Torstai 27.6.2019

Sähköasiakas, varaudu: Caruna väläyttää hintojen korotuksia

  • Kuva: Antti Nikkanen / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Carunan toimitusjohtaja Tomi Yli-Kyyny.
|

Sähkön siirtoyhtiö Carunan mukaan jakeluhinnoissa voidaan nähdä jatkossakin korotuksia.

Yhtiön tilinpäätöstiedotteessa todetaan, että jakeluyhtiöissä on meneillään poikkeuksellinen vaihe, kun 10–15 vuodessa joudutaan toteuttamaan 40–60 vuoden investoinnit ja sähköverkkojen säävarmuus nostetaan sähkömarkkinalain edellyttämälle tasolle vuoden 2028 loppuun mennessä.

Tämä aiheuttaa paineita jakeluhintojen korotuksiin. Carunan mukaan tämä voidaan kuitenkin kohtuullistaa jaksottamalla verkon rakentamiskustannusten asiakasvaikutukset nykyistä pidemmälle aikavälille. Tätä mahdollistavaa lainsäädäntömuutosta tutkitaan työ- ja elinkeinoministeriössä professori Jarmo Partasen raportin pohjalta.

LUE MYÖS: Sähkölasku 95 €, itse sähkön osuus 3 € – Ministeri sanoi suoraan: ”Valitettavasti joudumme maksamaan”

"Carunan verkkoalueeseen kuuluu myös harvaan asuttuja alueita, joissa sähkön toimitusvarmuus voitaisiin jatkossa turvata esimerkiksi energian pientuotantoa ja sähkövarastoja hyödyntämällä. Myös tämä hillitsisi osaltaan jakeluhintojen nousupainetta”, sanoo Tomi Yli-Kyyny Carunan tiedotteessa.

Caruna-konsernin liikevaihto vuonna 2018 oli 454,1 miljoonaa euroa, jossa on kasvua 6,5 prosenttia.

Liiketoiminnan rahavirta oli investointien jälkeen 132,6 miljoonaa euroa negatiivinen. Tilikauden voitto oli 18,5. Vuotta aiemmin vastaava luku oli 28,8 miljoonaa euroa.

LUE MYÖS: Caruna vastaa Vasemmistoliiton ryöpytykseen: Hintojen takana poliitikkojen päätös – ei omistaja

Carunan maksama yhteisövero kasvoi 63 prosenttia ja oli 10,3 miljoonaa euroa. Caruna Networks Oy:n hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle, että vuodelta 2018 ei jaeta osinkoa.

Caruna oli viime vuonna yritysten verolistalla 94. suurin yhteisöveron maksaja. Nyt yhtiö kirinee listalla ylöspäin

Caruna tilitti valtiolle asiakkailta kerättyjä sähköveroja 199,2 miljoonaa euroa ja arvonlisäveroja 59,1 miljoonaa euroa. Asiakkaan maksamasta sähkönjakelumaksusta verojen osuus on merkittävä eli tyypillisesti yli kolmannes ja enimmillään yli puolet.

”Vuonna 2018 saavutimme hyviä tuloksia monella alueella. Mittavat investointimme sähköverkkoon ovat alkaneet tuottaa tulosta ja sähkövikojen korjausaikaa on pystytty lyhentämään maakaapeloinnilla”, Yli-Kyyny toteaa.

Vuoden 2018 aikana sähköverkon rakentaminen jatkui Carunan kaikilla verkkoalueilla, ja verkkoa maakaapeloitiin noin 6 300 kilometriä. Koko sähköverkon kaapelointiaste nousi 52 prosenttiin. Investoinnit verkkoon olivat 258,4 miljoonaa euroa.

LUE MYÖS: ”Katson kylmästi ne luvut” – Asiantuntijalta hyytävä arvio Suomen Caruna-kaupasta MOT:ssa

Vuoden 2018 lopussa Carunalla oli 683 000 asiakasta. Carunan osuus Suomen sähkönjakelusta on 20,6 prosenttia. Henkilöasiakkaita yhtiöllä oli noin 642 000, yrityksiä noin 41 000 ja kuntia 84.

Caruna-konserniin kuuluu kaksi verkkoyhtiötä: Caruna Oy ja Caruna Espoo Oy. Caruna Oy toimii haja-asutusalueilla, missä ylläpidettävää, rakennettavaa ja kunnostettavaa verkkoa on paljon. Caruna Oy:n kaapelointiaste vuonna 2018 oli 49 prosenttia ja verkon pituus on 170 metriä asiakasta kohden.

Jakeluhinnoiltaan Caruna Oy oli Suomen 10 kalleimman joukossa asiakastyypistä riippuen.

Caruna Espoo Oy on kaupunkiyhtiö, jonka sähköverkon pituus vuoden 2018 lopussa oli 36 metriä asiakasta kohden ja kaapelointiaste 75 prosenttia. Carunan mukaan kaupunkiyhtiö on Suomen edullisimpien sähkönjakeluyhtiöiden joukossa.

LUE MYÖS: Sdp:n Harakka: Sipilän hallitus ”antaa tietoisesti Carunan verovälttelyn jatkua”

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Rautomäki

Sähkön siirtoyhtiöt toimivat mielensä mukaan, sillä laskun maksajat asuvat missä asuvat, eikä siirtohintaa voi kilpailuttaa.
Sanelua monopoliasemassa.
Sähköenergian toimittajan voi valita, mutta energian osuus sähkökustannuksista on pikkuruinen.

Malkus Lindroos

Siirron osuus on todellisuudessa vain noin kolmannes sähkölaskusta, ja siitäkin osa riippuu kulutuksesta. Energian kulutuksesta riippuva osa on edelleen sähkölaskusta n. 70-75%, joten sähkölaskuunsa voi kyllä vaikuttaa.

Siirron yhteydessä peritään myös sähkövero, joka on kuitenkin riippuvainen kulutuksesta, ja tämä varmasti hämää monia ajattelemaan, että sähkölaskuun ei voi vaikuttaa omilla toimilla.

Tilanne sähkömakkinalla vastaa suunnilleen sitä, että huoltoasemalla tankattaisiin verotonta bensaa, mutta samalla kun peritään vuosittainen autovero, laskutettaisiin myös tankkausten mukaan bensavero. Ja verot tietenkin tienpitäjä.

Arto Lähteelä

Yhteiskunnan infrastruktuurin ja terveydenhoidon antamonen pörssiin on vakava virhe.
Se johtaa ajanmittaan kansakunnan jakautumiseen ja mellakoihin.
Apu kyllä tulee läheltä Itärajan takaa ja raskaalla kalustolla.

Aikanaa jo Mannerheim ja Kekkonen varoittivat kansakunnan jakautumisesta.
He pitivät sitä kaikkein suurimpamna turvallisuus uhkana.
Emme ole oppineet menneisyydestä mitään. Suomi antaa kaiken riistoon.
Naivit ja lapselliset poliitikot ajattelevat vain omaa lompakkoa.

Mikko Toivonen

Muistutetaan kaikille äänestäjille, että Carunan viime kädessä siunasivat Vihreät Pekka Haaviston allekirjoituksella, mutta vahvasti myös eräisen pörssikapitalististen puolueiden tukemana ja valmistelemana.
Se oli yksi suurista poliittisista vihreistä. Koskaan ei saisi käytännön ja yhteiskunnan perustarpeen luonnollista monopolia antaa rahastukseen ja voiton sekä arvon maksimointiin perustuvalle yritykselle tai organisaatiolle.

Malkus Lindroos

Asia ei ole ihan noin yksinkertainen. Sähköverkkoihin uppoaa miljardeja rahaa, ja jos verkoista huolehtisi valtiollinen toimija, pitäisi tämä rahoittaa valtion velalla.

No mikäpä siinä, saahan valtio velkaa. Ongelma vain on, että sitä velkaa on juuri sen verran, että Suomi keikkuu rajoilla, jossa luottoluokitus putoaa. Jos luokitus putoaa (lisää) nousee koko valtion lainakannan korko.

Kun lasketaan paljonko se maksaisi, jos koko valtion lainakannan korko nousisi ja verrataan sitä yksiryisten monopolien kautta ulos maksettavaan summaan, nähdään kumpi oli lopulta kansalaisen kannalta parempi vaihtoehto.

Jouni Halonen

Ai niin unohdin, että Carunan tapauksessa asiakasmaksut menevätkin kovalla korolla emoyhtiöltä otettujen lainojen korkojen maksuun. Eli ainakaan Carunan asiakkaat eivät tule saamaan helpotuksia maksuihin vuoden 2028 jälkeen.

Malkus Lindroos

Siihen en usko että halpenisi, mutta pointtina oli enemmänkin se, että nyt korkoja maksetaan vain siitä rahasta, joka on kiinni sähköverkoissa. Valtionlainojen tapauksessa korkeampi korko kohdistuisi koko valtion lainakantaan.

Eli verkkojen myynnillä saatiin infrastruktuuria katettua yksityisellä rahalla. Kallista rahaa se on toki, mutta ei kasvata valtionvelkaa.