Maanantai 27.5.2019

Analyytikko: Ruotsin talous vajoaa silmissä – Suomellekin ”todella paljon riskejä näkyvillä”

  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Ruotsin talous vajoaa silmissä, sanoo Nordean analyytikko. Arkistokuvassa Tukholma.
|

Ruotsin tärkein kasvun tukijalka, kuluttaja, on pettämässä ja maan talous nyt vajoaa silmissä, kirjoittaa Nordean analyytikko Sanna Kurronen.

Hänen mukaansa vajoaminen alkoi, kun asuntojen hinnat kääntyivät laskuun noin vuosi sitten.

”Ensin rapautui kuluttajien luottamus, sitten alkoi teollisuus menettää uskoaan ja nyt reaalitalouden luvut näyttävät jo synkiltä. Erityisesti vähittäiskauppa on kuukausi toisensa jälkeen jäänyt odotuksista, mikä viestii Ruotsin tärkeimmän kasvun tukijalan, kuluttajan, olevan pettämässä”, Kurronen kirjoittaa Nordean blogissa.

Kurrosen mukaan Ruotsin talouden heikkeneminen heittää kapuloita myös Suomen talouden rattaisiin – varsinkin, kun taloutta uhkaavia signaaleja näkyy muuallakin kuin Ruotsissa. Britit tekevät lähtöä Euroopan unionista, kauppasota uhkaa kiihtyä.

”Olen huolissani siitä, että onko edessä taas tilanne, jossa globaali hyytyminen tulee samaan aikaan, kun naapuri yskii”, Kurronen sanoo.

Miten käy Suomen?

Suomen kannalta erityisen tärkeää on Ruotsin kysyntä, sillä Ruotsi on Suomen toiseksi tärkein vientimaa. Jos ruotsalaisilla ei ole rahaa, se heijastuu Ruotsin-vientiin. Myös Ruotsin kruunun kurssia kannattaa pitää silmällä, sillä sen arvo voi laskea entisestään.

”Ruotsin kruunu voi pahimmassa tapauksessa pudota finanssikriisin tasolle 10 prosenttia nykyistä alemmaksi. Se olisi iso kilpailukykyhaaste suomalaisille vientiyrityksille.”

Voiko Ruotsin hyytyminen tyrkätä Suomen taantumaan?

Nordean pääekonomistin paikalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtajaksi siirtyvä Aki Kangasharju sanoi Talouselämän haastattelussa tammikuussa, että taantuma ei tarvitse montaa uutta huonoa uutista.

Kurronen on samaa mieltä.

”Vaikka taantuma ei missään tapauksessa ole perusodotus ennusteissamme, niin olen samaa mieltä ex-pääekonomistimme kanssa, ettei siihen montaa negatiivista yllätystä tarvita”, Kurronen sanoo.

Hänen mukaansa on aivan mahdollista, että Suomi ajautuu taantumaan muutaman kvartaalin päästä, jos seuraavat neljä asiaa toteutuu:

1. Euroalueen veto jatkuu heikkona

2. Trump nostaa tuontitulleja eurooppalaisille autoille

3. Brexit toteutuu ilman erosopimusta

4. Ruotsi hyytyy erityisen paljon

”Toistaiseksi ennustamme kuitenkin, että Kiinan elvytys puree, Saksan autoteollisuus piristyy, autotulleja ei tule ja Ruotsikin välttää taantuman. Mutta riskejä on todella paljon näkyvillä”, Kurronen sanoo.

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Käyhkö

Uhka selvään taantumaan on meillä Suomessakin suuri. Tämäkin kertoo miten muun maailman laskut ja nousut vaikuttavat enemmän meidänkin hyvin yksipuoliseen talouteen. Oli sitten hallituksessa mikä ryhmä tahansa. Sen teot ja vaikutukset ovat hyvin pienet.
Joten nykyinen hallituskin voi jättää asian pullistelun pienemmälle.
Silloin ehkä uskottavuus ja kannatuskin voisi olla parempi. Eikä 34,3%.

Tapani Tuominen

Mutta eihän tämä ole mahdollista? Johan meille on vuosia toitotettu, että uusruotsalaiset pelastavat maan. Ja kuinka Suomi ei voi selvitä ilman ainakin miljoonan Afrikan/ Arabian siirtolaisen injektiota?

Ai ei sittenkään? Kun pelkkien tukien varassa elävien määrä ylittää veroamaksavien kantokyvyn, lopputuloksen pitäisi olla selvä kaikille. Vaan ei tunnu olevan, meilläkään, vieläkään.. kun on se kestävyysvajekin.

Lauri Kiiski

Saas nähdä, mitä siitä seuraa, kun suomalaisetkin jossakin vaiheessa lopettavat lisävelkaantumisen ja alkavat lyhentää lainojaan. Tämä tapahtuu ikävä kyllä muutoinkin seuraavan taantuman aikana lisäten sen syvyyttä.

Millaisen kysynnän laskun ja työttömyyden se tuokaan tullessaan ?

Marko Kukkonen

Jännityksellä jäämmekin nyt odottamaan, kuinka tämä syöksy saataisiin "kytkettyä" rasismiin, Ruotsidemokraatteihin tai miksei jopa itse Venäjään.
Ruotsihan voisi korjata tilanteen lisäämällä "maahanmuuttoa", koska se on porvar... eikunsiis kaikille niin suunnaton rikkaus.

Matti Aalto

Ehkä se vihdoinkin tekisi taloudesta terveemmän? Ruotsin talouskasvu on perustunut lähes yksinomaan yksityiselle kulutukselle, joka taas on perustunut paljolti kotitalouksien massiiviseen velkaantumiseen ja siihen, ettei esimerkiksi asuntolainoja juurikaan ole tarvinnut lyhentää. Samanlaista menoa on myös Tanskassa.

Jukka Nieminen

Ihmettelin vain kun ei mitään mainintaa ruotsista kuluttajien ostovoiman heikentymisestä.

Ainakin mitä itsellä käy niin asuntokulut on sitä luokkaa ettei edes keskituloisena jää ylimääräistä rahaa kun kokoajan pitää huolehtia että on rahaa autoon jos se hajoaa että voi käydä töissä. Lisäksi jos yrittää säästää asunnon ostoa varten niin ei todellakaan ole ylimääräistä rahaa kuluttaa.

En voi kuin kuvitella mitä pieni tuloisilla on tilanne jos itselläni on jo tällainen tilanne päällä.

Katsotaan nyt jos vaalien jälkeen saadaan rahaa pienituloisille, nehän käyttää kaiken Suomessa ja ei lähde ulkomaille lomille.