Keskiviikko 19.6.2019

Perintövero, pääomatulot, perustulo – Antti Rinteen neuvotteluporukalla isoja näkemyseroja

Luotu: 
9.5.2019 17:03
  • Kuva: Alma Talent
    Kuva
    Sdp:n, vihreiden ja vasemmistoliiton edustajat ovat vahvasti sitä mieltä, että pääomatulojen verotusta pitäisi kiristää. Sen sijaan keskusta ja rkp ovat asiasta eri mieltä.
|

Kokoomus putosi keskiviikkona ulos sdp:n puheenjohtaja Antti Rinteenkaavailemasta koalitiohallituksesta, ja syyksi kerrottiin erimielisyys talouspolitiikassa.

Alma Median vaalikoneeseen ennen eduskuntavaaleja annetuista vastauksista kuitenkin käy ilmi, että myös hallitusneuvotteluihin osallistuvien viiden puolueen edustajilla on merkittäviä talouteen liittyviä näkemyseroja.

Keskiviikkona alkaneita hallitusneuvotteluita tunnetusti hankaloittavat puolueiden ilmoittamat kynnyskysymykset. Esimerkiksi sdp haluaa laajentaa veropohjaa, kiristää yritysverotusta ja lakkauttaa yrittäjävähennyksen, kun taas keskusta on paaluttanut, ettei yrittäjien ja yritysten verotusta saa kiristää. Myös muun muassa keskustan ja vihreiden tavoitteet metsien hakkuista joutuvat neuvotteluissa törmäyskurssille.

LUE MYÖS: Sanna Marin sanoo suoraan: Hallitusneuvotteluissa hankala kiistakapula – ”Oma pöytäni yksi haastavimmista”

Vaalikonevastaukset paljastavat puolueiden kansanedustajien tarkemmat näkemykset eräistä talouteen liittyvistä kysymyksistä. (Katso laaja grafiikka jutun lopusta.)

Pääomatulojen verotus: Vihervasemmisto kiristäisi

Sdp:n, vihreiden ja vasemmistoliiton edustajat ovat vahvasti sitä mieltä, että pääomatulojen verotusta pitäisi kiristää. Sen sijaan keskusta ja rkp ovat asiasta eri mieltä.

LUE MYÖS: ”Verotetaan kaikkea omaisuutta, jota ei nyt veroteta” – Vasemmistoliitto sanoo suoraan mistä repisi 2 miljardia

Perintövero: Keskusta ja rkp luopuisivat

Vaalikoneväitteen ”Perintöverosta pitää luopua” allekirjoittavat etenkin rkp:n kansanedustajat. Keskustaedustajien vastausten keskiarvo on lähellä neutraalia, mutta kuitenkin luopumisen puolella. Kolmen puolueen vihervasemmisto ei verosta luopuisi.

Perustulo: Vasemmistoliitto ja vihreät kannattavat

Vasemmistoliiton ja vihreiden kansanedustajat ovat vahvasti sitä mieltä, että kansalaisen pitäisi saada tulevaisuudessa perustuloa ilman ehtoja. Rkp, keskusta ja sdp ovat eri mieltä, demarit heistä eniten.
 

Vanhempainvapaat: vain keskusta jarruttaa

Sdp:n, vihreiden, rkp:n ja vasemmistoliiton kansanedustajat ovat keskimäärin sillä kannalla, että vanhempainvapaa pitäisi jakaa tasan naisten ja miesten kesken. Sdp:n edustajat ovat näistä epäilevimpiä, mutta kuitenkin myönteisellä kannalla. Keskustan edustajat sen sijaan ovat keskimäärin eri mieltä asiasta.

LUE MYÖS: Kela: +150 €/kk näkyy Suomen äitien käytöksessä – jäävät pidemmäksi aikaa kotiin

Ydinvoima: ei enää

Kaikki hallitusneuvotteluihin osallistuvat puolueet ovat kansanedustajien vaalikonevastausten perusteella keskimäärin sitä mieltä, että Suomeen ei pidä rakentaa viidennen ydinvoimalan jälkeen lisää ydinvoimaa. Keskustan edustajista moni kuitenkin on asiasta neutraalilla linjalla.

Hoivan laatu ylös veroilla: vasemmistoliitto peukuttaa

Vaalikoneessa pyydettiin näkemystä myös väitteeseen, jonka mukaan ”vanhustenhoidon laatua pitää nostaa tuloverotusta kiristämällä”. Vasemmistoliiton edustajat olivat vahvasti samaa mieltä väitteen kanssa, kun taas sdp:n ja vihreiden edustajat keskimäärin suhtautuivat asiaan melko neutraalisti. Keskusta ja rkp olivat keskimäärin eri mieltä asiasta.

Sosiaalituet: Ei leikata

Yhdenkään nyt neuvottelevan puolueen edustajat eivät pitäneet hyvänä ideana vaalikoneen väittämää, jonka mukaan valtion velkaantumista pitää vähentää leikkaamalla sosiaalitukia. Vasemmistoliitto oli ehdotuksesta vähiten innoissaan.

Poliittiset lakot: keskusta rajoittaisi

Keskustan ja rkp:n akseli erottuu selvästi myös kysymyksessä poliittisista lakoista. Keskustan edustajat keskimäärin rajoittaisivat oikeutta poliittisiin lakkoihin tai suhtautuvat asiaan neutraalisti. Rkp:n edustajat sijoittuvat lähelle neutraalia, kun taas sdp, vihreät ja vasemmistoliitto puolustavat voimakkaasti oikeutta poliittisiin lakkoihin.

 

LUE MYÖS:

Kokoomuslainen ministeri paljastaa: Nämä 3 ehtoa Antti Rinne hylkäsi – ”Tämä voi päättyä Kreikan kohtaloon”

”Tulossa Antti Rinteen unelmahallitus – lysti rahoitetaan lainarahalla ja veronkiristyksillä”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Käyhkö

Ydinvoiman lisärakentaminen on tärkeä elementti ilmastonmuutoksen hillitsemisessä.

Perintöveron voisi porrastaa. Esim. alkaen 150 tuhanteen asti 0% jne. portaitain miljoonan asti. Yli miljoonan perintövero voisi olla 20%

Olli Parviainen

Olen henkilökohtaisesti sitä mieltä että nauttimiani etuja ja tukiaisia tulee korottaa ja uusiakin etuuksia minulle passaisi kehittää, ja tämän minulle tulevan hyvän rahoittamiseksi kaikkiin muihin kuin itseeni kohdistuvia veroja sopii kiristää. Omia verojani tulee oikeudenmukaisuuden ja kannustavuuden nimissä maltillisesti keventää.

Huomaan että tulevat hallituspuoluekandidaatit ovat kanssani aivan samoilla linjalla, joten hyvin menee.

Seppo Puurunen

Minun tuloistani taas voitaisiin vielä nipistää jonkin verran, sillä ajoittain tilillä on rahaa, joka kuitenkin hupuloituu aina johonkin turhanpäiväiseen. Kyllä valtio paremmin tietää, mihin kansalaisen ansiot kannattaa sijoittaa.
Yrityksen veron nostoja en enämpää hyväksy, vaan parempi olisi, että hivuttamisen sijaan valtio ottaisi rehellisesti koko puljun hallintaansa.
Ehkäpä toiminta nousisi uuteen kukoistukseen ja työn hedelmät paremmin sijoittuisivat valtion huomassa.

Vesa Kiljunen
Vastaus kommenttiin #12

Verottaja sanoo yhtä ja tekee toista.
Meillä ABB:n vakuutuskassan työntekijöiltä puuttuu sairausajanpalkan eläkemaksut verotuksesta ja siellä ei ole edes kohtaa,mistä ne näkisi.Ovat kuulemma luvanneet korjata just uudistettua tietojärjestelmäänsä.Saas nähdä milloin.Minullekkin tuli mätkyjä tämän kardinaalimokan takia.

Kari Pelkonen

Perintöveron alaraja 50 000 euroon, ydinvoimaa tarvitaan lisää, tehtaita lisää Suomeen, koska täällä saastutetaan vähemmän kuin kehitysmaissa. Eli jos tehtaat ajetaan Suomesta pois sillä on negatiivinen vaikutus ilmastoon.