Maanantai 17.6.2019

Attendo syöksyy Tukholman pörssissä – päätyi myös ”mustalle listalle”

  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
|

Suomen hoivakotikohussa ryvettyneen ruotsalaisyhtiö Attendon osakekurssi lähti reippaaseen pudotukseen yhtiön julkistettua tilinpäätöksensä torstaina.

Attendon osake oli yksi torstain kovimpia putoajia Tukholman pörssissä. Puolenpäivän maissa kurssi oli painunut noin 15 prosenttia 58 kruunuun.

Attendon neljännen vuosineljänneksen liiketulos laski 98 miljoonaan kruunuun edellisvuoden vertailujakson 188 miljoonasta kruunusta. Kertaeristä oikaistu tulos oli 158 miljoonaa kruunua. Bloombergin analyytikot olivat ennakoineet liiketuloksen osuvan 171-194 miljoonan kruunun haarukkaan.

Tammikuun lopussa useat mediat Suomessa ja Ruotsissa uutisoivat, että Attendon hoivakodeista on löytynyt merkittävistä puutteita. Tulosraportissa käydään laajasti läpi havaittuja puutteita sekä valvontaviranomaisen päätöstä sulkea yhtiön hoivakodin Alavudella.

LUE MYÖS: Avi tarkasti Attendon hoivakodin: ”Merkittäviä puutteita – Työntekijät eivät tunnistaneet kolmea työvuorolistalla ollutta henkilöä”

Yhtiön liikevaihdosta noin 44 prosenttia tulee Suomesta, joka on yhtiön toiseksi suurin markkina Ruotsin jälkeen. 

Talouselämä kertoi tiistaina, että S-Pankki ja sen konserniin kuuluva FIM panivat Attendon mustalle listalle, eli yhtiön arvopaperit on laitettu toistaiseksi ostokieltoon. FIMin ja S-Pankin rahastoissa ei tällä hetkellä ole yhtään Attendon osakkeita. 

”Meillä ei onneksi ole osakkeita tähän hetkeen tultaessa. Emme joka tapauksessa lähde ostamaan, kunnes toisin päätetään”, S-Pankin vastuullisesta sijoittamisesta vastaava johtaja Mika Leskinen kertoi TE:lle.

Yhtiön liikevaihto kasvoi vuoden viimeisellä neljänneksellä 15 prosenttia 2 818 miljoonaan kruunuun vuodentakaisesta 2 457 miljoonasta kruunusta.

Vuonna 2018 Attendo rikkoi ennätyksensä uusien hoivakotien avaamismäärissä. Tavoitteikseen yhtiö kertoo yksilöllisen ja korkealaatuisen hoivan.

”Kun saavutamme tavoitteet, niin olen vakuuttunut, että pysymme ykkössijalla uusien hoivakotien tarjoajana samaan aikaan, kun tuotamme hyvää kasvua osakkeenomistaja-arvossa”, toimitusjohtaja Martin Tivéus sanoo tilinpäätöksessä.

Attendo kirjoittaa raportissaan, että yhtiö odottaa voittojen kasvavan tulevina vuosina, mutta nykyisellä laajenemistahdilla marginaalien parantamisen mahdollisuudet ovat rajalliset vuosina 2019 ja 2020.

LUE MYÖS: Juha Sipilä väläyttää: Osakeyhtiö väärä yhtiömuoto hoiva-alalla – ”Kuinka paljon sitä voittoa tehdään ja mikä on se järjestys?”

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Nita Hillner

Meillä pitäisi olla laki joka rajaisi tietyn firman mahdollisuuksia omistaa liian monta hoiva-/lääkäriyritystä. Portugalissa tietty yritys ei voi omistaa kuin kaksi apteekkia. Tällainen järjestelmä estäisi monopolien synnyn ja kilpailu toimii silloin myös paremmin.

Ilona Oksanen

Attendon myynti Terveystalolle olikin etukäteen suunniteltu kun alkoi maa polttaa jalkojen alla.Mehiläinen myytiin myös 2018 ,taas kerran.Attendo myytiin 2018 joten toimittajat ovat myöhässä .On taas helppo vedota siihen ettei Terveystaloa koske Attendon laittomuudet koska ei vastuu heidän.Tuli taas miljoonia sisäpiiriläisten taskuihin j averoparatiiseihin.Verottajan takia oli myynnit tehtävä ja sen takia että 2018 tuli muutos siihen että tietoja voidaan vaihtaa eri maiden kesken.Suomenkin hallitus auttoi veronkiertäjiä piilottamaan/suojaamaan omaisuutensa. Kun bulvaanit hoitavat sisäpiiriläisten omistukset ei jäljille päästä kuitenkaan.

Mikko Toivonen

Olen myös sitä mieltä, että nyt pitäisi mikroskoopilla syynätä läpi kaikki terveydenhuollon ja hoivapörssiyhtiöiden toimet, veronmaksu ja tila, eikä ainostaan pöntöltä kiinni jääneiden Esperin ja Attendon sekä ajoittain siteeratun Mehiläisen asiat.
On muutama muukin vähämeluisempi pörssiyhtiö ja "organisaatio" hoiva ja mm. "pakolaishuolto" rahastusluukulla rokottamassa veronmaksajien massia kauhakuormaajalla

Kari Aaltonen

Tämä pörssi notkahdus on tietenkin kuluttajan vika kun valittaa kaikesta pienestä, mitä nyt jos parit vanhemmat sukulaiset kuolee nälkään, kunhan osake kehittyy ja tekee tulosta, markkinatalous kullä ohjaa oli jonkun puoluueen slougan.