Lauantai 20.7.2019

Petteri Orpo vastaa Suomen Rata -ryöstöväitteisiin: ”Tämä on aivan yksinkertainen yhtälö”

Luotu: 
26.2.2019 14:52
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    ”Tiedättekö mitä? Kun se lisää asuntotuotannolle hyvää tonttimaata, me voimme laajentaa työssäkäyntialuetta. Tämä on aivan yksinkertainen yhtälö, onko tämä mennyt teiltä kokonaan ohi?” Orpo vastasi kritiikkiin.
|

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) vastasi eduskunnan lisäbudjettikeskustelussa opposition kritiikkiin koskien Valtion asuntorahastolta Suomen Rata -yhtiölle siirrettäviä rahoja.

Orpon mielestä on ”käsittämätön johtopäätös”, että hallitus toimisi eduskunnan tahdon vastaisesti. LUE LISÄÄ: ”Suuri pommi: Hallitus tekee viime metreillä ryöstön” – Sdp tylyttää Suomen Rata -rahoja

Hallitus esittää lisätalousarviossaan 73 miljoonan euron siirtämistä Valtion asuntorahastosta hiljattain perustamalleen Suomen Rata -yhtiölle merkittävien raidehankkeiden edistämiseksi. Eduskunta hyväksyi yksimielisesti lokakuussa tarkastusvaliokunnan mietinnön, jonka kannanoton mukaan hallituksen tulee säilyttää Valtion asuntorahaston asema itsenäisenä ja rahaston käyttö tulee suunnata asumiseen. Oppositio, etenkin suurin oppositiopuolue sdp höykytti hallitusta eduskunnan tahdon yli kävelemisestä.

”Haluan rauhoittaa teitä Valtion asuntorahaston suhteen. Valtion asuntorahastossa likvidiä varaa noin kaksi miljardia. Eduskunnan tahto siitä, että pitää saada enemmän aikaan kohtuuhintaista asuntotuotantoa, se on oikea”, Orpo sanoi.

”Siirrämme 73 miljoonaa valtion raideyhtiöihin. Meillä on täällä aivan yhteinen tahto, että haluamme edistää raideliikennettä, me haluamme torjua ilmastonmuutosta”, hän jatkoi.

”Tiedättekö mitä? Kun se lisää asuntotuotannolle hyvää tonttimaata, me voimme laajentaa työssäkäyntialuetta. Tämä on aivan yksinkertainen yhtälö, onko tämä mennyt teiltä kokonaan ohi? Ja koska näyttää olevan, niin huoli pois: Tämä on täysin oikea ratkaisu, jolla me itse asiassa vahvistamme valtion täysin omistamien yhtiöiden kautta asuntotuotantoa ja sille kahdelle miljardille eurolle löytyy kohteita”, Orpo sanoi.

Orpon mukaan raidehankkeiden rahoittaminen on myös asuntotuotannon edistämistä. Hän viittasi Länsimetroon ja Raide-Jokeriin, jotka ministerin mukaan ovat tuoneet kymmeniä tuhansia uusia asuntoja liikenneyhteyksien varrelle.

”Kyse on maankäytön, asumnisen ja liikenteen kokonaisvaltaisesta suunnittelusta”, Orpo sanoi.

LUE MYÖS: 

Älähdys Sipilälle ja Bernerille lisäbudjetista – ”Hallitus ohittaa törkeällä tavalla eduskunnan tahdon”

Suomen valtiolta jättimäinen panostus raidehankkeisiin – Tunnin juna etenee

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jarmo Makkonen

”Siirrämme 73 miljoonaa valtion raideyhtiöihin. Meillä on täällä aivan yhteinen tahto, että haluamme edistää raideliikennettä, me haluamme torjua ilmastonmuutosta”

Eikö niin edullisia asuntoja pitänyt sopimuksen mukaan rakentaa?

Eero Pekonen

Herra Petteri on näköjään unohtanut, että piti tehdä ns. tunnin juna. Se tarkoittaa, että se ei voi montaa kertaa pysähtyä Turun ja Helsingin välillä, joten ei sinne radanvarteen rakennettavista halvoista asunnoista taida päästä sen tunnin junan kyytiin...

Mikko Toivonen

Ei tällaisen pikkuseikan näkeminen tai huomioonottaminen taida kuulua Orpon suuriin visioihin jollaisia ovat kaikki maahanmuuttajat tänne kotoutettaviksi ja julkisen terveydenhuollon rahat vapaavalintakeinottelulla kokoomusmielisille pörssiyhtiöille.

Muuten se oikein toteutettu kiskoistaminen on hyvä ja rakentava ajatus. Paljon on niidenkin suunnitelmissa välittömästi kysyttävää, että oliko tämä tai tuo kokonaisuuden kannalta paras suunnitelma.

Selvää lienee, että kolmio Helsinki-Tampere-Turku on kiskoistamisen keskeisessä asemassa,. mutta mitenm ja milloin?
Tarvitisimme kaikesta keskittymisestä huolimatta nopean raiteiston myös Tampereelta pohjoiseen aina Rovaniemelle asti. Muualla selvittäneen olemassaolevien raiteitten parantavalla ylläpidolla.

Pekka Hautaa

Koskahan joku huomaa että tuo tunnin juna tarkoittaa suoraa junayhteyttä. Tuntiin ei voi paljon psähdellä. Jos nopeus on yli 200km/t niin jarrutus- pysähdys- kiihdytys vie aikaa min.n 7min. Elikkä radanvarsikunnat voi vain seurailla katseella nopeita junia.

Jukka Mikkola

Orpon on turha ratsastaa ilmastonmuutoksella. Me emme voi torjua ilmastonmuutosta, koska me emme pysty vaikuttamaan Auringon toimintaan. Ilmasto on maapallolla siirtymässä lämpimän vaiheen jälkeen kylmenevään suuntaan. Siitä on osoituksena Auringon aktiivisuuden hiipuminen, jolle olen antanut nimen Edam-juustopallon mukaan ”juustopalloilmiö.” Sitä voi katsoa oheisesta Aurinkoteleskoopin SOHO linkistä. Auringon pinnalla ei ole pilkun pilkkua ja mikä tärkeintä aurinkotuuli on hyvin heikkoa. Aurinko on ollut pilkuton/lähes pilkuton jo kuukausien ajan.
Maunderin minimin aikaan 1645-1715 Lontoo Thames jäätyi ja sen poikki pystyi kulkemaan rannalta toiselle. Jäällä pidettiin myös pakkasmarkkinoita.

https://sohowww.nascom.nasa.gov/

Petri Heiniemi

Auringon aktiivisuutta on vaikea ennustaa, joten sen varaan ei kannata koko maapallon elämää pelata. Eikä samanlaisen ilmiön toistuminen edes pysäyttäisi maapallon lämpenemistä. On jo lähes varmaa, että suurin osa maapallon elämästä katoaa tällä vuosisadalla.

Mikko Toivonen
Vastaus kommenttiin #24

Tässä update Jarille ja ketä nyt suurten tuhojen magmapussien olemassaolo ja vaikutukset kiinnostaa. Itse olen aikoinaan talsiskellut kuukauden Pozzuolissa eli juurikin Campi Flegrein ydinalueella ja siksi sen kehitys kiinnostaa. Onneksi sen ei veikkailla ihan heti kuitenkaan posahtavan taas vaan se voi olla vielä tuhansienkin vuosien päässä jolloin ihan toisenlaiset otukset ovat sen seurauksia ihmettelemässä
https://www.nationalgeographic.com/science/2018/11/italy-supervolcano-fi...

Erkki Malinen

Onkohan tämä Orpo jonkun sortin psykopaatti, se esiintyy niin kylmäkiskosesti oli asia mikä hyvänsä. Ninku tämä vanhusten hoitamattomuuskin, ei siltä juuri myötätuntoa löytänyt ajoi vain sitä omaa agendaansa. Nyt tässä valinanvapaudessakin ei tunnu välittävän miten ne firmat toimii, kunhan niille vain saadaan vapaat kädet huseerata. Tuntuu uskomattomalta että täälä Suomessa, yksi ihminen voi tällä lailla antaa tämän maan kansainvälisille korppikotkille raadeltavaksi.

Jorma Nordlin

"Hallituksen rahansiirto ratayhtiölle asuntorahastosta on todennäköisesti laiton."

"Valtion asuntorahastoa koskeva laki määrittelee mihin rahoja saa käyttää. Rahaa saa lainata ja käyttää asuntorahoituksen tukemiseen. Rahaa ei saa valtion asuntorahastosta siirtää Oy Suomen Rata Ab:n taseeseen siten kun hallitus lisätalousarviossaan esittää. Onko hallitus "perustuslakitörmäilyjen" lisäksi lähtenyt tekemään suoranaisia laittomuuksia?"
http://jormanordlin.puheenvuoro.uusisuomi.fi/270324-hallituksen-rahansii...