Keskiviikko 22.5.2019

Nord Stream 2 nousi Münchenin turvallisuuskonferenssin kuumaksi perunaksi –KL: USA:lta uhkaus, Sauli Niinistö torjui varoitukset

  • Kuva: Katri Makkonen / Tasavallan presidentin kanslia
    Kuva
    Sauli Niinistö piti avauspuheenvuoron arktisen alueen turvallisuutta koskevassa keskustelussa Münchenin turvallisuuskonferenssissa.
|

Kiistelty Nord Stream 2 –kaasuputki on noussut kuumaksi puheenaiheeksi parhaillaan käynnissä olevassa Münchenin turvallisuuskonferenssissa. Erityisesti Yhdysvallat pitää putkea selkeästi myös Euroopan turvallisuuteen vaikuttavana hankkeena. Saksan liittokansleri Angela Merkel kuitenkin puolusti hanketta uutistoimistojen mukaan voimakkaasti.

”Kysymys on siitä, kuinka riippuvaisia olemme venäläisestä kaasusta eikä sillä ole mitään tekemistä sen kanssa, miten kaasua toimitetaan. Mikään ei estä kaasun tuomista Yhdysvalloista, mutta Venäjän sulkeminen ulkopuolelle olisi väärä strateginen signaali”, hän sanoi puheessaan esimerkiksi ABCNewsin mukaan.

Merkel sanoi lisäksi aikovansa varmistaa, että Eurooppaan toimitettava kaasu kulkee jatkossakin Ukrainan kautta.

Heti Merkelin jälkeen puhunut Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence kehui niitä Euroopan maita, jotka suhtautuvat kaasuputkihankkeeseen kielteisesti.

Yhdysvaltain varaenergiaministeri Dan Brouillette korosti Münchenissä, että vielä ei ole liian myöhäistä yrittää pysäyttää putken rakentamista.

”Tanska ei ole vieläkään myöntänyt tarvittavaa lupaa”, hän huomautti.

Brouillette pitää lupaavana sitä, että Saksa ”ymmärtää nyt paremmin Washingtonin näkemyksiä” kaasuasiassa. Saksan talousministeri Peter Altmaier on luvannut, että EU:n suurin kansantalous ostaa jatkossa nestekaasua myös Yhdysvalloilta ja muilta tuottajamailta.

Brouillette toisti kuitenkin Münchenissä Yhdysvaltain näkemyksen siitä, ettei se voi suojella Eurooppaa Venäjää vastaan, jos Eurooppa samaan aikaan lisää riippuvuuttaan tästä mahdollisesta hyökkääjästä.

”Energiaturvallisuus on aina myös kansallista turvallisuutta.”

Hänen mukaansa Yhdysvallat saattaa turvautua myös pakotteisiin, jos Saksa vie putkihankkeen läpi nykyisessä muodossaan.

Münchenin turvallisuuskokoukseen osallistuva tasavallan presidentti Sauli Niinistö torjuu Yhdysvaltain varoitukset, joiden mukaan Nord Stream 2 olisi Venäjälle poliittisen vaikuttamisen väline Euroopassa.

”Siellähän on jo nyt yksi kaasuputki eikä ainakaan minun silmiini ole sattunut kovinkaan paljon poliittista vaikuttamista. Siihen on myös rakennettavissa puolustus eli on oltava vaihtoehtoja”, Niinistö sanoi Kauppalehden ja MTV Uutisten haastattelussa Münchenissä.

Hän ei myöskään usko, että Yhdysvaltain tavoitteena on hajottaa EU:n rivejä, kun se arvostelee putkea.

”Heillä on tietysti omat intressinsä”, Niinistö muistuttaa ja viittaa USA:n tavoitteisiin myydä enemmän nestekaasua Eurooppaan.

”Yhdysvaltain kritiikki on ollut erityisesti viimeisen kahden vuoden aikana aika voimakasta. Itä-Euroopan maat, jotka ovat kriittisiä tämän putken suhteen, ovat varmasti vaikuttaneet Yhdysvaltain mielipiteisiin. Ukraina tietysti muiden mukana”, hän jatkaa.

Niinistö osallistuu lauantaina asevalvontaa käsittelevään paneelikeskusteluun konferenssin päälavalla. Lisäksi hän piti avauspuheenvuoron arktisen alueen turvallisuutta koskevassa keskustelussa. 

Vuodesta 1963 lähtien järjestetty Münchenin turvallisuuskonferenssi on keskustelufoorumi, joka pyrkii edistämään konfliktien ratkaisua, kansainvälistä yhteistyötä ja vuoropuhelua. Konferenssiin osallistuu lähes 500 ulko- ja turvallisuuspolitiikan vaikuttajaa eri puolilta maailmaa.

Lue myös:

Tutkija: Angela Merkel ja Vladimir Putin lähettivät viestin Donald Trumpille

Suomalaisarvio: ”Sanktioiden aktiivisesta käytöstä tulee kipupiste EU:n ja USA:n välille”

Trump löysi uuden aseen Saksaa vastaan: Nord Stream 2

Suomen lupa Nord Stream 2:lle pysyy voimassa – KHO ei tutki valitusta

Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Virtanen

No joo. Tietenkin USA vastustaa. Nähtävästi pelkää Saksan kilpailukyvyn kasvavan. Venäjä tietenkin saa toimitettavasta kaasusta maksun. Muttei tietenkään suin surmin aiheuta toimitushäiriöitä, silloinhan rahat jäisivät saamatta. USA:llahan on mahdollisuus toimittaa kaasua myös, mutta puheeksi se jäänee. Tarvitsee itse kaasunsa. Tämä on tällaista suukopua Trumpilta. Lievää pelottelua, jota hän mieluusti harjoittaa. Kyllä Saksa ja Merkel tietävät, mikä on heille parasta. Tärkeintä on tietenkin hiilestä luopuminen. Se hyödyttää meitäkin ja kolo Europpaa.

Juha-pekka Naukkarinen

Putinin taktiikka toimii,"hajoita ja hallitse" Länsi riitelee jo keskenään monella eri sektorilla mm. pakolaisista jotka Putin pani likkeelle pommitettuaan Syyriassa naisia ja lapsia,joka EU maassa riidellään pakolaisista ja populistit lisäävät keltaliiveistä lähtien kannatustaan,Putin teki Trumpista pressan,koska siinä on mies joka aiheuttaa sekasortoa jo läsnäolollaan,Putin sai aikaiseksi Brexitin,Turkissa odottaa 3 miljoonaa pakolaista,jotka Putin tarvittaessa laskee irti,kunhan katsoo EU vaalit ensiksi!

Andreas Pyy

Trumphan julisti EU:n Yhdysvaltojen viholliseksi joten on ilmeistä että Yhdysvaltojen tarkoitus on hajottaa Euroopan maiden rivejä. Yhdysvallat haluaa hallita Euroopan maita. Se toimii Euroopassa kuten kaikkialla muuallakin maailmassa pelkästään Yhdysvaltojen hallituksen agendan eikä minkään muun puolesta, sanoivat todellisuudesta vieraantuneet Amerikka-fanit sitten mitä tahansa. Yhdysvallat on todellisuudessa huolestunut ainoastaan oman imperiumpinsa heikkenemisestä ja siitä että kaikkialla ei enää entiseen malliin passiivisesti hyväksytä Yhdysvaltojen tyranniaa ja kontrollia.

Markku Lehto

Tuskinpa ne brittiäänestäjät, joita Boris Johnsson ja UKIP-puolueen Nigel Farage onnistuivat puheillaan harhauttmaan, ovat kovinkaa syvällisesti paneutuneet Saksan kaasuputkien problematiikkaan, puhumattakaan Itä-Ukrainan konfliktista tai EU:n puolustuksen järjestelyistä sekä Nato-maiden panostuksista puolustukseensa.

Kyllähän se brexit-brittien ajatusmaailmassa taisi olla enemmän kyse ns. "puolalaisista putkimiehistä" ja siitä, että moni keski-ikäinen britti vieläkin unelmoi Iso-Britannian suuruuden ajoista. Joillakin, esimerkiksi brittiläisillä äärikonservatiiveilla, voi EU:ssa hiertää se, että toisen maailman sodan voittajavaltio on joutunut peesaamaan sodan hävinnyttä Saksaa ja miehitettynä ollutta Ranskaa.

Raymond Franz

Venäjän talous kasvaa nopeammin kuin Suomen. Euroopan luonnonkaasusta vain 20 % tulee Venäjältä. Norjasta tulee enemmän. Venäjän kaasusta puolet tulee Eurooppaan Ukrainan kautta pääasiassa kahta vanhaa linjaa pitkin. Rakenteilla oleva NS2 varmistaa Saksan kaasun saannin, jos Ukraina häiritsisi kaasun virtausta. Saksa haluaa luopua ympäristölle haitallisesta kivihiilestä ja paras korvaaja 30-50 vuoden tähtäimellä on luonnonkaasu. Keskinäiset riippuvuudet ovat maailmanrauhan paras tae. USA ei ole pelaava osapuoli Euroopan energiamarkkinoilla, mutta soittaa mielellään suutansa.