Torstai 27.6.2019

Pääomavero, helppo tapa rahoittaa vaalilupauksia? – Näin kävi, kun viimeksi kokeiltiin

  • Kuva: Colourbox
    Kuva
    Vaikka veronkorotuksia on helppo lupailla, keinona ne eivät automaattisesti toimi, Suomen Vuokranantajat sanoo.
|

Vaalikeskusteluissa pääomaveroprosentin nostoa pidetään helppona tapana rahoittaa vaalilupauksia. Vaikka veronkorotuksia on helppo lupailla, keinona ne eivät automaattisesti toimi, Suomen Vuokranantajat ry toteaa tiedotteessaan.

Yhdistyksen mukaan pääomaveron nosto ei välttämättä nosta kokonaisverokertymää. Pääomaverotuksen kiristäminen kannustaisi yhtiömuotoiseen sijoitustoimintaan, jonka verokanta on alempi ja tällöin verokertymä pienenisi.

Uhkana on myös ikävä oheisvaikutus. Asuntomarkkinoilla pääomatulojen veronkiristys voi vähentää vuokra-asuntojen määrää ja nostaa vuokratasoja.

LUE MYÖS: ”Verotetaan kaikkea omaisuutta, jota ei nyt veroteta” – Vasemmistoliitto sanoo suoraan mistä repisi 2 miljardia

Vuokranantajat muistuttaa, että vuonna 2012 pääomatuloverokantaa nostettiin 2-4 prosettia, veronalaisten pääomatulojen määrä tippui peräti 8 prosenttia. Sen sijaan viime vuonna, kun kokonaisveroaste laski, kokonaisverokertymä kasvoi yli 2 prosenttia.

Pääomatuloveroa on jatkuvasti kiristetty. Vuonna 1995 pääomatuloverokanta oli 25 prosenttia, kun nykyisin vero on korkeimmillaan 34 prosenttia. Yhteisövero on puolestaan laskenut samasta 25 prosentin tasosta 20 prosenttiin.

”Pääomatuloverokantaa nostamalla kannustettaisiin yhä vahvemmin muun muassa laajempaa asuntosijoittamista harjoittavia yksityishenkilöitä siirtämään toimintansa osakeyhtiömuotoiseksi. Yhteisöveroprosentin ja erityisesti korkeamman pääomatuloveroprosentin ero on jo nyt haastava”, toteaa Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

LUE MYÖS: ”Se on verot jaettuna bkt kertaa sata” – Juha Sipilä kuittasi Antti Rinteelle, yleisö räjähti nauruun

Esimerkiksi 50 000 euron vuokratuloista tulee yksityishenkilölle maksettavaksi 15 800 euron pääomatulovero, kun taas osakeyhtiön kautta sijoittaessa vastaavassa tilanteessa valtion kassaan kilahtaa yhteensä 13 000 euron verotuotot.

”Pääomaverotuksen kiristäminen tekisi yhtiömuotoisesta vuokraamisesta entistä houkuttelevampaa. Jos edes pieni osa vuokranantajista päättäisi siirtyä veronkorotuksen myötä osakeyhtiömuotoiseen toimintaan, valtion verotulot pienenisivät”, Koro-Kanerva havainnollistaa.

”Pääomatuloverokantaa entisestään nostamalla karkotettaisiin vain pääomia Suomesta sekä kannustettaisiin verosuunnitteluun. Näin ollen tosiasiassa heikennettäisiin mahdollisuuksia rahoittaa hyvinvointivaltion toimintaa. Verotusta tulisi sen sijaan yhdenmukaistaa vähentämällä eri sijoitusmuotojen yksittäisiä vähennyksiä, jotta kaikkia sijoitusmuotoja verotettaisiin samalla tavalla”, toteaa yhdistyksen laki- ja edunvalvonta-asiantuntija Tarik Ahsanullah.

LUE MYÖS: Kokoomus hurjistui verolinjauksesta: ”Tarkoitus on verottaa kaikesta. Ihan kaikesta”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Niko Kaistakorpi

Tässä nyt (jälleen) luodaan yhteys pääomaveroprosentin ja verotulojen välille ottamatta huomioon, mitä taloudessa tapahtui tuolloin mm Nokian dyykattua ja muutenkin talouden notkahdettua.

Mitä jos katsellaan muutama vuosi eteenpäin kertymää ja arvioidaan tilanne suhteessa taloussuhdanteisiin? Tulos taitaa olla erilainen.

Tapio Lehtimäki

Pääomatulojen verotus on kiristynyt tarkastelujaksolla mainittuja veroprosentteja jyrkemmin vuonna 2005 lopetetun "yhtiöveron hyvitysjärjestelmän" vuoksi.

Nykyään suomalaisten pörssiyhtiöiden jakamaa voittoa verotetaan kahdesti, ensin yhtiön osalta voittona ja sitten osingonsaajan osalta osinkona.

Karl Hummi

Sijoitusyhtiö kannattaa perustaa Viroon, jossa verokohtelu on järkevää. Jos joskus haluaa laittaa firman lihoiksi siirtää kirjat myös Viroon.
Päättäjien kannattaa ajatella mitä ympäristössä tapahtuu. Jos Suomesta tehdään verohelvetti ja lähellä on paratiisi niin pääomat äänestävät jaloillaan.
Verotus alkaa olla Suomessa laillistettua varastamista. Hyvätuloiset maksavat ensin kovat tuloverot ja sitten sijoittavat tämän verotetun varallisuuden, jota sitten verotetaan entistä kovemmin. Yhteiskunnan ahneudella ei ole rajoja.

Tapio Lehtimäki

Samaan johtopäätökseen olen päätynyt itsekin. Yhtään puulaakia en enää Suomeen perusta ja nykyiset ajan hallitusti alas. Siksi en myöskään isommin korvaani lotkauta hallituksen näpertelyille yhtiö- tai pääomaverotuksen saralla.