Maanantai 20.5.2019

Tapaus Dragon Mining: ”Mellastus Suomessa nostaa niskakarvat pystyyn – härskiydessä menty uudelle tasolle”

Luotu: 
27.12.2018 14:18
Päivitetty: 
27.12.2018 14:47
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Arkistokuvassa ministereitä. Kokoomuksen kansanedustajan mukaan hallitukselta on vaadittu toimia kaivoslain suhteen. Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk, kuvassa vasemmalla) mukaan Dragon Mining -tapaus selvitetään.
|

Hallituspuolueissa on reagoitu australialaisen kaivosyhtiön Dragon Miningin toimintaan. Kokoomuslaiset kansanedustajat Pauli Kiuru ja Timo Heinonen ovat tehneet tapauksesta kirjallisen kysymyksen ja elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) sanoo selvityttävänsä asian.

Iltalehti kertoi jouluna Dragon Mining -yhtiön ”leveilleen” Hongkongin pörssissä sillä, että se aikoo ”tyhjentää” Valkeakosken kultakaivoksen ennen kuin hankkeesta tehdyt valitukset ehditään käsitellä tuomioistuimissa. LUE LISÄÄ: Äläkkä kaivosyhtiön toiminnasta: ”Suomi ansaitsee kaivoslain, jossa ympäristö ja asukkaat tulevat ensin ja taloushyötyä jää Suomeen”

”Ulkomaalaisten kaivosyhtiöiden mellastus Suomessa nostaa niskakarvat pystyyn. Yritykset käyttävät häikäilemättömästi hyväksi meillä edelleen käytössä olevaa ”se saa joka ehtii” -periaatetta. Muut länsimaat ovat jo aikoja sitten luopuneet tästä vuosisatoja vanhasta valtausperiaatteesta, mutta meillä siitä on haluttu jostain käsittämättömästä syystä pitää kiinni. Jos väitteet australialaisen Dragon Miningin viestinnästä omistajilleen pitävät paikkansa ollaan härskiydessä menty aivan uudelle tasolle”, Timo Heinonen kirjoittaa blogissaan.

Kiuru ja Heinonen kysyvät ministeriltä näin:

”Onko syytä aloittaa kaivoslain uudistaminen niin, että ympäristöarvot ja kuntien vaikutusmahdollisuudet tulevat paremmin huomioiduksi? Ovatko muut lait, kuten ympäristönsuojelulaki ja vesiensuojelulaki, ajan tasalla kaivostoiminnan ympäristövaikutukset huomioiden? Ovatko vakuus- verotuskäytännöt riittäviä ympäristön ja Suomen kansallisen edun näkökulmista? Tulisiko lupaprosesseja muuttaa siten, että valvovalla viranomaisella olisi mahdollisuus tarkentaa lupaehtoja ja vakuuksia joustavasti ilman uutta lupakäsittelyä, mikäli hankkeen riskit toiminnan alettua näyttävät olevan lupavaiheessa arvioitua suurempia? Onko Valkeakosken Kaapelinkulman kaivoshankkeessa riittävästi huomioitu kuntalaisten ja kunnan näkemyksiä ja ovatko vakuudet riittäviä, jos kaivostoiminnassa ilmenee yllätyksiä tai jos toiminta joudutaan keskeyttämään suunnittelemattomasti?”

Kiuru kertoo asiasta myös blogissaan.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä sanoo Talouselämässä, että teettää Dragon Miningin toiminnasta selvityksen. Lintilä sanoo ihmettelevänsä sitä, miten on mahdollista harjoittaa kaivostoimintaa, jos sitä koskeva valitus on kesken tuomioistuimessa.

Vihreistä on vaadittu uutta kaivoslakia Suomeen Dragon Miningin tapauksen seurauksena. Tosin vihreiden vaatimus kaivoslain uudistamisesta on ollut esillä jo aiemmin tänä syksynä. LUE LISÄÄ: ”Suomi ojentaa maaperänsä mineraalit kultalusikassa ulkomaalaisille kaivosjäteille” – Vihreät: Hallitus tekee ohituskaistan

Heinonen kertoo, että eduskunnassa on edellytetty hallitukselta toimia tilanteen korjaamiseksi, sillä riskikaivoksista on jo koitunut kustannuksia veronmaksajille. Heinosen mukaan kaivosyhtiöiden jälkihoitoon varatut vakuudet ovat täysin riittämättömiä.

”Yksi vaihtoehto voisi olla öljynsuojelurahaston kaltainen järjestelmä, minne yhtiöt maksaisivat osan jokaisesta louhimastaan tonnista. Tai vaihtoehtoisesti jo olemassa olevan ympäristövahinkojen varalle kartutettavan vastuurahaston säädöksiä tulisi muuttaa niin että niitä voitaisiin käyttää myös konkurssitapauksissa. Hallituksen toimia odotetaan edelleen eduskuntaan”, Heinonen kirjoittaa.

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha Koivusaari

Hahaha. Niistä puolueista, jotka ovat ennätysmäisesti myyneet valtion omaisuutta, ovat nyt järkyttyneitä kun joku sanoo suoraan, mitä aikoo. Ovat ainoastaan nostamassa asiaa tikunnokkaan vain, koska media teki jo niin.

Vaalit lähestyy ja porvareiden valehtelu yltyy.

Markus Weyland

Ei se poliittisesta tahdosta ole kiinni vaan suomalaisen kansallisluonteesta.
Suomalainen ei osaa vastustaa isompiaa, ei osaa sanoa ei, vaan sanoo joo.
Suomalainen haluaa olla alamainen ja tottelevainen isommille, niinkuin on Ruotsin ja Venäjän ja nyt EU:n vallan alla ollut ja on. Suomalainen pelkää, että mitä ne ajattelee jos vastustan, että mitä tuokin yrittää olla, ettei vaan joutuisi huonoon valoon.
Suomalainen haluaa olla alamainen ja tottelevainen isommille, vaikka laulussa sanotaan, että nousit sorron yöstä...

Arto Kautiainen

Totta turiset, olen tullut samaan tulokseen seurattuani tätä kohellusta jo vuosia. Vaalikiima voi tietysti sotkea pakkaa mutta kyllä se siitä sitten jollakin selityksellä taikka "unohtamalla" hautautuu kaikkien valehtelun saattelemana. Pimeää rahaa poliitikkojen kouraan niin Suomessa tehdään vaikka mämmistä kansallisruoka :)

Reijo Paunonen

Ei Suomessa mitään kaivoslakia muuteta. Suuta voidaan soittaa, mutta teot puuttuvat. Vielä suurempi harhaluulo on se, että kunnille annettaisiin enemmän sanansijaa vaikuttaa alueensa maankäyttöön. Nippelipäätöksissä valtaa aikoinaan delegoitiin kuntiin mutta ei suurimmissa linjauksissa. Kaivostoiminnasta erityisesti haluavat päättää suomen korkeamman tason virkamiehet.
Esimerkiksi ELY keskukset kävelevät tänä päivänä tylysti kuntien päätösten ja lausuntojen yli, ja lausuntoja pyydetään muodon vuoksi. Tällaisia asiayhteyksiä ovat esim. vesistöjen käyttö ja turvetuotanto.
Usein näihin ns selvityksiin liittyykin uusien rasitteiden kehitteleminen kyseisen alueen väestölle. Tästä on esimerkkinä kuntien hulevesiselvitykset.
Äskettäin kuntia on pyydetty antamaan selvitykset siitä, onko kunnan alueella merkittäviä hulevesialueita.
Eli luultavastai on odotettavissa entistä enemmän tiukennetut ohjeet kuntien johdolle siitä, kuinka ja missä hulevesinmaksut tulee saattaa voimaan.

Ilkka Paananen

Tähänhän on helppo ratkaisu. Vasemmisto ja Vihreät valtaan. Sosialisoimisohjelma käyntiin. Pakkolunastetaan yksityisten metsät ja pellot sekä kaivokset ja sähköverkot. Perustetaan 6000 kolhoosia. Äänestämällä voit vaikuttaa.

Henri Järvi

Näin lapsellinen on keskiverto keskustalainen että jos esim Pekkarisen suhmuroimaa kaivoslakia esitetään muutettavaks etteivät kaivosyhtiöt voi ryöstää mineraaleja miten vaan, niini alkaa hän puhua kommunistisesta pelottelusta. Kyllä mun käy sua sääliksi Paananen.

Hannu Rautomäki

Suomessa on otettu mallia kaivosteollisuutteen Afrikasta.
Suomalaiset tekevät työt, ja saavat toki työpalkkansa, mutta alan tuotot menevät ulkomaille.
Lopettaneiden kaivosten jälkisiivous maksatetaan veronmaksajilla.
Kaivoskolonialismi kukoistaa Suomessa kun siirryttiin kehityksessä muutama sata vuotta taaksepäin.

Heikki Pekkanen

Pekkarinen jätti kumppaneineen vuonna 2011 ulkomaisten mentävän reiän kaivoslakiin.
Kuka idiootti Pekkarista vielä äänestää, Sipiläkin on voideltu ajat sitten. Muuten ois kaatunut, ymmärrätte varmaan.
Suomi on demokratian irvikuva, kansa pyramidin alla. Helppo uskoisia höynäytetään multaan saakka kun ette tee asioille mitään.
On siinä meillä lastensa vanhemmat, täysin alistetut hölmöläiset.

Pentti Piirala

Näistä asioista on jo niin paljon kirjoiteltu , ettei juuri jää sanan siaa.Mutta ,että maailman erikoismetalleista siaitsee Norja,Ruotsi , Suomi , Venäjä .Kalottialueella noin 80%.Jos ja kun emme kykene itse puoliamme pitämään rahoituksella.Niin silloin asian siltä kohtaa voi unohtaa.Toiset konstit on katseltava. Turhaa tuosta jauhaa.