Sunnuntai 26.5.2019

”Se on verot jaettuna bkt kertaa sata” – Juha Sipilä kuittasi Antti Rinteelle, yleisö räjähti nauruun

Luotu: 
13.3.2019 16:58
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Kysymys kokonaisveroasteesta on hankala sdp:n puheenjohtajalle Antti Rinteelle. ”Se on verot jaettuna bkt:lla kertaa sata”, murjaisi Juha Sipilä. Arkistokuva,
|

Vihreiden, kokoomuksen ja keskustan puheenjohtajat olivat Veronmaksajien keskusliiton vaalitentissä samaa mieltä siitä, että kokonaisveroastetta ei pidä nostaa Suomessa.

Tentissä kohtasivat puheenjohtajat neljästä gallupeissa suurimmasta puolueesta.

Mielipidemittauksissa johtoasemaa pitävälle sdp:n Antti Rinteelle kysymys kokonaisveroasteesta oli hankala. Hän painotti veropohjan laajentamista ja tiukkoja verokantoja.

”Mä lähden liikkeelle siitä, että erityisesti ansiotuloverotuksessa pitää pystyä pieni- ja keskituloisten ihmisten verotusta edelleen keventämään. Samaan aikaan täytyy huolehtia, että hyvinvointivaltion keskeiset palvelut tulee turvattua.”

”Laaja veropohja, tiukat verokannat, mahdollisimman matalat verokannat”, Rinne tiivisti sdp:n verolinjan.

”Se ei vielä vastaa tähän kysymykseen”, kuittasi paneelia juontanut toimittaja Marja Sannikka.

”Tässä suhteessa on vähän hankala asia”, Rinne aloitti.

”Se on verot jaettuna bkt:lla kertaa sata”, murjaisi Rinteen vieressä istunut keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä.

Sipilän kuitti aiheutti naurunremakan tenttiyleisössä.

”Kyllä pitää paikkansa. Tämä on hyvin tuttu asia, Juha”, Rinne vastasi.

”Oleellista on se, että ansiotuloveroaste kevenee pieni- ja keskituloisilla erityisesti. Oleellista on se, että veropohja laajenee ja saadaan veronkiertoa estettyä sillä tavalla, että meillä riittää raha hyvinvointipalveluihin. Jos tässä vielä riittää raha sillä tavalla, että kokonaisveroaste ei lähde nousemaan niin hyvä”, Rinne sanoi.

Kokoomuksen Petteri Orpo piti selvänä, että sdp:n vero-ohjelma johtaa veroasteen nousuun.

”Minusta meidän pitää pyrkiä siihen, että kokonaisveroastetta saadaan laskettua. Korkea kokonaisveroaste on myrkkyä taloudelle ja työllisyydelle ja viime kädessä hyvinvoinnille”, Orpo totesi.

Rinne kiisti Orpon väitteen sdp:n vero-ohjelmasta.

”Kannattaa kyllä todellakin katsoa se. Siellä on sellaisia asioita, jotka tällä hetkellä ovat verotuksen ulkopuolella ja veronkierron kohteena. Sieltä me haemme lisätuloa, sellaisista kohteista, missä ulkomaiset suursijoittajat eivät tällä hetkellä maksa veroa oikeastaan mihinkään”, Rinne vastasi.

Vihreiden Pekka Haavisto korosti, ettei vihreät tavoittele kokonaisveroasteen nostamista.

”Vaan taloudellisen aktiviteetin lisääntyessä ja työllisyyden parantuessa käy niin, että totta kai olisi mahdollisuudet veroasteen laskemiseen”, Haavisto sanoi.

”Mutta jos siellä on laskuvaraa, niin silloin pieni- ja keskituloisten verotukseen, kannustinloukkuja pois ja kaiken työn vastaanottamisesta kannattavaa. Erilaiset ympäristöverot ovat tulevaisuuden veroja. Ne voivat olla esimerkiksi kaivosveroa, louhintaveroa ja tämän tyyppisiä asioita, joihin voisi löytyä uutta veropohjaa Suomesta”, hän totesi.

Petteri Orpo: Solidaarisuusvero pois

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo olisi valmis poistamaan hyvätuloisten niin kutsutun solidaarisuusveron eli suurituloisten lisäveroprosentit.

Solidaarisuusvero oli alun perin väliaikaiseksi tarkoitettu vero. Vuonna 2018 solidaarisuusveron alaraja on 74 200 euroa ja veroprosentti 31,25.

Kokoomus ajaa vaalitavoitteenaan työmiljardiksi kutsumaansa veroalennusta, jolla kevennettäisiin ansiotuloverotusta miljardilla eurolla. LUE LISÄÄ: Kokoomus: Suuri veroale Suomeen – rahoittaisi lupaustaan alkoholitempulla

”Sen pitää mennä kaikille. Painotetaan keskituloisia, marginaalit ovat aivan hurjia. Jo kolmen tonnin palkkatuloilla yli 40 prosenttia. Se on aivan liikaa lisätyöstä ja lisäansioista”, Orpo totesi.

LUE MYÖS: Palkka 3000 €/kk, satasen lisätulosta käteen vain 50 € – ”Milloin tätä on alettu pitää hyväksyttävänä?”

”Progressio kuuluu Suomeen, se on meidän hyvinvointiyhteiskunnan ja tasa-arvoisen yhteiskunnan perusta, mutta pitää olla joku tolkku”, Orpo jatkoi.

Kokoomus rahoittaisi veronkevennyksiä kiristämällä esimerkiksi alkoholin, tupakan ja polttoaineiden verotusta.

Orpo oli tentin neljästä puoluejohtajasta ainoa, joka luopuisi solidaarisuusverosta.

”Solidaarisuusvero on määräaikainen vero, se loppuu vuonna 2020 ja siitä lähdetään”, hän sanoi.

Keskustan Sipilä, sdp:n Rinne ja vihreiden Haavisto kuitenkin pitäisivät solidaarisuusveron voimassa.

”Pieni- ja keskituloisille ja sitten kun korjataan, niin pitää korjata myös eläkeläisille samoin kuin työssäkäyville”, sanoo Sipilä siitä, miten hän kohdentaisi ansiotuloveron kevennykset.

Antti Rinne oli sitä mieltä, että hänen omalla tulotasollaan verotusta voisi vielä hieman kiristää.

”Tuloni ovat yhteensä 8000 euroa kuukaudessa. Se verotettava tulo. Olen sitä mieltä, että mulla on varaa maksaa palveluiden toimiessa kunnolla muutama satanen lisää veroa”, Rinne sanoi.

LUE MYÖS: Antti Rinne hermostui talouskuripuheesta – Sipilä ja Orpo kuin yhdestä suusta: ”Myrkkyä”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pertti Ikonen

Käsittämätöntä että puoluepamput tekevät vaalipolitiikkaa vitseilemällä kansalaisten veroista ja maksuista. On niin "pollee" isäntämies tuo Sipiläkin nyt mutta hetki sitten ajoi valtion laivan karille ja poistui ensimmäisenä.

Markku Koivisto

Se on niin hassua että kun "veropohjaa laajennetaan" ilman että BKT kasvaa, se tarkoittaa veroasteen kiristymistä. Että saatu verotulojen lisäys siirretään vaikkapa luvattuun vappusataseen ei myöskään juurikaan BKT:tä kohenna, joten jäljelle jää vain veroasteen nousu kansantalouden kannalta. Työttömien muuttuminen itsensä elättäviksi veronmaksajiksi tarkoittaa "tuotannon" lisäystä eli BKT:n kasvua samalla kun verotuottokin kasvaa, joka tarkoittaa että veroaste pysyy lähes muuttumattomana.

Tapio Angervuori

Kehäpäätelmiä. Talouskasvu ja velkaantuneisuuden kasvu aina kulkevat käsikädessä!
100 000 henkilön työllistämin maksaa 100 000 x 2500€/kk x 12 = 3 000 000 000 € = 3Mrd.
Raha ei kasva puussa, joten tämän verran on jonkun tahon velkaannuttava!

Pekka A. Immonen

Nämä kärkkäästi puskista kommentoijat ovat meidän kotikutoiset vaaleihin vaikuttajat. Aivan uskomatonta soopaa tulee vihervasemmiston ja demareiden kannattajilta. Ahdistuksen syy ei ole eduskunnassa, hallituksessa tai Sipilässä , vaan kutistuvassa kansantaloudessa - ei ole verotuloja tarpeeksi kattamaan valtavan julkisen sektorin menoja. Veroja lisää ja lainaa lisää. Tai menojen karsiminen. Saatte valita vaaleissa.

Juha-pekka Naukkarinen

Mites eläkeläisten raippavero,eikö sekin pitänyt olla väliaikainen? Kaikki ikävät veronkorotukset ovat tulleet demareilta vuosien varrella,niillä rahoilla ei ole luotu hyvinvointia,vaan laiskistettu kansalaiset ja saatettu siihen luuloon,että työteliäät ja yritteliäät ihmiset elättävät kaikki muut,heitä ei palkita,vaan rangaistaan rankalla verotuksella,maasta muutto kiihtyy!

Jukka Suurnäkki

Älkää pienituloiset unohtako mitä Sipilän hallitus teki teidän toimentuloon. On se aika nopeasti unohtunut. Huonompaan suuntaan ei voi mennä. Nyt on aika talouskasvu ottaa toisten selkänahasta eikä aina pienituloisten. Urho uskoo Sipilän laskutaitoon. Minä en kyllä sen varaan laskisi sillä siinä ollaan kyllä tosi epävarmalla pohjalla.

kari laaksonen

”Tuloni ovat yhteensä 8000 euroa kuukaudessa. Se verotettava tulo. Olen sitä mieltä, että mulla on varaa maksaa palveluiden toimiessa kunnolla muutama satanen lisää veroa”, Rinne sanoi.

Ensinnäkin sun tulot on osaamiseen nähden nelinkertaiset ja tuottavuuteen nähden kymmenkertaiset.