Tiistai 25.6.2019

Luottoluokittajilta kylmä suihku Suomelle: Ekonomisti: ”Luokituksen nosto ei lähellä”

Luotu: 
2.2.2019 09:43
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Suomen paluu kolmen A:n kerhoon koki takaiskun perjantaina.
|

Luottoluokittaja Fitch on jälleen kerran varoittanut Suomea väestön ikääntymisen vaikutuksista. 

”Nopeasti ikääntyvä väestö ja työmarkkinoiden rakenteelliset ongelmat supistavat edelleen talouskasvun mahdollisuuksia”, Fitch kirjoittaa raportissaan.

Viimeksi samasta asiasta varoittivat luottoluokittaja DBRS ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF pari viikkoa sitten. Lue tarkemmin: Kaksi varoitusta Suomelle: ”Jotkut lainanottajat alttiina muita suuremmalle riskille”

Myös luottoluokittajat S&P ja Moody’s ovat aikaisemmin varoittaneet Suomea väestön ikääntymisen vaikutuksista. 

Fitch toisti perjantai-iltana Suomen luottoluokituksen ”AA+2 ja positiiviset luokitusnäkymät. Moody’s puolestaan ilmoitti, ettei tehnyt päätöstä Suomen luottoluokituksesta. Moody’sin luokitus Suomelle on ”Aa1” ja luokitusnäkymät vakaat.

Osa ekonomisteista odotti, että Moody’s olisi nostanut Suomen luottoluokitusnäkymiä. Fitch nosti luottoluokitusnäkymiä viime elokuussa ja Moody’s on yleensä seurannut oman päätöksensä kanssa hieman myöhemmin.

”Fitch pitää Suomen luottoluokituksen näkymät positiivisina. Luokituksen nosto ei kuitenkaan lähellä”, Nordean päästrategi Jan von Gerich arvioi Twitterissä.

Hän muistuttaa, että Fitch on edelleen luottoluokittajista positiivisin Suomen suhteen.

Fitch kuitenkin leikkasi ennusttetaan Suomen talouskasvusta ja ennakoi bkt:n kasvaneen viime vuonna 2,3 prosenttia. Aikaisempi arvio oli2,7 prosenttia. Tälle vuodelle Fitch ennustaa 1,5 prosentin kasvua ja ensi vuodelle 1,2 prosentin kasvua. 

Lue myös:  Asiantuntija varoittaa Suomen luottoluokituksesta: ”Veronmaksajia odottaa kallis lasku”

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Eero Pekonen

Olen myös miettinyt tätä eutanasiaa. Aion kirjata omaan hoitotahtooni siitä määräyksen. Toivottavasti lainsäädäntö saadaan pian kuntoon tältä osin. Iso oranssi pilleri kaikille halukkaille. Eikä maksa paljon.

Eero Pekonen

Olen myös miettinyt tätä eutanasiaa. Aion kirjata omaan hoitotahtooni siitä määräyksen. Toivottavasti lainsäädäntö saadaan pian kuntoon tältä osin. Iso oranssi pilleri kaikille halukkaille. Eikä maksa paljon.

Jarkko Mynttinen

Ja mikä oli näiden luottoluokittajien oma osuus finanssikriisissä kymmenkunta vuotta sitten? Missä olivat yritysten, valtioiden ja arvopaperimarkkinoiden tilaa koskevat varoitukset silloin? Luottoluokittajat vakavasti otettavina instituutioina osana markkinataloutta ovat pelkkä vitsi. Kenen asialla oikein ovat? Muistanpa vaan kuinka Kataisen hallituskin maalaili Suomelle maailmanloppua luottoluokitusten laskusta, no ne laski, entäs sitten seuraavaksi?. Nämä luottoluokitukset ovat Jumalallinen totuus vain "talousasiantuntijoille" ja heidän narraamilleen politikoille.

Leena Kotila

Tuleva vanhusväestö on lapsestasaakka saanut hyvän perushoidon, koulutuksen ja lisäksi aloittanut työnteon vasta noin kymmentä vuotta vanhempana kuin vielä nykyään elävä. En jaksa ymmärtää, mistä syystä tuijotetaan kalenteri-ikää ja lasketaan, että kun syntymästä on kulunut 70 vuotta, kuljetaan rollaattorilla ja sairastetaan sitä ynnä tätä ja vielä tuotakin. Huomattavasti oleellisempaa on kiinnittää ajoissa huomio vanhenevan väestön perusterveyden ylläpitoon. Tämä muuten edellyttää myös tämän hetken lasten köyhyyden poistamista, sillä on muutoin toivotonta saada heistä aikanaan terveitä veronmaksajia. Koko vanhuskeskustelu on niin typerää, että lääkärin vatsaa vääntää. Biologinen ikä ratkaisee hoidon ja hoivan tarpeen, ei ikinä kalenteri-ikä!