Maanantai 17.6.2019

Ay-pääekonomisti hallitusneuvotteluista Ylellä: ”Kaikkien pitäisi hyväksyä sdp:n veroperiaate – Keskustalle totaalinen ei”

Luotu: 
17.5.2019 08:23
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Antti Rinne ja Juha Sipilä.
|

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n pääekonomisti Ralf Sund arvioi Ylen Ykkösaamussa, että Antti Rinteen (sd) vetämien hallitusneuvotteluiden hankalin yksittäinen asia on verotus. Sund sanoo, että verotus on kiistakapula nimenomaan sdp:lle ja keskustalle, ja vastaan tulee keskustapuolueen totaalinen kielteinen kanta verrattuna sdp:n veromalliin.

”Kaikkein hankalin yksittäin asia on mielestäni verotus. Siinä on kahden isoimman ryhmän eli sosialidemokraattien ja keskustapuolueen käsitykset aika kaukana toisistaan. Se pelkistyy siihen kysymykseen, että kaikki hyväksyvät sen periaatteen, että veropohjaa laajennetaan. Eli verotetaan enemmän sellaista, jota ei veroteta nyt ollenkaan, tai se [verotus] on hyvin matalan verotuksen piirissä. Mutta kun siinä on aina joku veron maksaja. Sosialidemokraattien mallissa kuitenkin tietyt veroreiät, joista yrittäjät hyötyvät, niin niiden tilkitseminen on nyt vaikeaa, koska keskustapuolueessa on melko totaalinen ei, että tähän ei kosketa. Se on ehkä vaikein kompromissi”, Sund sanoo.

LUE MYÖS: ”Miljoona suomalaista kärsisi heti” – Uusi viesti Säätytalolle sdp:n haluamasta verosta

Antti Rinne on tiivistänyt sdp:n verolinjan sanapareihin ”laaja veropohja, tiukat verokannat, mahdollisimman matalat verokannat”.

Keskusta lähti mukaan hallitusneuvotteluihin vasta teetettyään äänestyksen puolue-elimille asiasta. Rökäletappion eduskuntavaaleissa kärsinyt keskusta asetti kynnyskysymyksiä hallitukseen menolle.

”Yrittäjien ja yritysten verotusta ei saa kiristää”, kuuluu yksi näistä kynnyskysymyksistä.

LUE MYÖS: Keskustasta raaka kuitti: ”Kokoomus vahti yrittäjien veroja – tämä oli tulos”

Sundin mukaan toinen verotukseen liittyvä hallitusneuvotteluissa ratkaistava asia on veroaste.

”On kaksi asiaa: yleinen veroaste, saako se nousta --- ja toinen on palkansaajien tuloverotuksen taso, jolla on ehkä kaikkein selkein työllisyysvaikutus. En usko, että tuloverotukseen tulee muutosta”, ensi kuussa eläkkeelle jäävä Sund sanoo.

LUE MYÖS: ”Se on verot jaettuna bkt kertaa sata” – Juha Sipilä kuittasi Antti Rinteelle, yleisö räjähti nauruun

Puoluejohtajilta kysyttiin vaalitentissä maaliskuussa, mitä kokonaisveroasteelle pitäisi tehdä. Antti Rinteeltä ei saatu aivan suoraa vastausta kysymykseen.

”Mä lähden liikkeelle siitä, että erityisesti ansiotuloverotuksessa pitää pystyä pieni- ja keskituloisten ihmisten verotusta edelleen keventämään. Samaan aikaan täytyy huolehtia, että hyvinvointivaltion keskeiset palvelut tulee turvattua”, sanoi Antti Rinne.

”Oleellista on se, että ansiotuloveroaste kevenee pieni- ja keskituloisilla erityisesti. Oleellista on se, että veropohja laajenee ja saadaan veronkiertoa estettyä sillä tavalla, että meillä riittää raha hyvinvointipalveluihin. Jos tässä vielä riittää raha sillä tavalla, että kokonaisveroaste ei lähde nousemaan niin hyvä”, Rinne muotoili.

LUE MYÖS: Taloustieteilijä tarttui Antti Rinteen sanoihin: ”Pahinta ei välttämättä ole edes se, että veroasteet nousevat”

Keskustan väistyvä puheenjohtaja Juha Sipilä (kesk) puolestaan on ollut sillä kannalla, että kokonaisveroastetta pitäisi pyrkiä laskemaan, tai ainakaan se ei saisi nousta. Sipilän hallituksen ohjelmassa linjattiin, että kokonaisveroaste ei nouse eikä kenenkään palkkaverotus kiristy.

LUE MYÖS: Näkökulma: Nyt alkoi armoton kokoomuksen mylly, jossa Antti Rinne nöyryyttää keskustan selälleen

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kari Saari

On vaikea hyväksyä muutoksen suuntaa. Tämä on tietenkin oma tarina, mutta reilu pari kymmentä vuotta olen venynyt, joustanut, ottanut riskejä, paiskonut hulluna duunia ja panostanut paljon oman osaamisen kasvattamiseen. Nyt olen tilastojen mukaan iässä, jossa tulot ovat korkeimmillaan ja jopa hyvätuloinen. Silti on turha haaveilla omasta asunnosta PK-seudulla. Tämä pitkälti siksi, että valtio vetää valtavan siivun välistä. Kollegoita on muuttanut ulkomaille paremman tienestin perässä (se käteen jäävä osuus) ja vaikuttaa siltä että oma taakka vain kasvaa.

Vaikea ymmärtää millä oikeutuksella joku tuntee olevansa oikeutettu viemään palkastani vielä suuremman siivun. Ketä tässä oikein kyykytetään? Yhä useammin huomaa miettivänsä, että jos kaikkia kerran kyykytetään niin miksi tässä rehkiä.

Tapio Mäkeläinen

No ei se ” kansan muutoshalu” kovin hyvin läpi lyö. Eikä lyönyt vaaleissakaan. Lähtökohdistaan Sdp tulos oli surkea ja huolimatta Yle, HS ja swedupetteri koulutytön 24/7 rummutuksesta ilmastofriikit ei saavuttaneet haluamaansa.
Jos hallitustunnustelijan valinnat leikkisästi muuttaa urheilun karsintakilpailuksi niin joukkueeseen tuli rimaa hiponut Ykkönen, neljäs, viides, kuudes ja peränpitäjä.

Sdp, vas ja kom käppyrät menee jo alasuuntaan. Minusta tosin tuollaiset jälkigallupit on ihan hölmöjä

Raija Lempiäinen

Ei puuhata vasemmistohallitusta, tuo populismia! Puuhataan kansanrintamahallitusta, kuten kansalaiset ovat toivoneetkin! Ei taantumusta vaan tulevaisuutta ja hyvää sellaista suomalaisille!
ps. Kepu ei ole panttivanki vaan yhteistyö kykyinen tasarvoinen neuvottelija, sekin väite on populismia!

Timo Virtanen

Vaalien jälkeinen gallup jo antaa osviittaa, mitä tuleman pitää. Kohta on kaksi suurta puoluetta persut ja kokoomus, sitten hupeneva SDP-SAK ja kymmenen prosentin kepu, vihreät ja vasurit. Jos Rinne ylipäätään saa mitään hallitusta aikaan. Kepua pitäisi jo alkaa hirvittämään lähtö Rinteen kanssa samaan suuntaan takapenkin taavina.