Perjantai 24.5.2019

Taloustieteilijä tarttui Antti Rinteen sanoihin: ”Pahinta ei välttämättä ole edes se, että veroasteet nousevat”

Luotu: 
12.5.2019 12:04
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent arkisto
    Kuva
    "Vappusatanen jollakin ohjelmalla toteutettuna ensi kaudella, hoitajamitoitus, sitten on tulevaisuusinvestointeja, jotka maksavat itsensä takaisin ensi vaalikaudella", Antti Rinne lupasi ennen vaaleja.
|

Turun yliopiston taloustieteen professori, sitoutumattomana perussuomalaisten listalla oleva eurovaaliehdokas Matti Virén ihmettelee hallitusneuvotteluita vetävän sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen talouteen liittyviä vaalilupauksia. Erityisesti hän nostaa esiin Rinteen MTV:n vaalitentissä mainitsemat tulevaisuusinvestoinnit.

”Vappusatanen jollakin ohjelmalla toteutettuna ensi kaudella, hoitajamitoitus, sitten on tulevaisuusinvestointeja, jotka maksavat itsensä takaisin ensi vaalikaudella”, Rinne sanoi MTV:n tentissä Ilta-Sanomien mukaan vajaa viikko ennen eduskuntavaaleja.

 Tulevaisuusinvestoinneilla Rinne viittasi oppivelvollisuusiän pidentämiseen ja varhaiskasvatuksen maksuttomuuden laajentamiseen.

”En ole nähnyt ainuttakaan uskottavaa analyysiä, jossa näytettäisiin, että julkiset menot rahoittaisivat itsensä olivat ne nimeltään tai imagoltaan miten hyviä tahansa”, Virén kommentoi Puheenvuoron blogissaan.

Hän huomauttaa myös ironiseen sävyyn, että aina kun menot on Suomessa saatu kiskottua ylös, siellä ne myös pysyvät.

”Puolueet ovat olleet mestareita jakamaan rahaa omille kannattajilleen; veronmaksajista ei sen sijaan ole kannettu suurempaa huolta. Ja sama meno varmaan jatkuu tulevaisuudessakin, jos kaakun jaosta päästään sopimukseen. ”

Virénin mukaan ainoa asia, joka saattaisi rahoittaa itsensä on yhtiövero. Hän pitää mielenkiintoisena myös Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin verouudistusta, jossa liittovaltion yhteisövero laskettiin 35 prosentista 21 prosenttiin. Samalla liitovaltion tuloveroasteikkoa kevennettiin maksimissa vajaalla kolmella prosenttiyksiköllä. Lukuihin pitää Virénin mukaan lisätä osavaltiokohtaiset yhtiöverot, jotka nostavat veroastetta runsaalla viidellä prosentilla

”Kuten tunnettua USA:n taloudella menee hyvin, ja aika yleinen arvio on se, että suurin syy on juuri mainitut veronalennukset”, hän kommentoi.

Suomessa ei Virénin mukaan kannata haaveilla veronalennuksista moneen vuoteen. 

”Valtaan ovat tulossa ne, joiden mielestä verot eivät vaikuta lainkaan kielteisesti talouskasvuun vaan itse asiassa kiihdyttävät sitä, koska kiristyvä verotus lisää tasa-arvoa se puolestaan vaikuttaa positiivisesti kasvuun. Pahinta ei välttämättä ole edes se, että veroasteet nousevat vaan se, että verotuksesta tulee entistä enemmän kielteisesti tuotantoon vaikuttavaa sen vuoksi, että veroasteita eivät enää säätele fiskaaliset tai taloudelliset perustelut vaan erilaiset imagotekijät (ilmaston muutos, kestävä kehitys, terveys, taistelu ”paheita vastaan”, jne.). Sille tielle kun lähtee, taloustieteelle voi sanoa hellät jäähyväiset ja keskittyä sosiaalipsykologian opintoihin”, hän kuittaa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi lauantaina seuraavansa hallitusneuvotteluiden talouspolitiikan linjauksia ”mielenkiinnolla”. 

”Meillähän on hiukan ongelmallinen julkisen talouden tilanne kymmenen viime vuoden ajalta, vahvaa velkaantumista. Kun sanotaan, että nyt saa säästäminen riittää, niin minun kielenkäytössäni säästäminen tarkoittaa että jotain jää säästöön. Tässä mielessä kymmeneen vuoteen ei kyllä ole säästetty, päinvastoin”, hän totesi Ylen Ykkösaamussa.

Viikonloppuna on puhuttanut myös Antti Rinteen linjaus, jonka mukaan hallitusneuvotteluissa ei toistaiseksi kuljeta valtiontalouden raamit edellä, vaan annetaan luovalle ajattelulle tilaa. 

Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen huomauttaa kuitenkin, että voi olla ihan hyödyllistä, että hallitusneuvotteluissa pohditaan ensin tavoitteita ilman budjettirajoitteita. 

”Unelmointia tarvitaan myös politiikassa. Unelmoinnin jälkeen odottaa kuitenkin (taloudellisiin ja ekologisiin) budjettirajoitteisiin sopeutuminen”, hän kommentoi Twitterissä.

Lue lisää: 

Ekonomistilta vinkki Antti Rinteelle: ”Ei jakamalla varallisuutta taskusta toiseen”

Sauli Niinistö jyrähti Ykkösaamussa: ”Tässä mielessä 10 vuoteen ei kyllä ole säästetty, päinvastoin”

Nyt tuli karu lista Antti Rinteelle: ”Tehtävä samansuuruisia uudistuksia kuin Sipilä teki”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tarmo Ahonen

On hupaisaa seurata kokoomuksen ja muun oikeiston suurta huolta siitä mistä saadaan rahat hallitusohjelmaan. Vedotaan muka rahaan kuin johonkin absoluuttiseen totuuteen Kyllä rahaa löytyy. Kyse on siitä miten sitä jaetaan Viime vuosina rikkaat ovat juhlineet, tuloerot kasvaneet ja vähäosaisen unohtuneet Tämä on nimeltään ahneutta ja epäinhimillisyyttä Saisitte hävetä rahanahneet, kansakuntamme hyvinvoinnin kuppaajat.

Matti Viren

Viime vuosina rikkaat ovat juhlineet... Näkyykö tämä juhliminen jotenkin tilastoissa? Eli voisiko tätä keskustelu käydä ilman näitä kuluneita kliseitä ja fraaseja. Kerro vaikka ensin, missä sitä rahaa on (muilla kuin Nicholas Madurolla)?

Tarmo Ahonen

Minä olen keskituloinen ja olen valmis maksamaan lisää veroja, jos sillä saadaan hoitajia lisää, koulutus kuntoon ja heikompiosaisille helpotusta Mulla on kaikkea liikaakin, velkainen talo, vanha auto ja rahaa ruokaan. Säästöönkin jää hieman. Miksi valittaisiin ? Otan vakavasti Jeesuksen sanat, että rikkaan on vaikea päästä Jumalan valtakuntaan.

Raija Lempiäinen

Matti Viren on aina heiluttanut Kokoomuksen lippua, on nyt sitten vielä piirunverran oikeammalle siirtynyt, valinnut kumppanikseen kiihkoisänmaallisen ja taantumuksellisen konservatiivi puolueen (sitoutumatomana?).Mielipiteet paljastavat arvomaailman!
Kansa halusi vaaleissa muutoksen oikeistopolitiikalle, sen se tulee saamaan kansanrintamahallitukselta, vaikka kovaäänisesti ja pelkokuvia viljellen kokoomus,persut ym. oikeistolaiset muuta julistavat! Valtion taloutta voi hoitaa muullakin tavoin kuin rikastuttemalla rikkaita ja tekemällä keskiluokasta köyhempiä ja pudottamalla suurenosan ihmisistä köyhyysrajan alapuolella eläviksi!

Matti Viren

Voisiko ajatella, että verotuksesta ja julkisista menoista voisi keskustella ilman paatosta ja leimojen heittelyä. Jos uskot, että ankara verotus ja suuri julkinen sektori ovat hyvä asia, niin "fine". Sitten me olla eri mieltä, mutta näistä asioista tarvi riidellä sen enempää.

Arvi Hagelin

Unelmien ongelmana on se, että rahaa ei sada taivaalta. Rahan puuttumista voidaan korvata velkaa ottamalla ja verottamalla. Kansalaisten verottaminen taskusta toiseen kiertävän rahan siirtymisestä ja tuotannollisten yritysten verottaminen tavaran hintaan siirtyvästä käyttöpääomasta lankeaa aina kansalaisten maksettavaksi. Syyn ja seurauksen analysoiminen ei ole puolueitten vahvimpia puolia. Ehkä olisi viisasta valita edustajiksi talousasiantuntijoita, eikä taivaanrannan maalareita.

virve lundgren

Kyllä ongelma on rahan löytyminen. Ei sitä turhaan ole viimeiset 4 vuotta yritetty tasapainottaa budjettia juustohöylätekniikalla. Aina ollaan valmiita ottamaan toisen taskusta, itse eletään niin mallikkaasti. Eikö voisi yrittää itse kehittää tulonlähteitä, siihen ideoita? Pienyrittäjä joka maksaa Suomessa verot, elättää monta suuta jo nykyisellään, eikä Suomessa kovin helposti työllä rikastu! Itselleni jää 81 e tulosta palkkaa 20e, yrityksen tuloveroverot, vakuutusmaksut, vuokra ja oma tulovero ensin maksettua...
Kyllä verottaja omansa ottaa, saaa enemän kuin itselle jää käteen!

Heikki Aukee

Tietenkin USA:n talous nousukaudella on kasvanut. Julkinen velka kasvaa samassa suhteessa, kuin elvytystä jatketaan.

Kerran elvytyksellä perusteltu verotuksen alennus, ei koskaan palaudu hoitamaan velkasuhdetta kuntoon. Vielä ei ole nähty sitä ihmettä, että veroelvytyksellä olisi tulevat lamat loppuneet.

Markus Kujala

Oma veikkaus on, että tällä hallituskaudella mennään 10 miljardia pakkaselle.
Ja työttömien ja köyhien määrä lisääntyy, kun siihen kannustetaan rahalla.
Ja edes oman maan työttömät ei riitä, vaan niitä houkutellaa jakamalla vastikkeetota rahaa sieltä mistä kaikista köyhimpiä ja osaamattomapia ihmisiä löytyy.

Yrittäminen ja työllistäminen vähenee, koska sitä vaikeutetaan entisestään kasvavilla veroilla.
Ahkerat ja koulutetut ihmiset ja yritykset muuttaa entistä enemmän ulkomaille, koska siellä työnteolla voi myös vaurastua.

Kyllä tässä joutuu itsekkin alkaa harkita josko sitä vähän himmailis yrittäjänä ja kattois elättäiskö se valtio meidänkin perheen.

Jaan Johanson

Kyllä se nimenomaan koulutus, terveydenhuolto ja jopa erilaiset virastot tuottavat sen talouden missä elämme. Esitys, että julkinen talous ei rahoita itse itseään on absurdi ja epämääräinen.
70-80-l. kauppatieteilijöillä oli eräisiin sen ajan oppikirjoihin perustuen valtava dilemma talouden ja ympäristön välillä. Vaikea tänä päivänä kuvitella, että enemmän saastuttava pääsisi kuin koira veräjästä ? Itseasiassa ympäristötuhojen maksajaksi pitäisi yhä tiukemmin asettaa yritykset , ei valtio.
Omituisimpia ovat olleet negatiiviset aktivointitoimet. Omalla laskuopillani työttömien tukeminen työn alkuvaiheessa toisi rahat nopeasti takaisin. Työn perässä muutto, erilaisten eripituisten työsuhteiden ottaminen olisi lyhytaikaisella tuella mahdollista.
Työehtoihin pitäisi kyllä lisätä lyhytkestoisten työsuhteiden pituudesta, ym. riippuen 10-30% palkankorotus. Tämän pitäisi upota jopa kauppatieteilijöihin :) Lyhytkestoisen toiminnan taloutta vääristävä vaikutus on muutoin liian suuri.
Kansalaisten näkökulmasta varakkaiden veronkierto on saatava loppumaan. EU:n luulisi kykenevän eliminoimaan veroparatiisit, vai onko se oikeasti vain tehoton leimasin ? Samoin lisää vääristymää aiheuttaa maahamme 4e/h saapuva työvoima. Todellisen palkan on vastattava maamme tasoa. Ehkä ainoa keino on, että maassamme toimivien yritysten on rekisteröidyttävä suomeen ? En tiedä.