Keskiviikko 26.6.2019

Petteri Orpon mieli muuttui: On nyt valmis lisäbudjettiin epäiltyjen seksuaalirikostapausten takia

Luotu: 
15.1.2019 18:21
Päivitetty: 
15.1.2019 18:24
  • Kuva: Karoliina Vuorenmäki / Alma Talent
    Kuva
    ”Alun perin olin ajatellut, että tämä hallitus ei enää tee lisätalousarviota, vaan koko tämän vuoden lisätalousvara olisi jäänyt seuraavan hallituksen käyttöön. Mutta tämä on semmoinen asia, että se lisätalousarvio voidaan tehdä”, Orpo toteaa Uudelle Suomelle. Arkistokuva.
|

Hallitus pohtii, voisiko se antaa vielä ennen eduskuntavaaleja lisätalousarvion eli lisäbudjetin. Siinä voitaisiin antaa määrärahoja Ouluun sekä poliisille lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten ennaltaehkäisyyn ja torjuntaan, pyörittelee valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok).

”Alun perin olin ajatellut, että tämä hallitus ei enää tee lisätalousarviota, vaan koko tämän vuoden lisätalousvara olisi jäänyt seuraavan hallituksen käyttöön. Mutta tämä on semmoinen asia, että se lisätalousarvio voidaan tehdä”, Orpo toteaa Uudelle Suomelle.

”Olen tänään pyytänyt valtiovarainministeriötä valmistautumaan siihen, jos lisätalousarviota pitäisi tehdä.”

Eduskunta linjasi tänään edistävänsä lakimuutoksia seksuaalirikosepäilyjen seurauksena. Lisäksi eduskunta väläytti niin ikään lisäbudjettiesityksen mahdollisuutta.

LUE TARKEMMIN:

Näkökulma: Koko eduskunnalta kaksi väkevää linjausta – ja yksi heikko lenkki

Oulun poliisi julkaisi tilaston seksuaalirikosilmoituksista – perustelee poikkeuksellista tiedottamista

Orpo ei halua pohtia vielä julkisesti sen kokoa ja nostaa esiin, että hallituksessa on ilmennyt ”muitakin pakollisia asioita, jotka pitää hoitaa lisätalousarvion kautta” viitaten siihen, että euroja halutaan siirtää yhdeltä budjettimomentilta toiselle.

Orpo kertoo, että hallituksessa on keskustelu noin 1,5-2 miljoonan euron tukipaketista Oulun ”akuuttiin tilanteeseen”, eli viime aikoina ilmenneen laajan seksuaalirikosepäilyjen vyyhdin vuoksi. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole selvää, tarvitaanko Oulun tukemiseksi uutta, lisäbudjetilla myönnettävää rahaa.

”Siitä sovimme jo pääministerin kanssa, että jos Oulu tarvitsee jotakin tähän kriisiin, niin Oulua tuetaan. Siihen meillä on valmistelu käynnissä sosiaali- ja terveysministeriön sekä valtiovarainministeriön välillä. Katsomme, pystymmekö hyödyntämään olemassa olevaa budjettia vai mistä”, sanoo Orpo.

Kokonaan ”toinen prosessi” on Orpon mukaan sisäministeriössä jo joulukuussa käynnistynyt selvitystyö seksuaalirikosten torjumiseksi ja turvallisuustilanteen vahvistamiseksi. Selvitystä vetää sisäministeri Kai Mykkänen (kok).

”Jos siitä työstä tulee jotakin sellaisia toimenpiteitä, jotka vaativat taloudellisia resursseja, niin olen sanonut, että voidaan tehdä ja käyttää lisätalousarviota”, Orpo sanoo.

LUE MYÖS: Ministeri Mykkänen: Poliisille lisää rahaa? – Asia esillä hallituksessa vielä tällä viikolla

Samalla valtiovarainministeri painottaa, että jos lisätalousarvion valmistelu aloitetaan, jokaiselta ministeriöltä kysytään mahdolliset ajankohtaiset tarpeet. Mistään vaalibudjetista ei kuitenkaan ole kyse.

”Olen tänään hallituksen neuvotteluissakin sanonut, että me emme ryhdy tekemään vaalibudjettia.”

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) kertoi aiemmin tiistaina medialle, että hallitus käsittelee mahdollista lisäbudjettia vielä perjantaina. Orpo täsmentää, että vielä silloin ei ole rahapäätösten aika.

”Perjantaina hallitus katsoo, missä menemme Oulun osalta ja näiden toimenpiteiden osalta. Oulussa on arvioitu, että heidän selvitystyönsä voisi kestää 2-3 viikkoa.”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha-pekka Naukkarinen

Kaikki ne miljardit jotka on pantu maahanmuuttajien,joista monet ovat lasten raiskaajia ja terroristeja,ovat pois Suomen vähäosaisilta,varmaankaan ei ole kenellekkään epäselvää ketkä ja mitkä puolueet ovat tämän häikäilemättömän ja valtavan taloudellisen tappion kaikkine suruineen aiheuttaneet ja joka tulee jatkumaan edelleen,ainoastaan yksi puolue on vastustanut tällaista maahanmuuttoa 15 vuotta!

Timo Timpps

Poliisin määrärahat on kutistettu niin tiukalle, että poliisi ei voi tehdä työtään. Poliitikot sitten jakavat poliisille rahaa erikseen niiden rikosten selvittelyyn, joiden selvittäminen vaalien alla on poliitikkojen oma etu.

Jaakko Karki

Orpo, eikö nyt olisi aluksi paikallaan kertoa kansalle kuinka paljon tämä "pakolaisruljanssi" on kaikenkaikkiaan maksanut Suomen veronmaksajille vuonna 2015 ja sen jälkeen. Kansanedustaja edustaa kansaa ja sen mielipiteitä, eikä suinkaan omia "arvojaan" ja oman edun mukaisia salailuja.

Jaakko Karki

Orpo, mihinkä kokreettisiin toimenpiteisiin hallitus on ryhtynyt ja aikoo ryhtyä tällaisen ulkamaalaisperäisten miesten lapsenraiskaus ja muun rikollisuuden lopettamiseksi. Itse aiheutit nämä laskemalla 2015 maahan kymmeniä tuhanseja "elintaso pakolaisia" ja muiden maisen rikollisia ja rintamakarkureita.

Samy Arling

Olisi hieno ele näiltä herroilta jotka ovat Suomeen rikollisia hankkineet,kerätä keskuudestaan "kolehtina"tuollainen pikkusumma. Täytyy muistaa että veronmaksajille heidän virheet on maksaneet ja tulee maksamaan miljardeja ! Suomalaisten lapsia raiskataan jatkossakin näillä joukkovoimilla. Mielestä pääsyylliset joille kuuluisi nyt määrätä yhdyskuntapalvelua, löytyvät hallituksesta, heidän tuomitsematta jättäminen tarkottaisi jatkoskin vastuuttomia päätöksiä ilman sanktioita vieläpä hymyssä suin.

Timo Hietanen

Tuskin mitään sen merkittävämpää tehdään. Suomi on sitonut kätensä moneen
kertaan ns. kansainvälisillä pakolaissopimuksilla jotka käytännössä velvoittavat
Suomen päästämään sisään kaikki haluavat raiskaajista alkaen kaikkine hyvineen !
Hienoja sopimuksia, joita ei voi viilata vastaamaan nykyaikaa, ei edes kansallisen
sisäisen turvallisuuden säilyttämisen verukkeella ? Mitä se itsenäisyys nyt olikaan ?

Arto Poikonen

Varmaan tätäkin asiaa kun katsotaan joskus vuosien jälkeen niin päällimmäisenä jää mieleen Orpon, Sipilän tietämättömyys koko asian vakavuudesta. Nuoret muslimi miehet valehteli minkä kerkesi, kun on muslimille kunnia asia valehdella vääräuskoisille. Olisi vaatinut suvereenilta itsenäiseltä maalta jämäkkää toimintaa kuten esim Unkari tekee.