Maanantai 27.5.2019

Elina Lepomäki Ylellä: ”Oikeasti huolestuttavaa” – Suomella ei mitään saumaa päästä 10 vuoden takaiselle tasolle

Luotu: 
18.12.2018 18:25
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    ”Kun mietitään, että mistä ne investoinnit syntyvät – ne syntyvät siitä, että sijoittajat ja omistajat luottavat Suomeen. Se tarkoittaa ennustettavaa, vakaata talouspolitiikkaa ja myös maltillista verotusta”, Elina Lepomäki sanoo.
|

Kokoomuslainen kansanedustaja Elina Lepomäki esitti tänään Ylen Ykkösaamussa huolensa laimeasta innosta sijoittaa Suomeen. Vuonna 2008 alkanut talouskriisi romahdutti yritysten investoinnit Suomeen, eikä Suomessa ole vieläkään palattu finanssikriisiä edeltäneen investointien ”kultakauden” tasoon.

”Se, mikä on oikeasti nyt huolestuttavaa on se, että Suomeen ei investoida. Meillä on investoitu vähemmän kuin mitä meidän pääomaa on kulunut. Tuotantopotentiaali on se sana, mutta se tarkoittaa sitä, että meillä ei edes teoreettisesti voida saavuttaa samanlaista tuottavuutta, samanlaista talouskasvua kuin mikä meillä oli kymmenen vuotta sitten, nykyisillä resursseilla. Ja se on huolestuttavaa”, Lepomäki sanoo.

Vuodet 2000–2008 olivat suotuisia Suomen taloudelle: talouskasvu ylitti jatkuvasti EU-maiden keskiarvon. Finanssikriisin seurauksena Suomen talous romahti vuonna 2009.

Suomen Pankki totesi tänään talousennusteessaan, että parin viime vuoden ajan suomalaiset yritykset ovat investoineet runsaasti. Investoinnit ovatkin kasvaneet jyrkästi, mutta eivät silti ole yltäneet vuoden 2008 tasolle. Tänä vuonna investointien kasvuvauhti kuitenkin hidastuu Suomen Pankin ennusteen mukaan selvästi.

”Talouskasvu riippuu viime kädessä eniten työn tuottavuudesta, jota mitataan työntekijän yhden työtunnin aikana tuottamalla arvonlisäyksellä. Työn tuottavuuden kasvu on jäämässä huomattavasti hitaammaksi kuin vuosituhannen alussa, jolloin työn tuottavuus kasvoi keskimäärin 2,5 % vuodessa. Tuottavuuden hidastuminen voi johtua mm. siitä, että korkean tuottavuuden teollisuuden painoarvo on pienentynyt ja talous palveluvaltaistunut, investoinnit ovat painottuneet enemmän asuntoihin kuin koneisiin ja laitteisiin ja T&K-investointien osuus on supistunut. Kone- ja laiteinvestoinnit jäävät kohtalaisena jatkuvasta kasvustaan huolimatta edelleen lähelle 2000-luvun pohjalukemia suhteessa BKT:hen”, Suomen Pankki totesi.

Elina Lepomäki vaatii uudistuksia, jotka hänen mukaansa vauhdittaisivat investointeja.

”Ja kun mietitään, että mistä ne investoinnit syntyvät – ne syntyvät siitä, että sijoittajat ja omistajat luottavat Suomeen. Se tarkoittaa ennustettavaa, vakaata talouspolitiikkaa ja myös maltillista verotusta. Valitettavasti Suomessa nykyinen verotaso ei kannusta siihen, että tänne investoidaan – mukaan lukien meidän erittäin jäykät työmarkkinat, mukaan lukien meidän julkinen talous, joka ei tulevaisuudessa ole tasapainossa”, Lepomäki kritisoi.

Valtiovarainministeriö ennusti eilen maanantaina, että Suomen talous kasvaa 2,5 prosenttia vuonna 2018 ja 1,5 vuonna 2019. Ministeriön mukaan huippusuhdanne on taittunut ja kasvu palautuu lähemmäs normaalia. LUE TARKEMMIN: Ennuste Suomen taloudesta laskee: ”Huippusuhdanne on taittunut – kasvu palautuu lähemmäs normaalia”

LUE MYÖS: Kylmä suihku Sipilän ja Orpon hehkutukselle – Velkakäänteen selitys: Kertaluonteiset tulot

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pertti Lindeman

Ehkä olisi viimmein aika myöntää se tosiasia, että me yrittäjät, jotka olimme 65-vuotta kasvattaneet Suomen varallisuutta investoimalla Suomeen ne varat, jotka olimme perheinä koonnet kovalla työllä ja luovuudella sukupolvien ajan, niin ne meiltä ryöstettiin. Hävitettiin hetkessä noin70.000 yrittäjää. Näin meitä kohdeltiin, kuin pahinta saastaa. Nyt Suomeen tulijoita kohdellaan toisin. Lue edes yhden kerran blogini alusta loppuun. Toivon kaikille Rauhisaa Joulun Taikaa.

http://pelisuomi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/239299-tanaan-on-20-vuotta-sii...

Helena Adel

"Valitettavasti Suomessa nykyinen verotaso ei kannusta siihen, että tänne investoidaan – mukaan lukien meidän erittäin jäykät työmarkkinat, mukaan lukien meidän julkinen talous, joka ei tulevaisuudessa ole tasapainossa”, Lepomäki kritisoi." Mitenkähän sitä on kultaisella 80-luvulla pärjätty - ei ollut työmarkkinat eikä verotus tiettävästi yhtään sen suotuisempia kuin nykyään, päinvastoin? Kone- ja laiteinvestoinnit tehdään nykyään kiinoihin ja bangladesheihin. Hyvin tiedossa olevista syistä... Elina Lepomäki on valmis tekemään Suomesta bangladeshin KAIKISTA näkökulmista katsottuna? Jos ei, niin ehkäpä kannattaisi laittaa kiinassa valmistettu krääsä tullimuurin taakse ja palauttaa työpaikat kotimaahan?? Kävikö mielessä?

Lauri Kiiski

Elina Lepomäki on tässäkin asiassa oikeassa ja rehellinen.

Yrittäjyydestä, vaurastumisesta ja hyvinvoinnin rahoittamisesta on tullut epämuodikas kirosana - kiitos tästä maan 1900- luvulle jumittuneen vasemmiston ja ay- liikkeen kannatustaan näkyvämmän vaikutusvallan tiedotusvälineissä.

Sijoittamisen suomalaisiin yrityksiin katsotaan olevan kotimaisten toimintojen kannalta liian riskialtista ja arvotonta kansankapitalismin sijaan - eikä syyttä.

Lauri Kiiski
Vastaus kommenttiin #8

Tosiasiassa tuhon aiheutti älykääpiö Mauno Koiviston väkisin aloittama sos. dem - ideologia ja täysin tuhmästi aloitettu " hallittu rakennemuutos " ilman pienintäkään väliä tai vastuuta kansakunnalle omien toimien työkaluista tai seurauksista myöhemmin.

Pasi Anttila
Vastaus kommenttiin #13

Jos niin olisi, tarkoittaisi se sitä että porvarit on kiltisti seurannut tän "älykääpiön" viitoittamaa tietä. Mahtaa olla porvarit heikoja ja saamattomia tässä maassa. Ei ihme että heidän kannattajansa valittavat kaikenaikaa. Et kuka se älykääpiö(t) olivatkaan?

Lauri Kiiski
Vastaus kommenttiin #18

No mitä hyvää Koiviston hallittu rakenneuudistus toi mukanaan ?

Äijä huseerasi presidentinä niin sekautuen hallituksen päätäntään, Suomen Pankin johdossa päälle päsmärinä vahvoine markkioneen ja myöhemmin oikeuslaitoksen johdossa konklaaveineen.

Pasi Anttila

Porvareillahan on valta. Miksette muuta asioita. Olette hallinneet 80-luvun lopulta lähtien miltei yhtäjaksoisesti. Eikö porvareilla ole käynyt mielessä tehdä yhteiskuntaan muutoksia jotka edesauttaisivat hakemaanne. Ei tietenkään kun kaikki aika menee ruikuttaessa vasemmiston ja vihreitten ynnä ay-liikkeen tekemisiä ja tekemättä jättämisiä.

Toimikaa kun teillä valta kerran on.

Lauri Kiiski

Juu... Porvarithan ne varmarmsti vastuussa kaikesta.

Mutta missä ne porvarit ovatkaan ?

Kovin vasemmistolaista kolmikantapolitiikkaa Suomessa on tehty iät ja ajat. Nytkin ns. porvarihallituksen jälkeen verotus on eräs maailman korkeimmista, julkiset menot eräs maailman korkeimmista ja budjetit olleet velkavetoisia jo vuosikymmenen ajan.

Silti maasta puuttuu valtava määrä yksityisrahoitteisia työpaikkoja ja miljardien edestä vientiä hyvinvointihimmelin maksamiseen pidemmällä aikavälillä. Ehkä vasemmisto ratkaisee tämän dialemman yhdessä ay-liikkeen kanssa koko kansan eduksi jo seuraavalla vaalikaudella.

Olli Parviainen

Pasi, olet täysin oikeassa vinossa kritiikissäsi. Liki uskomatonta että ns. oikeistopuolueeksi brändätty Kokoomus on istunut hallituksessa 30 vuotta yksittäistä vaalikautta lukuunottamatta ja silti maamme noudattaa erästä OECD:n sosialistisinta politiikkaa.

Todellisuudessa viimeinen kunnon oikeistohallitus Suomessa oli Lipposen aikaan.

Mielenkiintoisesti erityisen sosialistista politiikkaa tehtiin silloin kun Kokoomus 2011 vaalien jälkeen oli pääministeripuolueena; silloin kiristettiin hyvätuloisten palkkaveroa ns. "solidaarisuus"verolla, nostettiin pääomaveroprosentteja ja tehtiin siitä progressiviinen, kiristettiin muuttoveroa, sekä nostettiin sosiaalietuuksia kautta linjan. Näillä toimilla saatiinkin sitten lupaavasti alkanut 3-vuotinen taantuma venytettyä ennätyspitkäksi 10-vuotiseksi lamaksi.

Kai Widell

Investointien hiipuminen johtuu siitä että on helpompi sijoittaa finassitalouden instrumentteihin jotka kasvattaa itse itseään. Kasvu taas alkaa siitä kun jollakin on sellaista myytävää oikeaan hintaan jota muut haluaa ostaa .Simple as that . Duunarin syyttäminen on tekopyhää. Tehköön itte sitte hommat jos on liian kallista . Miten näitä yksinkertaisia kuviota jaksetaan veivata kaikenmaailman tieteilijöiden ja poliitiikojen parissa ,jos perusasiat on hukassa Credit ja Debet viisastelu ei riitä ,ne pitää perustua kans johonkin reaaliseen .

Hannu Rautomäki

Herää kysymys, miksi Suomi edelleenkin leikkii rikasta hyvinvointivaltiota, kylvää turhaksi todettua kehitysapua maailmalle, ja vastaanottaa elintasomatkailijoita kaikkialta maailmasta työttömiksi?
Miksi ongelmia lisätään tietoisesti?

Tapio Mäkeläinen

2006-08 oli hyvin erikoista aikaa. 08 öljy oli liki 120 taalaa tynnyri ja nikkeli yli 50000 usd tonni. Sit jysähti.
Olin energia-alan laitetoimittajan palveluksessa. Myös meidän vuotemme 08 oli epätodellisen menestyksekäs ja toimari kehoitti katsomaan lukuja, jotka tuskin toistuvat.
En tiedä miten mielekästä tuohon vuoteen palaaminen yhä uudestaan.

Petri Hämäläinen

Ihme kun Lepoporvari ei taas tänään haukkunut suomalaisia työntekijöitä tuottavuuden puutteesta.

Jotta jokainen ei unohda niin meillä oli aivan käsittämätön tilanne Nokian ja koko kännykkäklusterin aikakaudella v. 2008.

Ja tuottavuus on sitä, että jos tuotteesi maksavat hunajaa ja myyvät kuin siima, niin silloin työntekijäsi ovat tuottavia. Jos valmistat ja myyt halpaa skeidaa ja sitäkin tappiolla niin työntekijät eivät ole tuottavia.

Markku Lehto

”Talouskasvu riippuu viime kädessä eniten työn tuottavuudesta, jota mitataan työntekijän yhden työtunnin aikana tuottamalla arvonlisäyksellä."

Esitän tässä Elina Lepomäelle, jonka näen Kokoomuksen nousevana tähtenä, kysymyksen:

Mistä se on kiinni, että lakaiseeko se tehtaan duunari työn puutteessa tehtaan lattiaa, vai sorvaako, ohjelmoi CNC -sorvia tai robotteja täysillä tehtaassa ? Siitä duunarin palkastako ?

Se on vähän niin kuin sodan käynnissä, että jos sotaoperaatiot eivät lähde liikkeelle, niin syykö on siinä sotamiehessä ?

Että Suomeen tulisi investointeja ulkomailta. No onhan tänne tullut. Meyer Werft Turkuun ja Mersu Uudenkaupungin tehtaille ( jo ennen KiKy:ä ) . Miten se on ollut mahdollista, kun täällä ei työn tuottavuus ole mitään ?

Kyllä minä sanon, että nyt on viimeinen aika panostaa ammatillisen koulutuksen raiteille saattamiseen. Ei mitään vapaaehtoista itseopiskelua ja surffailua netistä, vaan ohjattua peruskoulutusta, kädestä pitäen koulutusta ja sitten myös työssä oppimista, mutta tässä järjestyksessä tai sitten oikein näitä porrastetusti.

Ei firmoilla ole aikaa ja taloudellisia resursseja panostaa yksin ammatilliseen koulutukseen ( = ammatillisen kouluttamisen kolmas sektori ? ). Toki firmoilla on intressissä täsmäkouluttaa nuoria ammattityöntekijöiksi juuri sille omalle sektorilleen. Siihen firmat tarvisevat varmaankin myös tukea.

Niilo Mäkelä

Varsin hyvin ovat sijoittaneet ja vallanneet monopoliaseman jopa sähköverkkoihin - seurauksena saamme maksaa korkeampaa hintaa ja voitot valuvat pörssikeinottelijoille.
Kiinasta tuomme epäkuranttia joita sitten vedetään takaisin markkinoilta tai heitetään ennenaikaisesti kaatopaikoillemme.
Koska voitaisiin lopettaa maailmanlaajuinen riistotalous?