Perjantai 18.1.2019

Donald Trump hyökkäsi taas keskuspankkia vastaan – ”Tietääkö valtiovarainministeriö jotain, mitä me muut emme tiedä?”

Jaa artikkeli:
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Donald Trumpin mukaan Yhdysvaltojen talouden ainoa ongelma on keskuspankki Fed, jolla ”ei ole tuntumaa markkinoihin”.
|

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump antoi jouluaattona taas kyytiä Yhdysvaltain keskuspankille Fedille. Trump tviittasi, että Yhdysvaltojen talouden ainoa ongelma on Fed, jolla ”ei ole tuntumaa markkinoihin”.

Fed nosti keskiviikkona odotetusti ohjauskorkohaarukkansa 2,25-2,5 prosenttiin ja laski ensi vuoden koronnostojen ennustetta kolmesta nostosta kahteen.

Yhdysvaltain valtiovarainministeri Steven Mnuchin joutui viikonloppuna rauhoittelemaan markkinoita sen jälkeen, kun uutistoimisto Bloomberg kertoi, että Trump olisi yksityiskeskusteluissaan toistuvasti nostanut esiin keskuspankki Fedin pääjohtajan Jerome Powellin erottamisen. Lue lisää: Oikeusoppinut älähti uusimmasta Donald Trump –huhusta: ”Vahingoittaisi koko kansakuntaa”

Markkinat yrittivät sulattaa Washingtonin viestejä jouluaattona. Osakekurssien lasku jouluaattona oli ruma. Dow laski 2,9 prosenttia, S&P 500 2,7 prosenttia ja Nasdaq 2,2 prosenttia.

Mnuchinin sunnuntainen soittokierros amerikkalaispankkeihin hämmensi markkinoita entisestään. Lue tarkemmin: USA:n rahaministeriltä täysin poikkeuksellinen liike – Tutkija: ”Olen hyvin huolissani siitä, että Vladimir Putin käyttää tilannetta hyväkseen”

”Se (soittokierros) signaloi tarpeetonta paniikkia ja ahdistusta”, sanoo investointipankki Keefe, Bruyette & Woodsin analyytikko Brian Gardner New York Timesin haastattelussa

”Ensimmäinen reaktioni oli, että mitä on tapahtunut parin viime päivän aikana, mitä markkinat eivät ymmärrä. Tietääkö valtiovarainministeriö jotain, mitä me muut emme tiedä”, Gardner kysyy. 

Ekonomisti Paul Krugman on samoilla linjoilla.

”Vaikuttaa siltä, että Mnuchin yrittää luoda paniikkia jostakin, mistä kukaan ei ollut huolissaan ennen hänen tiedotessaan.”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Ilkka Paananen

Eräille vielä tärkeämpää kuin toisille. Kyllä Vakaan Neron ja hallintonsa toilailujen seuraaminen olisi vieläkin viihdyttävämpää jollei tämä sekoilu kalahtaisi sivullisten nilkkaan. Siis Vakaan Neron sekoilu, ei seuraajien.

Mikko Toivonen

Ei US valtionvarainministeriö mitään erityistä tiedä. Asia vaan on niin, että Trumpin henkilökohtaista omaisuutta hetkittäin heikentää pörssiarvot ja hetkittäin nostaa jos voidaan käyttää manipulatiivistä finanssipolitiikkaa ja kansalaisten pörssiyhtiöille maksamia veroja hyväksi