Lauantai 20.7.2019

Talouskasvusta pamahtikin yllätys: ”Tällä hetkellä Suomen tilanne on valoisampi kuin muualla euroalueella”

  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Suomen talouden kasvu jatkui viime vuoden lopussa yllättävän vauhdikkaana.

Kokonaistuotanto oli joulukuussa 2,7 prosenttia edellisvuotista korkeammalla, Tilastokeskus kertoo. Edellisestä kuukaudesta kasvua kertyi 0,5 prosenttia. Marraskuun vuosikasvulukemaa myös tarkistettiin selvästi paremmaksi, 2,6 prosenttiin aiemmasta 1,8 prosentin arviosta.

Tilastokeskus esitti myös ennakollisen arvion loka-joulukuun kehityksestä. Sen mukaan bruttokansantuote nousi peräti 0,9 prosenttia edellisestä neljänneksestä.

”Koko viime vuoden keskimäärinen kasvu asettuisi näin ollen ennakkotietojen mukaan 2,5 prosentin paikkeille, eli tuntuvasti Suomen talouden pitkän aikavälin kasvupotentiaalin yläpuolelle”, arvioi Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist.

Hänen mukaansa bruttokansantuotteen nousun kiihtyminen loppuvuonna oli odotettavaa, mutta nyt kerrotut luvut osuivat kuitenkin ennusteiden ylälaitaan.

”Tällä hetkellä Suomen tilanne on valoisampi kuin muualla euroalueella”, Appelqvist kommentoi.

Euroalueen keskimääräinen kasvu oli vuoden viimeisellä neljänneksellä vain 0,2 prosenttia.

Ekonomisti toteaa, että tällä hetkellä Suomen talouskasvua vauhdittaa työllisyyden lisääntyminen sekä kohenevat palkat, mikä tukee kotimaista kysyntää.

Euroalueen vaikeudet eivät toistaiseksi ole merkittävästi vaikuttaneet Suomeen. Viimeisin kehno uutinen tuli eilen, kun Eurostat raportoi euroalueen teollisuustuotannon rajusta supistumisesta joulukuussa.

Teollisuuden heikko tilanne ei selity enää Saksan autoteollisuuden tilapäisillä vaikeuksilla, joita syksyllä nähtiin. Kyse on laajemmasta suhdanteen hidastumisesta, joka väistämättä vaikuttaa myös Suomeen ajan mittaan, Appelqvist arvioi.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Tulkki

Tuli vaan mieleen että mitähän paperia tämänkin jutun kirjoittaja on lukenut.
Ei oikein tunnu siltä että tässä on tuota esiin tuotu tuota vastuullista journalismia, kaukana siitä.
Onko tämä sitä vale uutista vai muunneltua totuutta.

Vallu Novanto

Ei todellakaann ole mitään jakovaraa.
Yleensä nämä *jakovarat* muuttuvat viikossa saavutetuiksi eduiksi, joita ei sitten seuraavalla kvartaalilla saada pois, jos edes ikinä, vaikka tilanne muuttuisi miten paljon huononpaan.