Tiistai 21.5.2019

Petteri Orpo KL:lle: ”Kun säästäen kerryttää varallisuuttaan, niin silloin sitä on vanhuuden turvaksi ilman, että siinä on joku sosiaalidemokraatti valvomassa”

  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Kokoomukselle eduskunnan käsittelyssä oleva osakesäästötili on tärkeä hanke ja demarien kritiikki on paljastanut Petteri Orpolle suuria eroja puolueiden ajattelutavassa.
|

”Kun säästäen kerryttää varallisuuttaan, niin silloin sitä on vanhuuden turvaksi ilman, että siinä on joku sosiaalidemokraatti valvomassa.”

Tulipa sanottua. Kokoomuksen puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Petteri Orpo vetää itsekin henkeä.

Kokoomukselle eduskunnan käsittelyssä oleva osakesäästötili on tärkeä hanke ja demarien kritiikki on paljastanut Orpolle suuria eroja ajattelutavassa. Ero näkyy esimerkiksi siinä, että Antti Rinne ehdotti osaketilin vaihtoehdoksi ps-tilien ikärajojen rukkaamista.

”Ps-tilissä on veroetu ja sen takia paljon säätelyä ja rajoituksia. Se on luotu eläkesijoittamista varten, ja kyse on ihan erilaisesta tuotteesta kuin osakesäästötili. Ei kaikki sijoittaminen ole säästämistä eläkeikää varten. Osaketili voidaan avata lapselle, ja hän voi käyttää säästöjä muuttaessaan omilleen”, Orpo sanoo Kauppalehden haastattelussa.

Toki ps-tiliäkin voidaan kehittää, mutta Orpolle oleellista on pitkäjänteisyys. Sijoitustuotteiden sääntöjen rukkaaminen on vuosien varrella näivettänyt sekä eläkevakuutukset että ps-tilit.

Kokoomus ei voi näistä kompuroinneista syyttää pelkästään muita, sillä puolueella on ollut pääministerin tai valtiovarainministerin salkku vuodesta 2007 lähtien.

Nykyisen hallituksen veropolitiikka on kokoomuslaisempi kuin edellisen kokoomusvetoisen hallituksen politiikka. Orpon mielestä syynä on pitkälti hallituspohja. Näissä kysymyksissä yhteiset linjaukset ovat löytyneet helpommin muiden porvaripuolueiden kuin demarien kanssa. Myös porvarien kesken on jouduttu vääntämään – esimerkiksi osakesäästötilistä.

”Tili on hallituksen neuvottelutulos. Jos jossain piti tinkiä, niin sijoitustuotteiden määrässä ja koossa. Kun rakenne on oikea, muiden sijoitustuotteiden lisäämistä tilille ja euromääräisen katon nostamista voidaan tarkastella uudelleen.”

Oleellista on, että osingot maksetaan tilille verotta ja luovutusvoittoja sekä osinkoja verotetaan tuottojen suhteessa vasta varoja nostettaessa.

Vasemmisto on moittinut osaketiliä siitä, että sen avulla sijoittaja voisi nostaa ulkomaiden kautta sijoitukset kokonaan verotta. Orpo huomauttaa, että sama ongelma on myös suorissa osakeomistuksissa, jos osakkeet myydään ulkomaille muuton jälkeen. Muuttajan on mahdollista välttää Suomen verotus. Orpon mukaan ongelmia pyritään ratkaisemaan Euroopan unionin ja kansainvälisen yhteistyön kautta.

”Kun suursijoittajien mahdollisuuksia sisällyttää osingot tilille tuodaan myös piensijoittajille, demarit etsivät mahdollisia ongelmia, vaikka heidän pitäisi olla palkansaajan puolella. En ymmärrä sellaista ajattelua. Vakuutuskuorten ja kapitalisaatiosopimusten etuihin he eivät halunneet puuttua hallituksessa ollessaan”, Orpo sanoo.

Lue koko haastattelu Kauppalehdestä.

Lue myös:

Demareilta kuittaus murskatulokselle: ”Ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustaja kertoakseen, kuka seuraavan taantuman maksaa”

”Lupaukset niin holtittomia” – Sdp:lle murskatulos IL:n kyselyssä kokoomusvaikuttajille

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Heikki Jokinen

Petteri Orpo ja kokoomuksen eliitti elävät eri todellisuudessa kuin valtaosa suomalaisista. Matalapalkkaisten alojen työntekijöiden, työttömien, sosiaalituen saajien, opiskelijoiden on kerta kaikkiaan mahdoton tehtävä säästää tulevien eläkepäivien varalle. Heidän tienestinsä, jos sattuvat riittämään, menevät suoraan ja lyhentämättöminä jokapäiväiseen elämiseen. Hyvin toimeentulevien kuplasta on helppo jakaa neuvoja. Törkeältä se silti taitaa kuulostaa penninvenyttäjän korvissa.

Kim Pale

Koska vähätuloiset eivät voi säästää, niin silloin sitä ei suoda myöskään keskituloiselle ilman että on demarin käsi kyynerpäätä myöten taskussa? Progressiivinen verotus pitää huolen siitä ettei paljoa edes jää säästettäväksi. Suurituloisethan pitävät joka tapauksessa omat veronsa minimissä verosuunnittelulla.

Raimo Hakala

Mikäli tämä on kokoomuksen kärkihanke valtaan päästäkseen niin sen hyväksyminen kertoo äänestäjien ymmärryksen katoamisesta yhdessä kilpailukyvyn kanssa. Kilpailukykykin hoidetaan verovaroista annettavalla tuella. Johon myös otettiin julkisensektorin lomarahat ja lisättiin palkatonta työaikaa. Valtiovarainministeri olisi voinut lisätä vinkin siitä säästämiseen jäävästä rahasta. Tarkoitan mistä se raha tulee? Kansasta on jo miljoona alle köyhyysrajan. Valtion yhtiöt myydään tai yksityistetään jolloin tuotot menevät yksityisille. Työtä teetetään sosiaalitukia vastaan. Terveydenhoito yksityistetään jolloin maksut jäävät ihmisten säästöistä maksettaviksi. Uusia veroja keksitään ja maksuja nostetaan. Työntekijät maksavat jo työnantajan lakisääteiset maksut. Ja kun joudut tukien varaan on sinun ensin käytettävä säästösi saadaksesi sen jälkeen sosiaalitukea sillä sosssu/kela vaatii tiliotteen antaakseen tukea. Ja ilman tiliä ei rahoja anneta.

Tapio Tuomisto

Valtaosalla keskipalkkaisista kokoomuslaisista kaikki tulot menee kädestä suuhun kun kokoomuslainen on vielä huolehtinut siitä, että leikkuri vei viimeisetkin säästömahdollisuudet opiskelijoilta ja keskituloisilta..vastenmielistämpaskan jauhantaa taas lepopäivän ratoksi.

Ville Varjo

Tässä olet Tapio Tuomisto kyllä varsin oikeassa.

Pitkään yrittäjänä toimineena ja RKP:läisenä olen ihmetellyt sitä kiihkoa millä monet kokoomislaiset arvostelevat AY-liikettä. Varsinkin kun 80% kokoomuksen kannattajista on täysin riippuvaisia AY-liikkeen aikaansaannoksista niin palkkauksen, lomien ja muiden vastaavien asioiden suhteen. Ryhdikäs kokoomuslainen palkansaaja astuisi nyt askeleen eteenpäin ja ilmoittaisi avoimesti, rehdisti ja vastuullisesti tyytyvänsä 30% palkkaan ja mielihyvin luopuvansa lomista, työterveyshuollosta, sairasajan ja vanheimpainvapaan palkoista sekä sosiaaliturvasta.

Raili Pajula

Kiitos Ville! Hyvä kommentti. Olen samaa meiltä kanssasi. Ilman AY-liikettä ja esivanhempiemme taistelua olisi työelämässä voimassa hieman erilaiset etuudet.

Petteri Orpolla alkaa mopo jo karkailemaan. Hän on nyt kasvanut isojen poikien varjosta ja muuttunut ylimieliseksi ja ilkeäsanaiseksi. Lisää tämän kaltaisia kannanottoja on varmaan odotettavissa. Valitettavasti.

Tarmo Koivunen

#14. Onko hienompaa ajaa sosialismia ruotsiksi? Kuinka yrittäjä erheytyy mukaan täysin vasemmistolaiseen puolueeseen? No toki tuo AY-liikkeen, Suomen suurimman veroparasiitin tukipuhe kertoo paljon ajatusmaailmastasi. Och samma på svenska.

Aku Ahoniemi

Joten sen jälkeen kun Orpo pistää osan väestöstä tekemään töitä ilman palkkaa ja aktiivimallin leikkaamaan työttömyysturvaa ja hän korottaa terveyskeskusmaksuja ja leikkaa sosiaaliturvaa - niin hän kehoittaa sen jälkeen köyhiä säästämään. Tässä huomaa jälleen kerran, että Kokoomuksella ei ole todellisuuden tajua.

Juha-pekka Naukkarinen

Vihervasemisto ja demarit on olleet suurin verojen korottaja hallituksissa ja jakaneet työteliäiltä ihmisiltä ryöstämänsä rahat laiskoille työntekoavieroksuville porukoille,siitä johtuu nykyinen pula löytää työntekijöitä,kun makailevat vain kotosalla ja sos.turva kilahtaa tilille!

Petri Heiniemi

Turha nillittää niin kauan kuin porvarit vieroksuvat palkanmaksua. Yli 500000 suomalaista tekee vuosittain palkatonta työtä.
Toiset porvarit nostavat asumisen hintaa kilpaa ay-liikkeen ja eläkerahastojen kanssa.
Maaseutuporvarit selittävät, että ruoka on liian halpaa samalla kun kauppa vetää välistä minkä ehtii.
Samalla sekä työn, että elinkustannusten nousu ajaa työpaikkoja Suomesta. Elä siinä sitten työtä tekemällä.

Marko Kaiponen

Mistä pienipalkkainen säästää, kun palkka ei riitä edes menojen jälkeen normaaliin elämiseen, niin että joutuu turvautumaan sossuun. Kyllähän orpolla varmaan 8000e tuloista rahaa, säästöön jää, ja siihen kaikki vilungilla tienatut rahat lisäksi. On se vaan niin vieraantunut taviksen elämästä. No rahoja ei taivaaseen saa, ja rikkaan kohtalohan tiedetään, Niin kuin Eput laulaa, TAIVAASSA VASTA VAAN, PERSEET TERVATAAN.

Marjatta Marttila

Ministeri Orpo, kaikki eivät ole syntyneet hopealusikka suussa, suurella osalla on tavallinen, mutta tämä hallitus on pitänyt huolta, että erittäin monella ei ole enää sitä tavallistakaan. Eläkeläiset yksi isohko ryhmä. Säästöt menevät, kun leikataan verotuksella rankalla otteella. Oletteko ministeri samaa mieltä, että on oikeutettua nostaa veroprosenttia 20:sta 24,5:een, vaikka eläke on sama. Sijoita siinä, jos lääkeetkin on hankittava. Loukkaavaa ohjeistusta.

Ilona Seppänen

Eipä pystynyt 1100-1200 e/kk tehdastyöpalkallani säästämään vuokrien ym jälkeen, ei vaikka olin täysipäiväinen eikä homma mitään ruuvienpussitusta. Kovatahtista aihioiden ajoa urakkana.
Mammani on ollut siivooja, ei hänkään liksastaan kyennyt ikinä säästämään. Elämiseen, kulkemiseen ja talon hiljaittaiseen kunnostamiseen meni kaikki. Ja sitä mökkiä/pihapiiriä on fiksattu pariskunnan matalapalkka-ansioilla noin 14 vuotta nyt.

Tuovi Mannström

Alltså hallå den som har mellan 500 till 1100 euro i månaden kan int spara till nån förmögenhet! Herr Petteri Orpo du och dina kpmpisar har gjort livet mycket svårare för fattiga sjuka gamla svaga och handikappade! Dessutom förstör ni för oss finlandssvenskar! Vad har vi gjort för ont mot oss när ni håller på så där?!

Leena Lauren

Helppo sitä on arvostella köyhien säästämistä kun itsellä vaimo toimii VOKKIbisneksessä täysin rinnoin ja rahaa tulee perheelle yllin kyllin. Suomnalainen normiduunarikaan ei saa säästöön rahaa, koska kaikki raha menee elämiseen.Kuinka sitten työtön taikka toimeentulotuella taikka pinillä eläkkeillä kitkuttelevat vosivat sitä omaisuutta kartuttaa.
Olen myöskin sitä mieltä, että ko varakkailta pitää ottaa lapsilisät pois, kun niilläkin kuulema vaan kerrytetään osakkeita. Lapsilisät eivät ole tarkoitetut keinotteluun vaan lasten tarpeisiin NYT eikä sitten hamassa keski iässä.
Muutoin olen sitä mieltä, että sellaiset poliitikot joitten lähipiirit ovat pakolaisbisneksessä mukana tavalla taikka toisella, eivät saisi ottaa osaa niihin päätöksiin joita pakolaisista ja heidän avustuksistaa taikka elämistään tehdään.

Markus Vuorivirta

Ensin peritään maapallon korkeimpia veroja, verojen päälle ja lisää vetoja ja asiakasmaksuja, eläkkeitä, vakuutusmaksuja ja ties mitä. Valtava osa tuloista menee sen saman jaarituksen taakse aina. ”Jotta saadaan turvattua hyvinvointiyhteiskunnan palvelut”. Kuitenkin palveluiden saatavuus ja maksutkin alkaa olla kuin luokkaa amerikassa. Valtiovarainministerin mielestä pitäisi itse siis vielä säästää, jotta saa palveluita ja turvaa? Mutta mistä säästää? Suomen ja Amerikan ero on, ettei amerikka edes lupaa mitään palveluja tai väitä moisia olevan olemassakaan, muttei myöskään ryöstöverota ihmisiä moisten ”hyvinvointipalveluiden” maksamiseksi. Miksi me siis maksetaan valtiolle ja kunnille maailman korkeimpia veroja, jos niillä rahoilla enenevissä määrin mitään palvelujakaan saa. Maassa nyt jo euroopan kalleimpia sairaanhoitoja ja kalleimmat lääkkeet. Niiden euroopan korkeimpien verojen lisäksi? Ei valtio voi kaikkea kahmia. Antaisi ihmisten sitten itse oikeasti säästää ja hoitaa asiat itse, kun ne selkeästi on joko jo paiskattu susille tai paiskataan lähitulevaisuudessa.

Irma Asikainen

ei niin, että ihannoisin tätä demarien luomaa kyttäysmentaliteettia, mutta kyllä Orpon puhe, ainakin niiltä osin mitä olen tietooni saanut oli pelkkää hevonkukkua. Näkee, että ei ole mies päivääkään "normaalia" elämää elänyt, eikä tiedä kansan syvien rivien asoista yhtään mitään. Niin oli täynnä toinen toistaan utopistisempia lausahduksia, että kannattaisi kokoomuslaisten alkaa etsiä Orpopojalle seuraajaa, jos mielivät jatkossa noissa kannatusluvuissa lillua. Otetaan nyt vaikka tuo sääsämisjuttu - kaikilla ei ole ollut mistä säästää, tai jos on ollut, niin tämä demarien luoma järjestelmä on kyllä nyysinyt kaiken sen jo ennen kuin Kokoomus tuli suorittamaan näitä viimeisiä ryöstöretkiä.

kari laaksonen

Petteri Orpo KL:lle: ”Kun säästäen kerryttää varallisuuttaan, niin silloin sitä on vanhuuden turvaksi ilman, että siinä on joku sosiaalidemokraatti valvomassa”

Kerrankin totuus! Heinoa Orpo, pisteet! Demarit on pahin kansan vihollinen, siis sen osan kansaa jika haluaa oikeasti pärjätä, ja omillaan.