Maanantai 17.6.2019

”Katson kylmästi ne luvut” – Asiantuntijalta hyytävä arvio Suomen Caruna-kaupasta MOT:ssa

Luotu: 
17.12.2018 19:36
  • Kuva: Colourbox
    Kuva
    Fortum on myynyt sähköverkkonsa reilusti alihintaan, arvioi sijoittaja ja infra-asiantuntija Nicholas Anderson.
|

Ylen MOT käsittelee tänään sähkön siirtohintoja ja erityisesti kahta sähköyhtiötä, Carunaa ja Elenaa. Siirtohinnoista on keskusteltu viime aikoina vilkkaasti.

LUE TARKEMMIN: Sähkölasku 95 €, itse sähkön osuus 3 € – Ministeri sanoi suoraan: ”Valitettavasti joudumme maksamaan”

Ylen MOT:ssä infra-asiantuntija ja sijoittaja, Kuntarahoitus Oy:n toimitusjohtaja Nicholas Anderson arvioi Fortumin vuonna 2013 tekemää Caruna-kauppaa ja Carunan tilinpäätöstietoja. Jyrki Kataisen (kok) hallitus myi valtionyhtiö Fortumin omistamat sähköverkot sijoittajille ja lopputuloksena syntyi Caruna.

”Kaikki ilmoitti kovaan ääneen että hinnat ei nouse, viiden minuutin selvityksellä olis tiennyt, että totta helvetissä ne nostaa hinnat”, Anderson sanoo MOT:n käsikirjoituksen mukaan.

Andersonin mielestä Fortum sai Suomen ja Ruotsin kaupoistaan huonot hinnat. Fortum sai Suomen-kaupastaan 2,55 miljardia.

”Mun on pakko sanoa, että minä en ole politiikassa mukana, olen vain yksinkertainen rahoitusasiantuntija, en ole neuvonantajana näillä firmoilla, en ole heidän pankkien edustaja, en ole heidän konsulttina, vaan katson kylmästi ne luvut ja tämä.. Ne hinnat mitkä saadaan näistä kaupoista, on huonot.”

LUE MYÖS: Professori äimänä: Suomi teki taas ”digitat” – Miksi poliitikot myivät varman rahakoneen?

”On selvä, että se hinta mikä minä maksan nyt sähkön siirrosta, on niin kova, että se tarkoittaa että Fortum on myynyt reilusti alihintaan. Tämä tarkoittaa, että kun hinnat nousee, siirtohinta nousi niin voimakkaasti, se tarkoittaa että vastaavasti myyntihinta on reilusti alle sen, mikä olisi pitänyt saada. Ja tämä hintanousu Suomessa tarkoittaa ainakin omien laskujeni mukaan, jos lasken sen nykyhinnoilla tänään, kyllä se tarkoittaa 2-3 miljardia vähintään alihintaa”, Andersson laskee.

Anderson toteaa myös moneen kertaan toistetun näkemyksen: ”Luonnollinen monopoli on maailman paras ostokohde”.

LUE LISÄÄ:

Kova purkaus eduskunnassa – ”Digitat” lyötiin Sipilän nenän eteen

Suomen kaksi ”varmaa rahakonetta” – Sama ulkomainen firma rahastaa molemmilla

Suomen sähköverkkoa myytiin taas – jättihinta jättää Carunan varjoonsa

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Eero Pekonen

Ihmeellistä on, että yksikään tätä kauppaa päättämässä ollut poliitikko ei vieläkään myönnä, että virhe tuli tehtyä. Saati sitten, että ryhdyttäisiin korjaamaan tehtyä virhettä. Eivät varmaan ole huomanneet, että eduskunnalla on valta säätää lakeja.

Mikko Toivonen

Minä olen usei näitä asioita kommentoidessani ehdottanut että hallitu käyttäisi vaikka poikkeuslakeja palauttaakseen esimerkiksi Soklin takaisin kansalliseksi omaisuudeksi tai jälleenkansallistamaan samalla hinnalla millä vastuuttomat hallitukset antoivat Carunat ja Eleniat, luonnolliset monopolit maksimirahastajille.
Siinä poikkeus takaisinlunastamisessa pitäisi alkuperäisestä ostohinnasta vähentää jokainen penni mikä on yli euribor +1% korolla siirretty Carunan ja Elenian ulkomaisiin ns. lainoittaviin emoyhtiöihin eli siihen perinteelliseen korkojippoiluun millä siirretään verotettavat tulot pois hurjista monopolivoitoista mitä sähkönsiirrostakin on lapiolla tehty ja meidän sähkön pakkokäyttäjien kustantamana

Harri Kovala

Sähkönsiirtoyhtiöille on asetettu lakisääteinen tuottokatto. Sen lisäksi, että sähkönsiirtoverkko myytiin alihintaan, kaupan ehtona oli, että tuottokatto kaksinkertaistetaan.

Caruna siis vedätti yksinkertaista myyjää kahteen kertaan.

Mikko Toivonen

Mutta Suomen hallitukset tekevät toinen toisensa perään näitä sen päivän kassa ja suhteita "tuleviin" omiin palkkio virkoihinsa tai kavereiden ja puolueen tukijoiden firmoihin niin kuin tehtiin Kemiran pikkomisen tapauksessa.
Lopputulos on aina sama: Yhteinen ja pitkän tähtäimen etu on häviäjiä.. Samoin maan teollisuus ja energian tuotanto ja infra

Iivari Lappalainen

Pitäisi olla laitonta myydä mitään laitonta taikka yhteiskunnan yleisen huoltovarmuuden kannalta kriittistä. Etenkään ulkomaille.

Itseasiassa tästäkin voisi säätää jonkun huoltovarmuuslain ja sen alla ottaa takaisin kansalliseksi omaisuudeksi - ja juu, ei kiinnosta pätkän vertaa mitä eu:t sun muut sanoo.

Tietyt asiat nyt on vain pidettävä omissa käsissä, vaikka kuinka avoimia markkinoita halutaankin.

Antti Kasvio

Jos Fortum möi sähköverkkonsa alihintaan, ei saatujen rahojen käyttö Uniperin osakkeiden ostoon ole ainakaan toistaiseksi korvannut tuon kaupan aiheuttamia menetyksiä. Uniperin päätöskurssi oli tänään 22,30 euroa eli vain noin 1,36 prosenttia yli Fortumin niistä maksaman hinnan,

Hannu Rautomäki

Poliitikot, kuten tässä Kataisen hallitus, ovat ennenkin toimineet yleisen edun vastaisesti myydessään veronmaksajien omaisuutta yksityisyrityksille, ja saattaneet heidät mielivaltaisen ryöstöhinnoittelun kohteiksi.
Partekin lannoiteteollisuuden myynti ulkomaiseen omistukseen > huimasti nousseet lannoitehinnat > ruokien kalleus ja köyhtyvät tuottajat.
Kielteisiä esimerkkejä löytyy liikaa.

Esko Koponen

Voisiko jotenkin uudella kiinteistöverolla ankkuroida sähköverkkoyhtiöiden maksamia osinkoja ja korkoja sekä pääomapalautuksia Suomeen niin, ettei kiinteistöveron vaikutusta voisi siirtää siirtohintoihin? Kiinteistöverolaki on nyt muutosten alla!
Sähköverkot on jo osittain maahan upotettuja. Kun aikanaan sähköverkon alueelle varoalueineen tehtiin rasite, ei ollut ajatusta upottaa verkkoja maaperään. Eli koko verkkoalue varoalueineen kiinteistöveron alaiseksi.
Aikanaan määritettiin Oulun Yliopiston tutkimuksena vesivoimalaitoksille kiinteistöveron perusteet.

Seppo Simonen

Tästä Carunakaupasta kyseenalaisen kunnian saa edellisestä hallituksesta Jyrki Katainen, Jutta Urpilainen, Pekka Haavisto, Paavo Arhinmäki ja Jan Vapaavuori akselilta.

Keskustapuolue ei ollut mailla eikä halmeilla kun tämä hölmö päätös
tehtiin. Onhan päivän selvää että Carunan omistajat kerää voitot pois.
Kun vannotaan pohjoismaiseen sähköpörssii niin pitäis olla pörssissä myös sähkön siirto.

Kari Aaltonen

Mitäköhän oli piilotettu ruskeeseen kirjekuoreen, kun näin tyhmä kauppa allekirjoitettiin, ei ole oikein että typerät amatöörit tekevät täläisiä kauppoja omaa etuaan tavoitellen, tälläisten monopoliasemassa olevien yritysten myynti ulos on petos isänmaata kohtaan.

Juhani Ahonen

Jotkunhan aina hyötyvät. Nyt näyttäisi, että hyötyjät ovat enimmäkseen ulkomaisia. Kansanedustuslaitoksella oli kaupassa keskeinen rooli ja se pistää miettimään, ketä edustuslaitoksemme oikein edustaa. Lisäksi minua mietityttää, ketkä ovat kotimaiset hyötyjät (kyllä niitäkin täytyy olla) ja miten kauppa on osana maamme pidemmän ajan strategiaa. VN:n ilmasto- ja energiastrategia keskittyy ilmastollisiin kysymyksiin ja hajautettuun energiatuotantoon. Totuus vain on, että energiajärjestelmämme on hyvin keskitetty ja nyt yksi suuri osa siitä on ulkomaisilla sijoittajilla. Ja onko esimerkiksi mahdollista, että siirtyminen hajautettuun tuotantoon kohtaa vaikeuksia mahdollisen sijoittajasuojan vuoksi?

Niilo Mäkelä

Yksinoikeutta ei koskaan pitäisi myydä yksityiselle eikä pörssärille. Miten ihmeessä Kataisen aikana kokoomusjohdolla tehtiin moinen virhe?
Siirtohinnan nousuja vuosittain 15% tahtiin on kestämätön ja sillekin tasolle on valtiojohtomme antanut luvan?
Omaisuuden myynti on aina yli varojen elämistä.