Maanantai 22.7.2019

Googlen Android-pommi yllätti Huawein – ”Tilanne on kohtuuton”

Luotu: 
20.5.2019 14:20
  • Kuva: EPA/All over press
    Kuva
|

Huawein globaaleista mediasuhteista vastaavaa johtaja Joe Kelly kertoo, että hänen tietojensa mukaan Google ei antanut yhtiölle ennakkovaroitusta ennen kuin uutiset Android-yhteistyön perumisesta julkaistiin.

Google on lopettamassa kaiken yhteistyön maailman toiseksi suurimman Android-valmistajan Huawein kanssa.

Haastattelimme Kellyä tuoreeltaan Huawein pääkonttorilla Kiinan Shenzhenissä.

Yleisemmin Huawei on jo muutaman vuoden ajan valmistautunut mahdollisuuteen, että Google-yhteistyö tulisi loppumaan. Toistaiseksi Kelly ei halua kertoa, millaisia suunnitelmia yhtiö on tehnyt tilanteen varalle.

”Riippuen tilanteen kehityksestä, saatamme kertoa lisää suunnitelmistamme”, Kelly sanoo.

Se on kuitenkin tiedossa, että Huawei on jo pidempään kehittänyt omaa käyttöjärjestelmäänsä Androidin rinnalle. Kellyn mukaan Huawei on kuitenkin vakuuttanut olevansa sitoutunut Googlen Androidiin eikä tilanne ole muuttunut.

”Riippuen siitä, mitä tulevaisuudessa tapahtuu, meidän on ehkä harkittava asiaa uudelleen, mutta toistaiseksi on turhan aikaista tehdä johtopäätöksiä”.

Käytännössä omaan käyttöjärjestelmään siirtyminen olisi Huaweille erittäin vaikea tilanne, sillä ilman tärkeitä sovelluksia käyttäjiä on vaikea saada ostamaan uudella järjestelmällä varustettuja puhelimia.

Googlen mukaan sen päätös ei toistaiseksi vaikuta Huawein nykyisiin puhelinmalleihin. Myös Huawein alabrändin Honorin tulevalle tiistaille suunniteltu puhelinjulkistus on tapahtumassa suunnitellusti, Kelly sanoo.

Android-järjestelmän lisäksi Yhdysvaltain mustalle listalle joutuminen estää Huaweita ostamasta piirejä amerikkalaisilta valmistajilta kuten Inteliltä, Qualcommilta ja Broadcommilta. Esimerkiksi ilman Intelin piirejä Huawein on vaikea valmistaa kannettavia tietokoneita.

Kellyn mukaan Huawei uskoo silti tulevaisuuteensa, vaikka Yhdysvaltain hallinnon päätös pysyisikin voimassa.

”Uskon, että me pärjäämme jatkossakin. Me olemme varautuneet”, Kelly sanoo menemättä yksityiskohtiin.

Kaiken kaikkiaan Kelly pitää tilannetta kohtuuttomana Huawein kannalta.

”Meillä on vain suhteellisen vähän asiakkaita Yhdysvalloissa, mutta meillä on paljon asiakkaita ympäri maailman. Nyt Yhdysvaltain hallinnon päätökset vaikuttavat kuluttajiin ympäri maailman, myös heidän alueensa ulkopuolella. Se ei ole kohtuullinen tilanne.”

Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ari Ohvo

Trumpin tekopyhyys on jotain aivan omaa luokkaansa. USAko ei muka vakoile ketään? Huawein ei ole todistettu vakoilleen ketään ja silti lyödään yhteistyö poikki. Nyt sitten Trump odottaa että kuluttajat vaihtavat hyvät toimivat Huaweit monta kertaa kalleimpiin amerikkalaisiin kännyköihin, joissa on käytännössä samat toiminnot. Ihan tolkutonta touhua Trumpilta taas kerran.

Petri Kivenheimo

Trump on Yhdysvaltain presidentti, ei minkään kuluttajaliiton vetäjä. Ymmärtääkseni hänen strategisen katsantonsa mukaan Kiinan kansantasavalta on Yhdysvaltain ykköshaastaja maailmassa ja toimenpiteet nousevat tämän arvion pohjalta.

En ymmärrä, millä tavoin siitä seuraisi, että kenenkään pitäisi vaihtaa mitään jo ostamaansa tuotetta johonkin muuhun tuotteeseen. Sitä paitsi kulutuselektroniikkaa valmistetaan monissa muissakin maissa kuin noissa kahdessa.

Kyuu Eturautti

Kuten tuonne puheenvuoroon kirjoittelin aiemmin, tässä voi olla lopulta pitkässä juoksussa USA häviämässä enemmän. Jos Trump voi yhdellä olankohautuksella lakkauttaa vuosia kestäneet liikesuhteet, on USA:n luotettavuus kauppakumppanina haastettu väkevästi.

x86-standardi on tosiaan se vaikein kiertää, muttei mahdoton, kuten muistuttaa Windows on ARM. ARM-lisenssikään tuskin ihan äkkiä häviää, se kun ei USA:sta ole kotoisin. Toki koko Windows voi hävitä... mutta nyt alkaa jo foliohattua kiristämään jos liikaa spekuloi.

Raimo Tulkki

Niin kyllä tämä juttu menee niin että google kusee omille kintuilleen tässä jutussa.
Kyllä äkkiä keksitään nykyaikana vastaavaa järjetelmää mikä on tuolle googlelle aivan oikein liian suuri ja itsevarma yhtiö myydään se venäjälle.

Petri Kokko

Johan jenkit antoi Huaweille 3kk lisäaikaa että voivat "sopeutua" uuteen tilanteeseen. No tietenkin antoivat, haluaakohan google ihan oikeasti luopua globaaleilla markkinoilla palveluissaan pyörivistä mainostuloistaan jotka ovat todella huimat.
Myöskin Apple tarvitsee laitteisiinsa komponenetteja joita tuotetaan vastaavasti kaukoidässä, miten ompulle käy jos kiinalaiset ei enää avainkomponentteja toimitakaan...??? Itse käytän jatkossakin Huawein tuotteita koska hinta/laatusuhde on hyvä.
Vakoilu? Juuri luin artikkelin jossa kerrottin että google on kerännyt sähköpostinsa käyttäjiltä yksityiskohtaista tietoa tehdyistä ostoksista ja jakanut niitä eteenpäin

https://www.verkkouutiset.fi/googlella-on-salasivu-nettiostoksistasi-%E2...

Markku Salonen

Melkoinen kauppasota,Trump ydittää saara tällä tavoin kiinaa polvillensa,toivotonta yditystä,nykyisessä klopaalissa maailmassa.päin vastoin Jatkossa Huawei hyötyy tilanteesta.vvaikka notkahrus tapahtuukin.Aple on auttamattomasti jäämässä jälkeen,hinnoitelut itsensä ulos,ei kilpailijaa eliminoilla voiteta tätä sotaa.