Torstai 18.7.2019

VM: Suomi puskee nyt jälkilämmöllä – Näkymiin liittyy suuria riskejä

  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
|

Valtiovarainministeriön (VM) uusi suhdannekatsaus ennakoi Suomen kuluvan vuoden talouskasvuksi 1,7 prosenttia. Joulukuun arviossaan ministeriö ennakoi vielä kasvuvauhdin jäävän 1,5 prosenttiin.

”Suomen talous puskee eteenpäin korkeasuhdanteen jälkilämmöllä”, toteaa ministeriön ylijohtaja Mikko Spolander.

Ensi vuodelle ministeriö odottaa nyt 1,4 prosentin kasvua, kun se aikaisemmassa ennusteessa oli 1,3 prosenttia. Vuodelle 2021 bruttokansantuotteen kasvunkäymä on 1,2 prosenttia.

Ministeriön mukaan ennustettuun kasvunäkymään liittyy suuria riskejä. Erityisesti Euroopassa kasvunäkymät ovat heikentyneet nopeasti, VM toteaa.

LUE MYÖS: Laatulehdeltä karu analyysi: ”Suomessa tikittävä aikapommi on varoitus koko Euroopalle”

Kauppakonfliktit varjostavat maailmantalouden ja -kaupan näkymiä ja siten viennistä riippuvaisen Suomen kasvua. Viennin kasvun odotetaan hidastuvan tänä vuonna. 

LUE MYÖS: ”Koskee 1,1 miljoonaa työpaikkaa” – Pääekonomistin ihmetys: Trump ja Kiina vaikuttavat suomalaisiin heti, mutta niistä ei puhuta

Erityistä huolta on herättänyt euroalueen suurimman talouden Saksan heikkous. Tänään torstaina saatujen tietojen mukaan tehdastilaukset supistuivat Saksassa helmikuussa 4,2 prosenttia.

Kyseessä on jo neljäs perättäinen laskukuukausi ja jyrkin pudotus kahteen vuoteen. Suuri osa Suomen viennistä on teollisuuden tarvikkeita ja investointitavaraa ja Saksa Suomen suurin yksittäinen vientimarkkina.

Euroopan kannalta keskeisiä riskejä ovat lisäksi Italian talouspolitiikan suunta sekä brexitiin liittyvä jatkuva epävarmuus. Brittien on määrä jättää unioni ensi viikon perjantaina, ja vaara ajautua sopimuksettomaan EU-eroon on suuri.

”Keskeinen riski Euroopan talouskehitykselle on sopimukseton brexit. Sen vaikutukset kauppavaihtoon Britannian ja EU:n välillä olisivat lyhyellä aikavälillä tuntuvia. On kuitenkin oletettavaa, että kauppa elpyisi ennen pitkää”, ministeriö toteaa. 

LUE MYÖS: Vain yksi ääni ratkaisi – Tämä on brexit-tilanne nyt

Jaa artikkeli:

Kommentit

Erkki Malinen

Silloin kun oltiin Neuvostoliiton kanssa kavereita, meillä tehtiin monenlaista kulutustavaraa. Nyt kun ollaan Euta saa hakemalla hakea että löytää kotimaisen kulutustavaran, tämä on meidän heikkous teollisuus tekee paksusta raudasta investointi tavaraa.