Torstai 23.5.2019

”Miljoona suomalaista kärsisi heti” – Uusi viesti Säätytalolle sdp:n haluamasta verosta

Luotu: 
16.5.2019 07:45
  • Kuva: Antti Mannermaa / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Piia-Noora Kaupin ja Finanssialan mukaan pahiten ja heti sdp:n esittämä lähdevero iskisi yli miljoonaan suomalaiseen rahastosijoittajaan.
|

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n tavoin myös Finanssiala maalaa mustia pilviä sdp:n esittämän lähdeveron ylle.

”Esillä ollut ehdotus uudesta institutionaalisille sijoittajille suunnatusta lähdeverosta olisi paha isku tavallisten suomalaisten säästämiseen. Vaikka lähdevero kohdistuisi instituutioihin, veron lopullisia maksajia olisivat palkansaajat, eläkeläiset sekä tieteen ja taiteen tekijät”, Finanssialan toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi varoittaa.

LUE MYÖS: ”Täysin epärealistinen ajatus” – EK yrittää estää sdp:n esittämän lähdeveron

Kaupin ja Finanssialan mukaan pahiten ja heti sdp:n esittämä lähdevero iskisi yli miljoonaan suomalaiseen rahastosijoittajaan.

”Suurimpia kärsijöitä olisivat suomalaiset rahastosijoittajat, joiden tuottoja vero välittömästi pienentäisi”, Finanssiala varoittaa.

”Rahastosijoituksista noin 38 prosenttia on kotitalouksilla ja tyypillinen rahastosäästäjä on tavallinen kansalainen. Rahastot tarjoavat hyvän keinon sijoittajaa hajautetusti erilaisiin sijoituskohteisiin myös pienillä summilla”,  sanoo puolestaan Finanssialan johtava lakimies Jari Virta.

Hänen mukaansa uuden lähdeveron ”kärsijöitä olisivat miljoona suomalaista rahastosijoittajaa, joiden tuottoja uusi vero pienentäisi”.

LUE MYÖS: Suomen verosopimukset söisivät demareiden lähdeveroa – Sdp: Este huomioitu laskelmassa

”Toivottavasti hallitusneuvotteluissa ei horjuteta suomalaisten luottamusta rahastosijoittamiseen”, Virta lausuu.

Sekä Finanssiala että EK viestivät, että lähdevero vaikuttaisi loppujen lopuksi eläkkeisiin luomalla paineita korottaa eläkemaksuja.

Sdp: Koskee ennen kaikkea ulkomaisia rahastoja

Sdp:n esittämä viiden prosentin lähdevero perittäisiin institutionaalisten sijoittajien kuten sijoitusrahastojen, eläkeyhtiöiden, säätiöiden ja ay-liikkeen Suomesta saamista osingoista. 

LUE MYÖS: Sdp vastaa Finanssialalle: ”Suomen 80 verosopimuksesta vain 5 rajoittaa osinkojen verotusta”

Finanssiala kritisoinut lähdeveroa voimakkaasti jo ennen vaaleja. Sdp on vastannut kritiikkiin toteamalla, että vero kohdistuisi ennen muuta ulkomaisiin rahastoihin, jotka eivät nykyään maksa sijoitustuotoistaan lainkaan veroa Suomeen. 

”Niiden omistuksessa on yli puolet Helsingin pörssin osakkeista. Tasapuolisuuden vuoksi vero koskee myös kotimaisia verovapaita yhteisöjä – kuten ammattiliittoja. Niiden osuus veropotista olisi kuitenkin pieni”, sdp:n verovastaava Timo Harakka perusteli aiemmin keväällä.

Harakka huomautti myös, että sdp:n esitys perustuu Saksan malliin. Saksassa on Harakan tiedotteen mukaan peritty viime vuodet rahastoilta 15 prosentin lähdeveroa ”ja investoinnit ovat kukoistaneet vanhaan malliin”.

Sdp toteaa vero-ohjelmassaan, että lähdevero ”pitää mitoittaa kohtuulliseksi siten, että se ei ratkaisevasti vaikuta sijoituksiin, mutta vaikeuttaisi veronvälttelyä riittävästi”.

”Esimerkiksi viiden prosentin vero ei vaikuttaisi olennaisesti investointeihin, eikä heikentäisi juurikaan eläkerahastojen tuottoja, sillä vero koskisi vain pientä osaa niiden tuotoista”, sdp uskoo.

LUE MYÖS: SAK iski miljardin esityksen pöytään Säätytalolla – Tämä lista sai kokoomuksen suunniltaan

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Tulkki

Niin siis tämä kauppi on myös sitä mieltä että duunari saa ja joutuu maksamaan kaikki yritäjien sijoitukset ja omaan kukkaroon tulevat varat mutta duunari ei saa muuta kuin kikyn kautta maksaa siitä että saa tehdä töitä, jos saa.

Jarkko Palmgren

Erityisen mielenkiintoista on seurata, mitenkä RKP linjaa suhtautumisensa SAK:n laatimaan vero-ohjelmaan. Pitkäaikainen SAK:n entinen johtaja Lauri Ihalainenhan siellä oli Säätytalolla mairealla ilmeellä.

Veikkaan , että RKP :ssä tulee suuri sisäinen vääntö. RKP:n nykyjohto on kyllä juuriltaan eksyneenä , äärifeministisenä "maailman halaaja" -puolueena , yhä alati nyt selkeästi sosialistipuolueena hyväksymässä SAK:n verot, kunhat vain Vaasan sairaalan päivystys säilyy.

Vaasan seutuhan voi itse pyörittää päivystyksensä omilla alueen rahoillaan, ei siihen mitään SAK:ta ja SDP.tä tarvita lupaa antamaan!

-Tekevät ihan omilla luvillaan ja jättävät sosialistihallitukseen menemättä.

-Mutta onko RKP:n Henriksonilla kanttia?

Pasi Käyhkö

Kauppi on tässä oikeassa. Nyt verottajan käy kylläkin myös tavallisen veroa maksavan kukkarolla..
Meillä on nyt hallituksessa kaksi suurinta ns. verenimijäpuoluetta. SDP ja Keskusta. Ei valoisalta näytä.
Vasemmistoliitto lisäksi tukiryhmänä.

Risto Salonen

Nostakaa alvi-prosenttia yhden prosenttiyksikön verran, niin rahaa tulee vajaa miljardi. Muuta ei tarvita.
Tai järkevämpi vaihtoehto olisi menojen pienentäminen, mutta sehän puuttuu demareiden keinovalikoimasta, jossa on vain v-kirjaimia kuten velka ja vero.

Viljo Asikainen

Hallitus lisää veroja. Omistavat vastustavat. Näin ovat yhteiskunnan realiteetit.

Omistavat joutuvat maksamaan veroja, joilla jyvitetään omistamattomien elinoloja. Omistavat maksavat veroja siitä hyvästä että saavat omistaa rauhassa ilman että omistamattomat enemmän tai vähemmän väkivalloin riistäisivät heidän omistuksensa elinolojensa kohentamiseen.

Omistavien maksamat verot ovat heidän vakuutusmaksunsa omistamisen jatkuvuuden takaamiseksi. Kaikki maksaa tässä maailmassa. Ei ole ilmaisia lounaita eikä ilmaista omistamista.