Sunnuntai 16.6.2019

VM: Painopiste leikkauksiin – Seuraavan hallituksen sopeutettava 500 miljoonalla vuodessa

  • Kuva: Laura Kotila / Valtioneuvoston kanslia
    Kuva
    Suomen julkisen talouden sopeutustarve seuraavalle vaalikaudelle on kaksi miljardia euroa ja pääpainon tulisi olla leikkauksissa, VM linjaa.
|

Suomen julkisen talouden sopeutustarve seuraavalle vaalikaudelle on kaksi miljardia euroa, Valtiovarainministeriö (VM) arvioi maanantaina julkaisemassaan virkamiespuheenvuorossa. Jos sote-uudistusta ei saada nyt aikaan, sopeutustarve kasvaa, ministeriö varoittaa.

Kahden miljardin sopeutuksella Suomen julkinen talous saavuttaa 0,5 prosentin budjettiylijäämän vuonna 2023, VM laskee.

Ministeriö suosittelee, että sopeutus tehdään tasaisesti vuosittain 500 miljoonan euron tahdilla. Sopeutuksen painotuksen tulee olla menoleikkauksissa ja menojen kasvun hillitsemisessä.

”Kahden miljardin euron sopeutus on tarpeen, jos lähtökohdaksi otetaan puskureiden vahvistaminen ja kestävyyden turvaaminen. Puskureita tarvitaan erityisesti, jos talousnäkymä vielä synkkenee. Julkisen talouden tila on yhä heikko ja heikkenee edelleen ilman nopeita toimia”, sanoo puheenvuoron koonnut ministeriön talouspolitiikan koordinaattori, ylijohtaja Sami Yläoutinen Kauppalehdelle.

LUE MYÖS: Synkkä 10 kohdan lista julki: Suomen virkamiesjohto patistaa poliitikkoja ”vaikeisiin päätöksiin”

VN:n mukaan veroja on mahdollista kiristää, mutta vain hyvin rajallisesti. Veronkiristyksiä harkittaessa on virkamiesten mukaan otettava huomioon ”kansainvälinen verokilpailu sekä verotuksen vaikutukset työnteon ja yritystoiminnan kannustavuuteen”.

VM painottaa, että leikkauksien kohdalla on otettava huomioon kaikkien väestöryhmien tarpeet. Puheenvuoro toteaa lisäksi, että menoleikkaukset tulisi kohdentaa siten, etteivät ne heikennä talouskasvun edellytyksiä.

Eli miten?

”Leikkauksia olisi hyvä välttää esimerkiksi koulutuksesta, t&k-rahoista ja innovaatiotuista eli menoista, jotka ovat osatekijänä tuottavuutta lisäävässä ketjussa.”

LUE MYÖS: Aki Kangasharju Ylellä: Merkit puhuvat jo karua kieltä – ”Ekonomistit ovat aina myöhässä”

Ylijohtaja Sami Yläoutisen mukaan sote-uudistus pitäisi ajaa nyt määrätietoisesti maaliin, pyyhettä ei saisi heittää kehään.

”Kustannuksien kasvua hillitsevän sote-uudistuksen tarpeellisuudesta vallitsee hyvin laaja yhteisymmärrys. Sopeutustarvearvio lähtee siitä, että uudistus toteutuu. Jos uudistus venyy entisestään, on selvää, että julkisen talouden tulojen ja menojen sopeutustarve kasvaa. Muuten velkaantuminen lähtee selvään kasvuun.”

Lue lisää VM:n näkemyksistä Kauppalehdestä.

LUE MYÖS:

Keskon pääjohtajan ulostulo: ”Suomi on monopolien luvattu maa – veroja kerätään pää punaisena”

Elina Lepomäki Ylellä: ”Oikeasti huolestuttavaa” – Suomella ei mitään saumaa päästä 10 vuoden takaiselle tasolle

Jaa artikkeli:

Kommentit

Niko Kaistakorpi

Kuulostaa jotenkin vastuuttomalta, että valtionvarainministeriö virkamies lausuu, että sote hillitsisi merkittävästi kustannuksia, kun useimpien arvioiden mukaan tapahtuisi nyt ehdotetulla mallilla juuri päinvastoin.

VM:n ylijohtajan ei pitäisi tehdä politiikkaa.

Seppo Simonen

Niko Kaistakorvelle ei kelpaa sitten millään uuden sote ja maakunta mallin tuomat pitkän aikavälin säästöt 3 miljardia jotka tulee modernin kehittyvän digitalisaation myötä. Vaikka olettaisi että kun Niko on nuita nörttejä ja ymmärtää digitalisaation loistavat mahdollisuudet.

Erkki Laitinen

Kyllä se kolme miljardia säästyy, kun säästetään. Johan tuossa on muutamia eläviä esimerkkejä on ollut. Säästöhoito lyhentää vielä sopivasti elonpäiviäkin, kuten on nähty. Meillä molemmilla se näyttää pian eteen tulevan, jotta kyllä me ollaan Seppo onnellisia, kun päästään uuden mallin mukaiseen lopunajan hoitoon.

Pasi Anttila

loistava uusi termi suomalaiselle vanhustenhoidolle. Loppuajan hoito:)...tosin ei kyllä paljon naurata. Japanilaistenkin mielestä on parempi loppuvaiheessa järjestää itsensä vankilaan, vangit kun saavat parempaa hoitoa ja kohtelu on muutenkin parempaa, puhumattakaan siitä että se on ilmaista eikä yksinäisyyskään niin vaivaa ja virikkeitä on paljon enemmän.

Jos me mitoitetaan Suomen hyvinvointivaltio nykyistä pienemmälle porukalle alenevan syntyvyyden tahdissa, niin rahat riittävät.

Jos me ahnehdimme tänne turvapaikahakijoita perheenyhdistämisineen niin meidän hyvinvointivaltio ei sitä kestä: suu säppiä myöten - kuuluu vanha hyvä sanonta.

Lauri Kiiski

Kuinkahan tähän kuvioon sopii SDP: n Rinteen vaalien alla populistisesti lupaamat miljardin lisämenot, jos menoja joudutaan leikkaamaan 2,0 miljardia euroa tai kiristämään vielä edelleen muutoinkin ennätyskorkeata veroastetta ?

Toinen asia on myös se, että kykeneekö SDP luomaan seuraavalla vaalikaudella 100.000 uutta yksityisrahoitteista työpaikkaa, kuten valtiovarainministeriö on tässä luonnostellut. Ainakaan tämä ei ole uskottavaa missään määrin.

- - "Yli puolet maailman pakolaisista on lapsia. Turvapaikanhakijoiden joukossa on myös yksin, ilman huoltajaa liikkuvia lapsia. Suomeen heitä on 2010-luvulla saapunut vuosittain 150–3 000." - -

https://www.pakolaisneuvonta.fi/asiantuntijajarjesto/tietoa-pakolais-ja-...

"Oleskelu­lupa perhe­siteen perusteella"

https://www.pakolaisneuvonta.fi/asiantuntijajarjesto/tietoa-pakolais-ja-...

----

Siis yksi pakolaislapsi voi "synnyttää" hetkessä koko pakolaisperheen Suomeen. Onko meillä tähän varaa tulevaisuudessa?

Jari Leino

Juu leikataan haitalliset yritystuet ja pistetään veronkiertäjät maksamaan veronsa sekä harmaa talous kuriin. Ja hups... rahaa riittää vielä miljardeja jaettavaksi vaikka infran kunnostamiseen ja perustuloon kaikille.

Raimo Tulkki

Juu kyllä siellä on leikkaus tarpeita vaikka kuinka esim vm lopetaan vallan ja yritys tuet sekä maatalous tuet....... kyllä näitä on mutta tuo ns. päättävä porukka haluaa aina mennä siitä mistä aita on matalin vanhukset lapset opiskelijat ja sitten tehdään uusi kiky ja duunari maksaa firmalle että saa tehdä töitä.