle tilanne on herkullinen. Se haukkuu hallituksen kipeät talouspäätökset, mutta jakaa samalla sujuvasti menemään hallituksen politiikan ansiosta syntyneen työn ja kasvun hedelmät.”

Petteri Orpo kommentoi aihetta myös Twitterissä huomauttamalla, että tahti Suomen uudistamiseksi ei saa hidastua. Valtiovarainministerin mukaan Suomessa tarvitaan reilumpaa verotusta, kannustavampaa sosiaaliturvaa ja parempaa työelämää.

”Väliaikainen käänne on psykologisesti merkittävä asia. Iloitaan siitä, mutta tahti Suomen uudistamiseksi ei saa hidastua. Tarvitaan reilumpi verotus,  kannustavampi sosiaaliturva, parempi työelämä.”

Lue myös:

”Erityisen huolestuttava vientiluku” – Ekonomisti: Suomen uudet talousluvut ”aika ikävää luettavaa”

Suomen uusissa talousluvuissa piilee huoli – Ekonomisti: ”Kertoo heikosta tuottavuuskehityksestä”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Rami Koivula

Tuossa uutisessa lukee, että Suomi maksaa 100 miljardin velan pitämisestä vain 1,5 miljardia vuosittain. Se on kyllä absoluuttisen summana paljon, mutta uutinen ei kerro nettotilanteesta mitään, paljonko tulee saatavia joita noidenkin velkojen turvin pidetään hallinnassa?

Jaakko Aalto

Tähän mennessä on käynyt hyvinkin selväksi, että SDP, Vihreät ja Vasemmistoliitto rakastavat niin velkaa kuin verojakin. Mitä enemmän, sen parempi, mutta siihenkin menoon pätee sen vanha sanonta, että ei vauhti tapa, mutta se äkkipysäys.

Jussi Korhonen

Sipilän epätoivoinen itsekehu kertoo vain siitä, että aika suomen surkeimpana ja eriarvoistavana pääministerinä on tulossa päätökseen. Eiköhän ole Rinteen aika ottaa ohjat käsiin ja lopettaa tämän hallituksen sekoilut.

Timo Virtanen

Et ole sitten huomannut, että talouskasvu hiipuu ensi vuonna. Sellun kysyntäkin on jo nyt laskusuunnassa samoin hintakin. Viennin veto ratkaisee. Brexit on arvaamaton tekijä, samoin tullimuuripolitiikka. Suuria jo nyt lupaillut Rinne joutuu totuuden eteen, jos vaikka sattuisi voittamaan vaalit.

Harri Pehrsson

Sipilä tiedottaa hetkellisestä valtionvelasta.

Valtio on siirtänyt kunnille valtavan määrän lakisääteisiä velvollisuuksia.

Kunnat ottavat velkaa valtion ohi selvitäkseen velvollisuuksistaan.

Kunnat taasen ovat siirtäneet velvollisuuksiaan kuntien omistamille yhtiöille.

Yhtiöt ottavat velkaa kuntien ohi selvitäkseeen velvollisuuksistaan.

Pitäisi puhua julkistalouden kokonaisvelkaantumisesta, niin silloin olisi kysymys siitä, mitä yksittäinen kansalainen ajattelee velkaantumisella.

Summasummarum, Sipilän uutinen oli muunneltua totuutta l. valhetta, niin kuin koko suomalainen poliittinen järjestelmä.

Harri Pehrsson

Kuntasektorin velkaantumisesta kiinnostuneille: https://www.kuntaliitto.fi/asiantuntijapalvelut/talous/kuntatalouden-til...

Kuntien "investointien" suhteen kannattaa olla varautunut, ne eivät useinkaan täytä avoimen sektorin ajatusta kannattavasta investoinnista.

Kuntien omistamissa yrityksissä on useinkin sama koskien investointeja.

Huomionarvoinen seikka on saadut EU-avustukset julkisiin projekteihin.
Nekin ovat tiukasti ajatellen velkaa, kyllä se maksaja pitää niillekin joskus ja jostain löytää.

Lauri-Pekka Alanko

Asuntojen hinnasta on noin puolet veroja. Kun nyt on rakennettu suurella volyymilla asuntoja, on valtio tienannut niistä useita miljardeja vuodessa. Vastaavasti asunnon ostajat/sijoittajat ovat velkaantuneet useita miljardeja. Asuntojen ostoon käytetty velka on otettu merkittävältä osalta ulkomailta. Siten valtion velkaantunminen on muuttunut asuntojen omistjien velaksi. Useat tahot ovat varoittaneet vaarallisesti kasvaneesta asuntovelasta; niinpä sen tuskin sallitaan kasvaa merkittävästi, jolloin valtion asuntovelan kasvusta johtuvat verotulot tulevat laskemaan muuttaen budjetin jälleen vahvasti valtionvelkaa kasvattavaksi.

Lasse Jääskeläinen

Tulossa oleva korkojen nousu on saanut valtiolle velkaa olevat tahot maksamaan lainojaan (mm. arava-lainoja) ennakoitua enemmän. Siksi valtion ei nyt tarvitse ottaa lisää lainaa. Sipilä & co. ottavat tällä(kin) kertaa kunnian itselleen siitä mikä ei heille kuulu.

Petri Rissanen

Tänään on uutisoitu, kuinka valtionvelka laskee. Katselin Suomen valtionvelan aikasarjoja valtiokonttorin sivuilta ja tässä dataa:

Velka 1/2018 : 106 025
Velka 3/2018 : 104 060
Velka 4/2018 : 106 977
Velka 6/2018 : 104 332
Velka 8/2018 : 105 413
Velka 10/2018: 104 212

Eli velka on kasvanut ja pienentynyt pitkin kuluvaa vuotta, joten tämän päivän hehkutus on hallituksen vaalisumutusta.

http://www.valtiokonttori.fi/fi-FI/Tietoa_Valtiokonttorista/Julkaisut_ja...

Seppo Simonen

Minusta on aivan oikein kun valtiovarainministeri ja päämiisteri hehkuttaa ja on iloisia historiallisesta merkkipaalusta valtion velan suhteen. Viime hallituskaudella sosialidemokraatti valtiovarainministeri Antti Rinteen lopputulema oli vuosi 2015 valtionvelka oli 100 miljardia ja Jutta Urpilaisen aloittaessa se oli 80 miljardia siis velka lisääntyi 20 miljardia.

Pasi Käyhkö

Pääministeripuolueena oli Keskusta kun Suomen talous romahti vuosina 2008 -2009 ja työttömyys nousi dramaattisesti. Seuraavan hallituksen eväät olivat hyvin vähissä. Lainaa oli pakko ottaa.
Maailman talous ratkaisee myös Suomen ja suomalaisten hyvinvoinnin.

Seppo Simonen
Vastaus kommenttiin #28

Itseasiassa Matti Vanhasen II hallituksen rahakirstun vartijana oli Kokomuksen Jyrki Katainen samoin kun Mari Kiviniemen hallituksessa.
Kaikkiaan oli mielenkiintoiset hallituspohjat Keskusta, Kokoomus, RKP ja vihreät.
Lukiko Vihreät silloin olevansa ei sosialistisessa leirissä mutta kuka ne talutti sitten sosialistiseen leiriin.

Pasi Käyhkö
Vastaus kommenttiin #35

Eikä Vanhasella ja Kiviniemellä ollutkaan mitään vaikuttamista silloin asioihin.
Hyvä, että meillä on nyt sentään Orpo hoitamassa asioita. Sinun logiikan mukaisesti pääministeri Sipilällä eikä kyseisellä puolueella ole mitään osuutta nykyiseen talouskasvuun.
Teillä keskustalaisilla ei tuo johdonmukaisuuskaan ole vahvuuksianne.

Jaakko Aalto

Tuo sinun taulukkosihan kertoo aivan selvästi, että velka on pudonnut vuoden alun tasosta. Se, että vuoden mittaan on tasovaihtelua ei sitä asiaa muuksi muuta. Vaihtelua on aina mutta trendi ratkaisee. Sumutusta taitaa olla se, että yrität antaa esittämillesi faktoille väärän tulkinnan.

Petri Rissanen

Lisätään sitten taulukkoon dataa:

Velka 1/2017 : 100 417
Velka 8/2017 : 104 558
Velka 9/2017 : 102 374
Velka 10/2017 : 103 366
Velka 11/2017 : 106 069
Velka 12/2017 : 105 773

Ja tämän päivän velka 12/2018 on n. 105,3 miljardia. Täyttä sumutusta hallituksen taholta.

Petri Rissanen
Vastaus kommenttiin #30

Velka 1/2017 : 100 417
Velka 8/2017 : 104 558
Velka 9/2017 : 102 374
Velka 10/2017 : 103 366
Velka 11/2017 : 106 069
Velka 12/2017 : 105 773

Velka 1/2018 : 106 025
Velka 3/2018 : 104 060
Velka 4/2018 : 106 977
Velka 6/2018 : 104 332
Velka 8/2018 : 105 413
Velka 10/2018: 104 212

12/2018 on n. 105,3 miljardia.

Jari Eeva
Vastaus kommenttiin #34

Sipilä maalailee blogissaan ihania näkymiä, kun juuri nykyisen hallituksen leikkaamiiin vähäosaisten ja koulutuksen asioihin voidaan taas jatkossa panostaa. Tarkoittaa aivan päinvastaista käytännössä, jos nykyiset ministerit ovat asioista päättämässä.

Juha-pekka Naukkarinen

Tämä hallitus on saanut Suomen talouden kääntymään kasvu-uralle erilaisilla kipeilläkin toimenpiteillä,työllisyys on ykkösasia,sitä linjaa on hyvä jatkaa,sillon kakku kasvaa ja jaettavaa kerääntyy,jos Rinne,Andersson ja Haavisto pääsevät valtaan niin romahdus on varma,verot ja maahanmuutto lisääntyy,sen myötä myös työttömyys,alkaa hyvintoimeentulevien maastapako kiihtyä,jotka ovat niitä veronmaksajia,näin se täystuho on meidän äänestäjien käsissä!

Hannu Rautomäki

Merkittävä saavutus hallitukselta.

Jyrki Katainen onnistui valtiovarainministeri- ja pääministeriurallaan vastuuttomasti kasvattamaan valtiovelan peräti kaksinkertaiseksi EU:n asettaman kriisirajan pintaan. Siitä kärsittiin todella kauan.
Kunhan vain tämä tai seuraavat hallitukset eivät jälleen sorru menemään sieltä, missä aita on matalin.

jouko kauppinen

Jos ensi vuotena työllisyys paranisi niin kuin tänä vuotena on tapahtunut, niin se olisi tae sille, että myös ensi vuotena velkaa voisi lyhentää. Siinä on vain se este, kun Rinne pääsee ohjaksiin, niin velkaa taas otetaan lisää, tuntuu siltä, ettei vasemmisto pidä talouden nousu suhdanteesta.
Talous lähtee taas ensi hallituskaudella laskuun, siitä pitävät demarit huolen.

Kaarlo Kunnari

Petri Rissanen, etkö ole ymmärtänyt sitä, ettei valtio voi jättää edellisen hallituksen aikaisia velvoitteita suorittamatta eli aikanaan tämän hallituksen aloittaessa oli otettva velkaa, jotta kassassa moliis rahaa kulujen maksamiseen . Velan odotettiin kasvavan vajaa 5 miljardia vuosi ja nyt se kasvu on pysäytetty. Jos edellisen hallituksen velanoton jatkuminen olisi tapahtunut nykyisen hallituksen aikana, valtiolla olisi nyt noin 115 miljardia velkaa. Katso tuota lukemaa tilastojasi katsellen uudelleen. Yritin saada tämän vastauksen oikeaan paikkaan, mutta koska olen vastakkaista mieltä, sitä ei näytä sallittavan.

Kaarlo Kunnari

Sosiaaliturva, työttömien avustukset, virkamiesten palkat, maahantulijoiden ylläpito ja majoittaminen sekä siitä johtuvat kustannukset, entisten velkojen korkokustannukset ( velkaa yli 100 miljardia), valtion eläkeläisten eläkkeet, koulutus sijoitukset ja kustannukset ja niiden inrafrukstuurin rakentamisten jatkamisen rahoitus, jotka oli jo aloitettu edellisen hallituksen aikana. Edellisen hallituksen aikana sovitut avustukset yms lahjarahoitukset sekä ulko- ja muiden ministeriöiden kustannukset yms. Siis lyhyesti kerrottuna edellisen vuoden budjetin kustannukset lisättynä lisätalousarviolla. Uusi hallitus ei voi aloittaa nollaamalla budjettia ja lopettamalla laskujen maksamisen.

Kaarlo Kunnari
Vastaus kommenttiin #64

Tekikö edellinen hallitus senkin eli alensi hyvätuloisten verotusta? Tiedän ainoastaan sen pääomatulo vähennyksen isoille sijoittajille, josta Sipilän kerrottiin kysyneen Arhimäeltä: "Ymmärsitkö mitä te hallituksessa päätitte?". Piensijoittajan verotusta kyllä nostettiin silloinkin. Miksiköhän vasemmisto haluaa aina rokottaa piensäästäjiä ja lahjoittaa etuja suurpääomalle?

Per-ole Stenman

Unohditko niitä lihavia vakutuskuoret joka on kehitetty laman aikana köhiltä ja sairalta lekkamalla ja kanssaneudstajat ja rikkaat eivät ole osalistunut ollenkaan vaan he ovat nostanneet palkkojenssa 300e kuukaudessa rahat on siiretty paremman talteen vakutuskuoreen ja hyvä velille myös kaikenlaisille yhdistykselle.

Kaarlo Kunnari

Petri Rissanen, etkö ole ymmärtänyt sitä, ettei valtio voi jättää edellisen hallituksen aikaisia velvoitteita suorittamatta eli aikanaan tämän hallituksen aloittaessa oli otettava velkaa, jotta kassassa olisi rahaa kulujen maksamiseen . Velan odotettiin kasvavan vajaa 5 miljardia vuosi ja nyt se kasvu on pysäytetty. Jos edellisen hallituksen velanoton jatkuminen olisi tapahtunut nykyisen hallituksen aikana, valtiolla olisi nyt noin 115 miljardia velkaa. Katso tuota lukemaa tilastojasi katsellen uudelleen. Yritin saada tämän vastauksen oikeaan paikkaan, mutta koska olen vastakkaista mieltä, sitä ei näytä sallittavan.

Pasi Pulkkinen

En tiedä mistä aloittaisin, on tämä niin hölmö juttu. Ei ole mitään velkakriisiä, minkä vuoksi pitäisi olla huolissaan valtion velasta. Ainut ongelma on yhteisvaluutta Euro ja Emu-säännöt.

Valtion velka on oiva väline vaikuttaa talouden likviditeettiin ja siten aktiviteettiin. Vaatimukset velan poismaksamisesta on yksinkertaisesti osoitus siitä ettei ymmäretä rahatalouden mekaniikkaa ja siten kansantalouden toimintaa.

Kimmo Salomaa

Valtionvelan syyllisiä multakommarit ja kokkarit.vanhanen ja Katainen nosti valtion menoja 10 miljardilla ja tuplasivat valtion velan nyt satu setä Sipilä koittaa syylliseksi demareita.Edellinen hallitus puolitti pudjetti vajeen.

Per-ole Stenman

Eihän se velka mitenkän lyhene vaan se kasvaa kuin oteetan 10 miljardeja lisälaina hävittäjä ostoksiin elikä tämä on sama kuin emme leikka koulusta mitän mutta heti leikkattiin ja sopivasti vaaleihin tule tämmöinen lausuma joka ei pitä paikkannssa ja lisää velka otetaan kuin vientti laske tämmöistä se markkina talous on Sipilä ei tarvitse mitenkän rupea pröystäile kyllä ensi vaalissa ylimielinen Sipilä kuitenenkin hyllytytetään.

Hely Salmi

Sipilä naksaa velkaa eläkeläisten kustannuksella. Päitä putoo yli 70-80 vuotiailta köyhiltä eläkeläisiltä, koska indeksikorotukset on otettu pois. Jos tämän olisi tiennyt niin moni äiti (kuten minä) olisi pitänyt työpaikastaan kiinni eikä jäännyt kotiin hoitamaan lapsiaan (12 vuotta) useaksi vuodeksi. Naurettavaa leuhkimista Sipilältä!

Jani Kaski

Sipilä pitäs heittää roskapönttöön niin että sen vaatteet menis likaseksi. Sitten pitäs laittaa luukku kiinni muttereilla, ja heittää roskapönttö ison kallion reunalta pyörimään alas. Jos sitten kuuluu vielä ääniä sisältä niin pyöräytetään suonsilmään.
Sipilä on suomen historian vihatuin ja epäonnistunein poliitikko.