Keskiviikko 26.6.2019

Suomalaisvaroitus Donald Trumpin uusista tulleista: ”Lähemmäs 30 % Kiinan ja Yhdysvaltojen varassa”

Luotu: 
11.5.2019 15:32
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Donald Trump on määrännyt hallintonsa valmistelemaan kiinalaistuotteiden tullien laajentamista siten, että ne koskevat lähes kaikkea Kiinan tuontia.
|

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on määrännyt hallintonsa valmistelemaan kiinalaistuotteiden tullien laajentamista siten, että ne koskevat lähes kaikkea Kiinan tuontia.

Asiasta kertoo Yhdysvaltain kauppaedustaja Robert Lighthizer julkisuuteen toimitetussa lausunnossa.

”Presidentti on antanut määräyksen aloittaa tullimaksujen laajentamisen lähes kaikkeen jäljellä olevaan tuontiin Kiinasta. Tämän tuonnin arvo on noin 300 miljardia dollaria. Yksityiskohdat julkistetaan maanantaina”, hän sanoi.

Trump toteutti perjantaina uhkauksensa 25 prosentin lisätulleista kiinalaistuotteille. Syksyllä asetettu aiempi tulli oli 10 prosenttia. Lisätullien kohteena on 5 700 kiinalaistuotetta, joiden vuotuinen tuontiarvo on 250 miljardia dollaria.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola muistuttaa, että tulleilla on vaikutuksia myös Suomeen.

”Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppakiistoja seuratessa ja niiden mahdollisesti levitessä EU kohdistuviin toimiin, kannattaa muistaa: Suomen talouskasvu vahvasti riippuvainen Kiinan ja Yhdysvaltain markkinoista. Arvonlisästä lähemmäs 30% Kiinan ja Yhdysvaltojen varassa”, hän tviittasi lauantaina.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki on arvioinut päätöksen iskevän investointihyödykkeiden kysyntään Suomessa. Hän arvelee, että päätöksellä on jonkin verran kielteisiä vaikutuksia metalliteollisuudelle. Lue lisää: Trumpin yllätys: Seuraukset voivat olla Rinteen hallitukselle vielä vakava paikka

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi talouspolitiikkaa Ylen Ykkösaamussa lauantaina. Hän kuvaili tilannetta ”hiukan ongelmalliseksi” ja huomautti, että merkit eivät nyt ole ”kaikista parhaimmat”. 

”Meillähän on hiukan ongelmallinen julkisen talouden tilanne kymmenen viime vuoden ajalta, vahvaa velkaantumista. Kun sanotaan, että nyt saa säästäminen riittää, niin minun kielenkäytössäni säästäminen tarkoittaa että jotain jää säästöön. Tässä mielessä kymmeneen vuoteen ei kyllä ole säästetty, päinvastoin”, Niinistö kommentoi.

Lue myös: 

Sauli Niinistö jyrähti Ykkösaamussa: ”Tässä mielessä 10 vuoteen ei kyllä ole säästetty, päinvastoin”

Ekonomistilta vinkki Antti Rinteelle: ”Ei jakamalla varallisuutta taskusta toiseen”

Karu lista Antti Rinteelle: ”Tehtävä samansuuruisia uudistuksia kuin Sipilä teki”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Siinä mielessä on syytäkin olla hyvin varuillaan ihan kokonaisuudessa, että jos tosiasiat tunnustetaan, niin meiltä lähtee Kiinaan varsin vähän jalostettua, mutta suurimääräistä, sellua ja muuta vastaavaa kiinalaisten loppujalostukseen kuluttajatuoeksi menää luonnonvaraa kuten aivan liian suurella käytöllä metsiämme.
Meidän olisi hyvissä ajoin osattava metsien oikeampi käyttö ja hoitaminen, sekä yritettävä nostaa metsätuotteiden jalostusarvoa lähemmäksi kuluttajatuotteita yksinkertaisesta keitetystä tai sahatusta puoliraaka-aineesta.
Siihen meidän on muutettava koko energiapolitiikkamme ja todellisen tuotannon ja sen myynnin suunnittelu ja kauppaosaamista. Myös kansantaloudellista ymmärrystä olisi jollain keinolla saatava lisättyä nimenomaan poliitikkojen, mutta myös yritysjohtajien tasolla.

Nyt ollaan ihan pikkuhiiriä juuston hajun ympärillä siitä huumaantuneena tanssimassa. Tulos ei voi ennusteena olla kovin mieltä ylentävä

Eero Pekonen

Mikko kirjoittaa asiaa. Edesmennyt vuorineuvos Uolevi Raade jo aikanaan piruili näistä tikkusopan keittäjistä... Nyt on metsälakien pykälät sillä mallilla, että saat tehdä aukkohakkuun keskenkasvuiseen metsään ja myydä sen sellunkeittäjille hintaan 20 €/ m3. Tukkipuusta sisi reilut 60 €/ m3. Eikö talonpojat ollenkaan huomaa, kuinka heitä kusetetaan!