Torstai 23.5.2019

Rekrytoinnissa onnistunut firma varoittaa isosta virheestä: ”Ei riitä, että otat parhaan saatavilla olevan”

|

Monella alalla kamppaillaan nyt osaajapulan kanssa, mutta Firstbeat Technologies Oy on oppinut rekrytoimaan. Varatoimitusjohtaja Juho Tuppurainen toteaa Talouselämälle, että yhtiö on onnellisessa ja harvinaisessa asemassa, kun pääsee yhä valitsemaan työntekijöitään usein.

Firstbeat Technologies tarjoaa hyvinvointipalveluja ja analytiikkaa kuluttajalaitteita valmistaville isoille brändeille, kuten Huaweille.

Kasvuyhtiö on hyvässä vauhdissa ja kasvattaa tiimejään koko ajan. Pelkästään Tuppuraisen tiimiin haetaan neljää myyjää, paria projektipäällikköä ja hyvinvointivalmentajia.

Tuppurainen arvioi, että 130 henkeä työllistävä yritys kasvaa tänä vuonna ainakin 30 hengellä.

Hakemusten määrä vaihtelee paljon. Tällä hetkellä yhtiö hakee esimerkiksi kansainvälistä myyjää ja sai valtavan määrän hakemuksia, toista sataa. Pienimmillään puhutaan muutamasta hakemuksesta paikkaa kohti.

Yhtiö on koko ajan tunnetumpi, mikä onkin Tuppuraisen mukaan tärkein syy siihen, että rekrytointi sujuu nykyisin niin hyvin. Pieni yritys ei pysty kilpailemaan esimerkiksi etupaketeilla ja ansioilla, mutta kasvu helpottaa tilannetta.

Hän toteaa kuulleensa kentältä, että monelle jo yhden pätevän hakijan saaminen tehtävää kohti on "kova juttu" ja rekrytointi on todellinen ongelma. Kilpailu osaajista on kova.

"On hankala löytää osaavaa henkilöstöä. Huippuammattilaisethan ovat aina haluttuja."

Esimerkiksi Keski-Suomessa on haastavaa löytää ohjelmistokehittäjiä, ja myös Firstbeat Technologies on kokenut tuotekehityspuolelle palkkaamisen selvästi haastavammaksi.

Peiliin pitää katsoa

Rekrytointi on pienelle yhtiölle erityisen tärkeää, ja Tuppuraisen mukaan siinä on vuosien saatossa petrattu. On pitänyt miettiä, miten yhtiöstä kerrotaan työnhakijoille ja mitä kanavia pitkin työntekijöitä haetaan. Kaikkia paikkoja ei kannata laittaa julkiseen hakuun, vaan käyttää omia verkostoja.

"Riskit ovat aina kovat", Tuppurainen sanoo.

Esimerkiksi tuotekehitykseen löydettiin tekijät, kun parannettiin yhtiön viestiä. Jos tiiminvetäjällä on selkeä näkemys siitä, mitkä kielet ja tekniikat tulijan pitää hallita, kaikkea ei kannata heti sellaisenaan iskeä työpaikkailmoitukseen.

Myöskään "liikaa värikynää" ei voi käyttää tai hyviä työntekijöitä ei saada jäämään. Tuppuraisen mukaan yhtiössä on nyt ymmärretty, miten myyjiä haetaan ja toisaalta, mistä löytyvät ohjelmistokehittäjät.

"Se on vähän peiliin katsomisen paikka. Jos on hankala löytää tekijöitä, pitää miettiä, haetaanko oikeasti sieltä, missä he ovat ja annetaanko kuva, joka heihin vetoaa."

Hän huomauttaa, että rekrytointi on työnantajan kannalta myyntiä sekin: pitää osata myydä yritys ja tuntea sen vahvuudet.

"Tosi pienetkin asiat vaikuttavat niin kuin myyntityössä aina. Pikku juttuja viilaamalla saa lopputuloksen paljon, paljon parempaan."

Hyvä kannattaa palkata heti

Tuppurainen neuvoo palkkaamaan hyvän työntekijän heti, kun sellainen tulee vastaan. Firstbeat Technologies ottanut esimerkiksi myyjiä töihin ilman, että varsinaista paikkaa on edes auki.

"Kyllä minusta tiettyihin tehtäviin jos hyvä tulee vastaan, se kannattaa ottaa."

Toisaalta pitää malttaa jatkaa hakemista, jos juuri sopivaa työntekijää ei löydy. Esimerkiksi Britannian tiimin vetäjää haettiin Tuppuraisen mukaan muutamankin kierroksen verran.

"Onneksi riitti maltti", hän sanoo.

Tuppuraisen mukaan on iso virhe luovuttaa liian aikaisin.

"Ei riitä, että otat parhaan saatavilla olevan, vaan sen pitää olla sellainen, joka oikeasti tarvitaan."

Joskus avainhenkilöitä on haettu useita kuukausia. Ulkomailta rekrytoidessa on oltava erityisen tarkkana. Tuppurainen huomauttaa, että paikallinen kumppani tienaa sillä, että rekrytointi tapahtuu, kun taas Suomessa oleva työnantaja tarvitsee parhaan työntekijän.

Lue myös: 

Rakennusyhtiön päällikkö: Insinöörit ovat kiven alla – taustalla selittämätön ongelma oppilaitoksissa

Rekryfirma: Romahdus tapahtui, Suomen osaajapula on totta – ”Kaikki kynnelle kykenevät on aika paljon jo palkattu”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mika Korhonen

Keskinkertaiset tai hyvät työntekijät eivät ole enää haluttuja työmarkkinoilla. Yritykset etsitävät vain parhaita ja niitä tulisi löytyä jostain tyhjästä. Yritykset eivät itse ole valmiita enää kouluttamaan keskinkertaisista tai hyvistä työntekijöitä "parhaita" vaan työntekijän täytyy osata kaikki valmiiksi.

Jukka Mattsson

"On hankala löytää osaavaa henkilöstöä. Huippuammattilaisethan ovat aina haluttuja."

Pitäisikö olla muodossa: "On hankala ymmärtää mikä on osaavaa henkilöstöä. Huippuammattilaisethan ovat aina haluttuja."

Olen huomannut että jos HR/headhuntteri ei itse tiedä tai tunnista minkälaista osaajaa yritys etsii, saati tarvitsee tehty virherekrytointi näkyy välittömästi yrityksen tuloksessa. Nyt puhutaan ammattilaisista.

Pelkkä "hyvä tyyppi" joka miellyttää kaikkia, on usein alkulämmittelyn jälkeen fiasko.

Rekryfirmat voisivat syventää osaamistaan palikkatestien ulkopuolelle, esim. suunnittelun, valmistuksen, tuotannon ja myynnin osa-alueitten kokonaishallintaan.

Miettikää jos 20 vuotias HR:n napakorutyttö kysyy yli 50 hakijalta "mitä sä aioit isona tehdä". Näitäkin on nähty. ;-)