Maanantai 22.7.2019

Näkökulma: Antti Rinteen hallitusohjelmalta saattoi jo pudota pohja

Luotu: 
17.6.2019 11:55
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Antti Rinne eduskunnassa viime viikolla.
|

Antti Rinteen (sd) hallituksen ohjelma nojaa tavoitteena olevaan 75 prosentin työllisyysasteeseen ja valtiovarainministeriön kasvuennusteeseen.

Tänään julkaistu VM:n ennuste ei muuttanut tilannekuvaa dramaattisesti, mutta pankkipuolelta kuultiin astetta synkempi näkemys.

LUE MYÖS: Aki Kangasharju: ”Katselen kauhulla uutisia kauppasodan leviämisestä – Suomessa populismi on hallituspuolueissa”

Danske Bank arvioi, että Suomen talouskasvu putoaa jo tänä vuonna 1,3 prosenttiin. Ensi vuonna yllettäisiin enää tasan prosentin kasvuun. Syynä on alkuvuodesta havaittu yksityisen kysynnän vaisuus.

VM:n mukaan tänä vuonna mentäisiin vielä 1,6 prosentin kasvussa ja ensi vuonna pari kymmenystä yhden prosentin päälle. Suomen Pankki arvioi viime viikolla, että ensi vuonna voitaisiin päästä vielä puolentoista prosentin kasvuun.

Danske Bankin katsauksessa on merkillepantavaa se, että siinä katsotaan hallitusohjelman tulevan talouskasvua ainakin aluksi. Työllisyysasteen nousu tosin uhkaa hyytyä sen mukaan ennen 75 prosentin saavuttamista.

”Työllisyysasteen nousu viime vuonna nähtyyn tahtiin ei ole itsestäänselvyys. Vaikka talouskasvu jatkuisi, suuri osa työttömyydestä on rakenteellista eikä avoimiin työpaikkoihin löydy riittävästi osaajia”, totesi Dansken pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Vastaavia näkemyksiä on kuultu alkukesän aikana. Ammattitaitoisen työvoiman saatavuudesta on ollut hyvin huolissaan esimerkiksi hyvinvointiala.

VM puolestaan nosti katsauksessaan esille Suomen taloudelle elintärkeät vientimarkkinat.

”Näkymät Suomen tärkeimmillä vientimarkkinoilla ovat heikentyneet, vaikka ensi vuodesta eteenpäin vientikysyntä kasvaakin taas nopeammin”, ministeriössä nähdään. 

Rinteen hallitusohjelmalta saattoi pudota pohja ennen kuin uusi hallitus on ehtinyt edes toden teolla toimintansa aloittaa.

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.

LUE MYÖS: Maailmanlaajuista romahdusta ennustava ekonomisti: ”Antti Rinteen hallitukselta hyvin vaarallinen kirjaus – hälytyskellojen pitäisi soida”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kenneth Ainetdin

Verotaakan lisääminen lisää yksityistä kulutusta ja kysyntää, vai mitä Antti Rinne!!??

"Ensi vuonna yllettäisiin enää tasan prosentin kasvuun. Syynä on alkuvuodesta havaittu yksityisen kysynnän vaisuus."

Taivas varjele meitä sosialisteilta!

Johannes Sivula

No jos taloudessa jotain on tapahtunut on se edellisen hallituksen peruja. 30 vuotta glamööripuoluetta, veronkiertoa ja yritystukia, kansallisomaisuuden myyntiä, jonka seurauksena velkaa 133 miljardia. Näistä lähtökohdista ei ihmeitä tehdä vaikka olisi millainen talousnero.

Tuomas Mattila

On idiotismia ajatella ja uskoa että kasvua tulee ja riittää ilman että keksitään pyörä uudelleen. Kai se nyt on käynyt kaikille selväksi että tälläinen järjestelmä on nyt sata vuotta todistanut ettei se toimi..eli seuraava hallitus joka tulee olemaan muu kuin sosialisti..koska näinhän se toimii.sun vuoro..mun vuoro..ja sama kyvyttömyys jatkuu.

Timo Hietanen

Ensin roudataan Suomesta lähteneet Isis-neidot ja heidän synnyttämänsä
Isisin uudet soturit tänne Suomeen täysihoitoon. Seuraavaksi satsataan
Afrikan itsenäisten maiden hellimiseen muutama miljardi. Sitten työllis-
tetään muutama kymmenen tuhatta vuohipaimenta kaikilla kielimuureilla.
Heliumilla täytettyä demarijargonia kaikkien sinisilmäisten makuun.

Mikko Toivonen

Minä, vaikka en tuollaista hallitusta henkilökohtaisesti olisi toivonut, suhtaudun kuitenkin vielä aika rauhallisesti kun hallituksella on vasta hallitusohjelma, eikä oikeastaan yhtään ohjelmaa ole vielä edes käynnistetty.
Oli nimittäin edelliselläkin hallituksella suuria yrityksiä mm. sote rintamalla saada kauhistusta aikaan kaikenmaailman maakuntahallinnoilla ja pörssiyhtiöistämisellä vastoin vähintäkään kohtuullista yhteistä kansalaisetua vastaan.
Tosin ei se paljoa paremmalta niiltä osin edelleenkään näytä ja näyttää tärkeältä energiaosuudelta menevän edellisen hallituksen hyvin, hyvin pahan biomassaenergialinjaakin pahempaan suuntaan kun nyt noiden asioiden ministerit ovat joko eturyhmä kepulaisia tai illusionisti vihreitä kaikki raajat tukevasti keppihevosen selässä.

Mutta katsotaan nyt saako hallitus niitä kohtuullisa ajatuksiaan toteutukseen ja vähemmän kohtuullisia hiljaa pois näyttämöltä.

Olen siis edelleenkin sitä mieltä että paras hallintayhdistelmä meille syntyisi oikeistososiaalidemokraattien miehistä (kuten Rajamaki) ja kokoomuksen naisista!

Pasi Käyhkö

Nyt jo Keskustassakin ihmetellään Rinteen hallituksen talouslinjaa, vaikka ovat itse olleet päättämässä asioista hallituksen toiseksi suurimpana (13,8%) puolueena.
Kepu on vieläkin kuin rampa ankka.
Voi olla, että ensi talvena on jälleen vaalit.

Mikko Toivonen

Minäkin taipuisin veikkaamaan, että tämä hallitus hajoaa ennen seuraavia vaaleja. Siinä on six packin lailla liikaa sisäänrakennettuja vastakkainasetteluja, jotta tosipaikan tullen aidan yli päästäisiin.
Mutta aika näyttää.

Mitja Heiskanen

Mikään muu ei kelpaa, kuin rajojen sulkeminen, kaikkien etuuksien lakkauttaminen, kaiken palkkatyön muuttaminen palkattomaksi orjatyöksi ja rikkaiden vapauttaminen kaikista yhteiskunnallisista velvoitteista. Kaikki muu on kommunismia.

Raimo Hakala

Miksi kukaan ei ihmettele sitä, että on suomessa minkä ideologian mukainen eduskunta ja hallitus tahansa niin talous huononee aina vaan. Vaikka parrat pärisee ja syntipukkeja haetaan syyttömistä niin ymmärrys taloudesta, työllisyydestä ja innovoinnista vientiin ei kukaan ymmärrä edes sitä mitä sika hopealusikasta. Lainatakseni vanhaa sanontaa. Kun luku ja kirjoitustaidottomia on 600000 Ja työttömiä ja sosiaalituilla työllistettyjä ainakin toinen mokoma ja miljoona alle köyhyysrajan elävää niin ei se kovin erinomaisesta johtamisesta kerro. Paremminkin se kertoo osaamattomuudesta ja ymmärryksen puutteesta. Eikä näitä puutteita korjata vaihtamalla eduskuntia ja hallituksia, kun ei ole taloudenosaajia ja uusia innovaatioita kehittäviä- Eihän tyhjästä voi nyhjäistä kun samat "erikoisosaajat" ovat koko elinaikansa erilaisissa johtotehtävissä niin eihän silloin mikään voi muuttua. Tutkikaa historiaa niin saatatte tehdä saman huomion kuin minäkin. Suomi ei ole demokratia. Sillä samat poliittiset perheet ovat johdossa. Vain silloin, kun kaikki menee ihan vituralleen annetaan poliittisesti vastakkaisen linjan kavereille vetovuoro. Mutta mikään ei muutu. Kurjuus vain lisääntyy syyttely ja riitely jatkuu kunnes taas vuoro vaihtuu ja kansa saa kantaakseen entistä kovemmat verot ja maksut. Mutta eivät ymmärrä, ettei tällä agendalla mikään muutu. Kun media vielä kertoo, että ne persut ovat kaiken tyrineet vaikka uuvatti siniset eli Soinilaiset hajottivat puolueen saadakseen olla ministereinä laittoman hallituksen elin ajan. Eikä velaksi eläminen kauaa jatku ja tapahtuu sama kuin 1990 luvun valtiovallan tunarointikin teki kansa menettää kaiken omaisuuden ja osa menetti vielä henkensäkin. Mitäpä kansa ei tekisi rakastamansa eliitin puolesta?