Tiistai 21.5.2019

Esperi Caren pääomistaja: Ongelmista ei tiedetty mitään ”ennen kuin asia lävähti julkiseksi”

  • Kuva: Arttu Laitala / Alma Talent arkisto
    Kuva
    ”Henkilökohtaisesti hallituksessa en ole ollut tietoinen Kristiinankaupungin ongelmista, ennen kuin tämä asia lävähti julkiseksi”, Timo Larjomaa sanoo.
|

”Onhan tämä ollut suuri järkytys ja vakava paikka. Esperin johto hallitus ja minä henkilökohtaisesti olemme kaikki tehneet viime päivät ympäripyöreästi töitä, että saamme nämä asiat reilaan”, sanoo Esperi Caren hallituksen jäsen Timo Larjomaa.

Timo Larjomaa on Esperin pääomistajan, brittiläisen sijoitusyhtiö ICG:n managing director ja käyttää omistajan ääntä hallituksessa. Tänään tiistaina aamulla tuli tieto siitä, että Esperi Caren toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni jättää tehtävänsä. LUE LISÄÄ: Esperi Caren toimitusjohtaja irtisanoutuu – ”Henkilöstöasiat jääneet liian vähälle huomiolle”

”Se oli yhteisymmärryksessä eilen illalla tehty päätös. Haluamme rauhoittaa tilanteen ja antaa ihmisille, työntekijöille sekä asiakkaille rauhaa stabiloida tilanne ja käynnistää toimenpiteet, joilla lunastetaan asiakkaiden, henkilöstön ja suuren yleisön luottamus”, Larjomaa sanoo.

Luottamuksen palautus tarvitaan, koska sosiaali- ja terveysalaa valvova Valvira määräsi viime viikolla Kristiinankaupungissa toimivan Esperi Caren hoivakodin keskeyttämään toimintansa hoitotyöhön liittyvien epäkohtien ja laiminlyöntien takia. Valviran mukaan henkilökuntaa on ollut liian vähän ja perushoito ja -hoiva on ollut puutteellista. Päätös on poikkeuksellinen.

Ihmetystä on herättänyt, miksi henkilöstön viesteihin ongelmista ei yrityksessä ole herätty aiemmin.

Miksi hallituksessa ei ole reagoitu Kristiinankaupungin tilanteeseen?

”Henkilökohtaisesti hallituksessa en ole ollut tietoinen Kristiinankaupungin ongelmista, ennen kuin tämä asia lävähti julkiseksi”, Larjomaa sanoo.

Eli Tehyn julki tuomat ongelmat eivät ole tulleet hallituksen käsittelyyn?

”Ei ainakaan tästä spesifistä asiasta. Meillä on kyllä ollut jo pitkään kokouksissa laatu ensimmäisenä käsiteltävänä asiana. On käsitelty esimerkiksi laatupoikkeamia. Siinä emme ole päässeet tarpeeksi syvälle. Ei ole ollut tarpeeksi hyvää läpinäkyvyyttä. Siksi olemme nyt käynnistäneet erittäin paljon toimia, joilla varmistetaan, että kaikki laatuongelmat, -poikkeamat ja -epäilyt tuodaan keskitetysti meille tietoon ja ne ovat välittömästi saatavilla ylintä johtoa ja hallitusta myöten”, Larjomaa sanoo.

Kristiinankaupungissa työntekijät olivat Valviran päätöksen mukaan uhanneet Esperiä lakolla liian vähäisen työntekijämäärän vuoksi. Uusi Suomi kertoi asiasta maanantaina. LUE LISÄÄ: Viranomaisten Esperi-paperit paljastavat: Lääkkeet sekaisin, hoitajat uhkasivat lakolla, hoivakotia johdettiin 200 km:n päästä

Eikö lakkouhka tullut teidän tietoonne?

”Ei ole. Se ei ole tullut tietoon hallituksessa tietoon”, Larjomaa sanoo.

Larjomaan mukaan Esperi on jo pitkään pyrkinyt laittamaan lisää paukkuja laatu- ja henkilöstöasioihin.

”Nyt on selvää, että siinä ei ole kaikissa kohdissa onnistuttu. Edelleen uskon, että Esperin laatu on keskimäärin hyvää, mutta emme ole riittävästi puuttuneet ajoissa yksiköihin, joissa on ollut ongelmia. Mutta uskon, että samanlaista on myös muualla julkisella ja yksityisellä puolella. Tietysti yksikin tapaus on liikaa. Siinä on peiliin katsomisen paikka. Teemme todella parhaamme, että asiat saadaan parhaaseen mahdolliseen kuntoon”, Larjomaa sanoo.

LUE MYÖS: Super: Esperi Care ”yritti pimittää” ongelmat – Yksityisten jättien hoitajilta tulee ilmoituksia jatkuvalla syötöllä

Laadun suhteen hän viittaa Espoon vanhusten palvelujen johtaja Matti Lyytikäisen lausuntoon Helsingin Sanomissa. Lyytikäisen mukaan Esperi Caren yksiköistä viime vuoden asiakastyytyväisyyttä mittaava palaute on ollut keskimääräistä parempaa.

Esperissä on nyt käynnistetty uusia toimia, muun muassa uusi laaturekisteri.

”Uuteen keskitettyyn rekisteriin kaikki laatupoikkeamat tulevat keskitetysti, jolloin ne ovat tiedossa ja niihin voidaan reagoida. Pyrimme parantamaan dialogia henkilöstön, ja valvovien viranomaisten sekä ay-liikkeen eli Superin ja Tehyn kanssa. Meillä on tänään Superin ja Tehyn kanssa kokous, jossa näitä asioita käydään mahdollisimman hyvässä yhteisymmärryksessä läpi”, Larjomaa sanoo.

Mikä on ICG:n tavoite Esperi-omistukselle?

”Tällä hetkellä meillä on vain yksi tavoite, että korjataan kaikki mahdolliset puutteet välittömästi ja palautetaan luottamus kaikkien sidosryhmien kanssa”, Larjomaa sanoo.

Entä tuottotavoitteet?

”Tällä hetkellä ne ovat hyvin toissijaisia, nyt on vain yksi tavoite.”

Monilla pääomasijoittajilla on tapana irtautua omistamistaan yrityksistä, 3-5 vuoden välein. Pörssilistattu ICG on omistanut Esperiä vuodesta 2016.

”Tämä on meille melko lyhyt aika. Olemme olleet joissain yhtiöissä mukana 20 vuotta”, sanoo Larjomaa. Hän on itse työskennellyt ICG:ssä 13 vuotta.

LUE MYÖS: Nyt tuli ulostulo kokoomuksesta: ”Suuret hoivayritykset hyödyntävät sekavaa tilannetta – Ei ihme, että henkilökunta uupuu ja äänestää jaloillaan”

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

No eihän niihin usko kukaan, kun varsinkin Esperi Care, Attendo ja Mehiläinen käyttäytymisongelmat ovat olleet julkisuudessa jo vuosi toisensa perään. Jos hallitukset eivät ole kuulleet niin kylläpä ovat kuurosokeita ja pitäisi kaikki toimintaoikeudet ottaa niin kuuroilta pois

Timo Nuolio

Kansaa pidetään tyhmänä, ihan kuin sille voisi valehdella mitä tahansa!! Tosin poliitikkomme ja varsinkin pääministerimme ovat tällä alalla antaneet esimerkkiä, ja niinpä valehtelusta on tullut maan tapa.....

Arto Lähteelä

Valviran valvonta tulisi siirtää käräjäoikeuteen.
Oikeat rikosnimikkeet ja tuomiot.
Se piristäisi kummasti bisneksen laatua.
Pelkkä rahastus ei enää menisi läpi, jos firman johtaja joutuisi muuttamaksi vuodeksi telkien taa.
Suomen oikeuslaitos ei tähän suostu.
Se suojelee bisnestä.
Valvira hyssyttelee.

Kari Keto

"Olemme tehneet ympäripyöreitä päiviä" Hyvä johtaja jalkautuu työpaikalla ja esittää
siellä kysymyksiä on ongelmia ilman pelotetta. Taas jos istuu kerroksissa tuijottamassa
liikevoittoja ja kommunikoi vai johtoportaan kanssa (kovia poikia minä ja Eko)

Erkki Laitinen

Voisihan nuo johdon puheet ehkä pitää paikkansakin. Touhu on ollut sen verran ilkeää, että tavallinen kuolevainen ei kyllä halua tunnustaa edes itselleen olevansa osa tuollaista toimintaa. Toimitusjohtajan palkka on ollut sen verran ruhtinaallinen, että hänen on ehkä odotettu pitävän mölyt mahassaan ja johdon omatunto puhtaana. Onhan tuollainen vuosien mittainen toiminta selvä strateginen valinta. Aika paljon voidaan vetää johdon aseteista yhtäläisyyksiä tapahtumiin, joita oli vajaa 80 vuotta sitten keskisessä Euroopassa.