Torstai 23.5.2019

Kansanedustaja: Terveysfirmat takovat tulosta, perivät ylihintaa ja saavat vielä korvaukset päälle – ”Kelan välinpitämättömyys on käsittämätöntä”

Luotu: 
4.1.2019 17:36
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    ”Ylihinnoiteltujen palveluiden korvaaminen verorahoista kannustaa pitämään hinnat korkealla. Kun yksityisen puolen hinnat ovat monin kerroin tuotantokustannuksia korkeammat, on tarpeen kysyä, kuinka paljon verorahoja käytetään ylihinnoiteltujen palveluiden korvaamiseen. Tällä hetkellä korvatut summat vaikuttavat valuvan suoraan yritysten valmiiksi hyvää tulosta kasvattamaan”, Olli-Poika Parviainen sanoo.
|

Oppositiopuolue vihreiden kansanedustaja Olli-Poika Parviainen kyseenalaistaa blogissaan yksityisen terveydenhuollon palveluntarjoajille maksettavien korvausten suuruuden ja palvelujen hinnat.

”Etenkin laboratorio- ja kuvantamispalveluissa yksityisen terveydenhuollon hinnat voivat olla jopa monikymmenkertaisia palveluiden tuottamisen todellisiin kustannuksiin nähden. Julkista rahaa näiden ylihinnoiteltujen palveluiden maksamiseen vaikuttaa kanavoituvan etenkin työterveyshuollon kautta”, Parviainen kirjoittaa.

Ylen Kuningaskuluttaja selvitti yksityisen puolen lääkäriasemien maksuja vuonna 2014. Jutussa tuotiin esiin myös se, että terveysyrityksillä katteet ovat kovat. Kuntalehti puolestaan on seurannut julkisen ja yksityisen puolen hintoja pidemmänkin aikaa. Sosiaali- ja terveysministeriön raportissa todetaan, että julkisen puolen laboratoriotutkimusten hinnat ovat vain noin viidesosa yksityisten hinnoista.

”Yksityisen yrityksen tarjoamana esimerkiksi magneettikuva voi olla useita satoja euroja julkista sairaalaa kalliimpi. Kun asiakas käyttää esimerkiksi työterveyshuoltoa, hänen ei pidäkään joutua huolehtimaan yksittäisen palvelun hintaa vaan huomio on ymmärrettävästi omassa terveydessä. Tätä käytetään nyt hyväksi”, Parviainen jatkaa.

LUE MYÖS: Sote-markkinoilla käy kova rytinä – yrityskauppa joka neljäs päivä

Parviainen toteaa, että yksityinen terveydenhuolto näyttää olevan varsin kannattavaa liiketoimintaa: ”esimerkiksi vuoden 2017 liikevoitot olivat monilla suurilla terveyspalveluyrityksillä kymmeniä miljoonia euroja”.

”Ylihinnoiteltujen palveluiden korvaaminen verorahoista kannustaa pitämään hinnat korkealla. Kun yksityisen puolen hinnat ovat monin kerroin tuotantokustannuksia korkeammat, on tarpeen kysyä, kuinka paljon verorahoja käytetään ylihinnoiteltujen palveluiden korvaamiseen. Tällä hetkellä korvatut summat vaikuttavat valuvan suoraan yritysten valmiiksi hyvää tulosta kasvattamaan. Saamieni tietojen mukaan yksityisille yrityksille laboratorio- ja kuvantamispalveluista maksettavien Kela-korvausten summa on vuositasolla kymmeniä miljoonia euroja ellei peräti enemmän”, Parviainen kirjoittaa.

”Kelan järjestelmällisen välinpitämätön suhtautuminen asiaan tuntuu käsittämättömältä. Luulisi olevan päivänselvää, että sote-palvelujen rahoitus on tiukilla eikä varaa tällaisiin ylikompensaatioihin ole”, hän jatkaa.

Parvianen on jättänyt asiasta kirjallisen kysymyksen hallitukselle.

LUE MYÖS: Kansanedustajan brutaali sote-ennuste: ”Asiakasmaksut nostetaan maksimiin ja peritään viimeistä senttiä myöden – lopulta alkaa alasajo”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kaarlo Kunnari

Jere Viikari, olet oikeassa eihän Kela korvaa kuin lääkärinpalkkion ja yksityisellä se suurin osa laskusta sisältää laboratorion- , röntgenin- ja laitosmaksun, joka on noin 400 euroa/vastaanotto ja lääkärinpalkkio, josta korvataan osa on noin 70-90 euroa. eli noin 500 euron kuluista saa parikymmentä euroa korvausta. Yleisellä puolella, jos sinne pääsee, maksetaan vain vastaanottomaksu 20-47 euroa. Kysyn, kuka voi yksityisellä käydä ja rahat riittävät vielä elämiseenkin.

Risto Salonen

Nyt Parviainen vertaa taas omenia ja perunoita (vai pitäisikö vihreiden kyseessä ollen puhua avocadosta ja soijasta). Yksityisen terveysyrityksen osakas ei nosta palkkaa vaan osinkoja. Tämä kasvattaa liikevoittoa suoraan.
Julkisen puolen tietyt palvelut ovat tuettuja, joten ne eivät kuvasta hinnanmuodostusta. Esim hampaanpaikkaus terveysasemalla ei maksa kuin muutaman kympin jos sitäkän. Todelliset kustannukset ovat merkittävästi suuremmat. Yksityisen paikkaus kuvastaa enemmän todellista kustannusrakennetta.
Kansanedustajilla on pallo muuttaa esim palkan ja osingon käsitettä oikeustajua vastaavaksi.

Mikko Toivonen

Olen sitä mieltä, että Kela ei pitäisi lainkaan osallistua yksityisvakuutuksilla pääasiassa toimivien Pörssihoidon kustannuksiin vaan korvata ainoastaan julkisen ja itsenäisten ammatinharjoittaja tereveydenhoidon ja huollon toimittajia.
Se silloin saattaisi tuoda takaisin muualla maailmassa esiintyvät ammatinharjoittajalääkärien omat itsenäiset vastaanotot ja pienklinikat hyvällä luetettavalla lääkärillä jonka on itse testannut, mutta kuitenkin käyntikorvaushintaan mikä on jokaisen tai lähes jokaisen kustannettavissa.
Muunmuassa muualla Skandinavian ulkopuolella nuo ammatinharjoittajalääkärit toimivat yhteystyössä julkisen kanssa ja niiden käyntiveloitus on ollut maasta riippuen tasossa 30-35 euroa.

Esko Seppälä

Terveysfirmoilla on Suomessa kartelli pystyssä. Kolestrolipaketin hinta on Suomessa 140 euroa. Synlab Viro ja Espanja veloittaa samasta paketista 12 euroa.
Meillä pitäisi laittaa kartellin pystytys rikoslaissa rangaistavaksi. Nyt selviää rahalla, jos joku kartellin paljastaa. Esim. USA:ssa "häkki heilahtaa", kun kiinni jää.