Maanantai 22.7.2019

Aki Kangasharju: ”Katselen kauhulla uutisia kauppasodan leviämisestä – Suomessa populismi on hallituspuolueissa”

Luotu: 
17.6.2019 10:50
  • Kuva: Alma Media arkisto / Merja Ojala
    Kuva
    Aki Kangasharju.
|

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju arvioi, että Suomen talouskasvu on palaamassa korkeasuhdanteesta kohti normaalia, runsaan prosentin kasvulukuihin. Mutta näin käy vain siinä tapauksessa että uhkakuvat eivät laukea.

”Tietenkin sitten voidaan miettiä, että minkälaisia riskejä on taivaanrannassa. Kauppasota ei ole ollut kertaakaan näin kiihkeää. Katselen kauhulla uutisia kauppasodan leviämisestä ihan yritystasolle. Tämä voi ihan oikeasti mennä jo sodan puolelle”, Kangasharju sanoo Kauppalehden Viikon vieras -videossa.

LUE MYÖS: Maailmanlaajuista romahdusta ennustava ekonomisti: ”Antti Rinteen hallitukselta hyvin vaarallinen kirjaus – hälytyskellojen pitäisi soida”

”Odotamme nyt sitä, että Fed laskee korkoja jos kauppasota vielä pahenee. Euroopassa korkoja on vähän vaikea laskea kun ne ovat jo niin nollassa. Sitten pitää vain alkaa painaa rahaa lisää.”

Antti Rinteen (sd) hallitus ei Kangasharjun mukaan vastaa talouden haasteisiin millään tavalla.

”Hallitusohjelmaa ei ole ollenkaan mietitty talouskasvun näkökulmasta. Siinä ajatellaan, että talouskasvu olisi kaksi prosenttia ja työllisyysaste nousisi 75 prosenttiin. Enemmän tässä (hallitusohjelmassa) on ollut ideoita, jotka heikentäisivät työllisyyttä. Esimerkiksi se, että aktiivimalli puretaan tai perhevapaita pidennetään. Näyttäisi siltä, että Suomessa populismi ei ole populistipuolueissa vaan hallituspuolueissa. Kaikki vakavasti otettavat tahot puhuvat kestävyysvajeesta, mutta hallitus siitä ei halua puhua.”

LUE MYÖS: Ekonomisteilta heti tuomio: ”Täyttä utopiaa” – Näin Rinteen hallitusohjelma kiertää velanoton

Rinteen hallitusohjelma tarkoittaa Kangasharjun mukaan myös sitä, että uutta panostusta investoinneille ei ole luvassa.

”Työllisyys nousisi tehokkaimmin kiky-kakkosella, eli kilpailukykysopimuksella, jossa palkkoja lasketaan suhteessa kilpailijamaihin. Sen lisäksi työllisyyttä voisi nostaa eläkeputken lyhentämisellä, kodinhoidontuen leikkaamisella ja työtulovähennyksen lisäämisellä.”

 

 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Erkki Malinen

Onkohan tämä Kangasharju saanut talouoppinsa Neuvostoliitosta. Siellähän duunari sai palkkaa jolla ei juuri mitään saanut, valtio anto asunnon ja leivän eipä siinä kansantalouskaan loistanu. Minun talousopin mukaan työllä pitää elää ja se työn pitää olla lisäarvoa tuottavaa. Siihen ei hallitus pysty niinkuin Kekkosen aikaan.

Kenneth Ainetdin

Oikeassa olet Erkki siinä, että työllä pitää elää. Mutta usein on kuitenkin niin, että joskus palkkakustannukset sivukuluineen nostavat tuotteen tai palvelun hinnan niin korkeaksi ettei se mene kaupaksi. Jos tuote ei mene kaupaksi, niin yritys ei saa rahaa ja menee konkurssiin. Silloin loppuvat työtkin! Miten sitten suu pannaan?

Raimo Ilaskivi

Jotakin unohtui, vai kuinka! Eläkeläiset! Näiltähän on aina otettu kovimman kaavan mukaan ja varmasti Rinteen katseet kääntyvät kohta tähän suuntaan. Ja kun ihan pakko on, korotetaan eläkkeitä kautta linjan indeksitarkistuksin jne, jolloin saaadaan lsää verotettavaa tuloa, niin kamala kun tällainen vaihtoehto tähän saakka on ollutkin.

Kenneth Ainetdin
Vastaus kommenttiin #8

Anteeksi, että unohdin eläkeläiset. Olen itsekin eläkeläinen 64V, mutta koska teen samaan aikaan pienyritystoimintaa, niin en vain muistanut olevani jo vanhuuseläkkeellä.

Idea oli kuitenkin se, että jos kaikki lyömme hanskat tiskiin niin mitä sitten???

Ymmärrän toki työtekijöiden kateuden, joka kumpuaa vasemmistolaisuudesta ollen sen voimavara, mutta kuka estää ryhtymästä yrittäjäksi, jos ideoita riittää ja uskallusta. Palkansaajan kuuluu saada osansa tuotteen hinnasta, mutta hänen osansa ei voi olla suurempi kuin työsuoritteensa arvo. Suojatyöpaikkoja on vain valtionhallinnossa.