Lauantai 20.7.2019

Donald Trumpin hermostuttanut puhe saattaa tarjota yllättävää apua Antti Rinteelle: ”Tulee edistämään työllisyystavoitteen saavuttamista”

Luotu: 
19.6.2019 18:23
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
|

Euroopan keskuspankin EKP:n pääjohtajan Mario Draghin tiistainen ilmoitus rahapolitiikan mahdollisesta keventämisestä saattaa poliittisen talouden tutkijan Antti Ronkaisen mukaan auttaa Antti Rinteen (sd) hallitusta 75 prosentin työllisyysasteen saavuttamisessa.

Draghin mukaan EKP voi tarkistaa ohjeistustaan siten, että ohjauskoron laskut pysyvät sen työkaluvalikoimassa ja myös omaisuuserien ostot ovat optio.

”Jos talouden näkymät eivät parane eikä inflaation kiihtyminen lähde vauhtiin, tarvitaan lisäelvytystä”, hän sanoi EKP:n vuosittaisessa foorumissa Portugalin Sintrassa pitämässään puheessa.

”Draghi piti eilen puheen, joka helpottaa Rinteen hallitusta ja harmittaa oppositiota - EKP tulee edistämään 75-työllisyystavoitteen saavuttamista elvyttävällä rahapolitiikalla vuoden lopulta lähtien”, Antti Ronkainen kommentoi Twitterissä. 

Rinteen hallituksen tavoitetta työllisyysasteen nostamisesta 75 prosenttiin on epäilty voimakkaasti. 

Lue lisää:

Näkökulma: Antti Rinteen hallitusohjelmalta saattoi jo pudota pohja

Antti Rinteen tärkein tavoite karkasi jo nyt? ”On korjattava enemmän kuin pari napsua”

Sekä Rinne että valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk) vakuuttivat hallituksen ja työmarkkinatoimijoiden seminaarissa keskiviikkona, ettei tavoitteesta tingitä. 

”Kyse ei ole mistään hallituksen omasta keksinnöstä vaan välttämättömyydestä”, Lintilä totesi.

Lue tarkemmin: Antti Rinne ja Mika Lintilä monien epäilemästä suunnitelmasta: ”Kyse ei ole mistään hallituksen omasta keksinnöstä vaan välttämättömyydestä”

”Erittäin epäreilua USA:lle”

Mario Draghin tiistainen puhe käänsi välittömästi euron kurssin alas ja pörssikurssit ylös. Moni ekonomisti on pitänyt puhetta yhtä tärkeänä kuin Draghin vuonna 2012 pitämää kuuluisaa puhetta, jossa hän totesi EKP:n olevan valmis tekemään kaiken, mitä tarvitaan euron puolesta.

”Draghin Sintra-puheen jälkeen luvassa koronlasku ja arvopaperiosto-ohjelma. Mahdollisesti jo syyskuussa. Muutos tapahtui vain 12 päivää neuvoston kokouksen jälkeen. Hurjaa”, Danske Bankin päästrategi Valtteri Ahti kommentoi. 

 

 

Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu pitää Draghin ulostuloa yllättävänä. Hän muistuttaa pääjohtajan aikaisemmasta linjauksesta, jonka mukaan lisäelvytykseen ryhdytään, jos taloustilanne heikentyy.

 

 

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on reagoinut EKP:n pääjohtajan puheeseen voimakkaasti.

”Mario Draghi sai euron heikkenemään välittömästi dollaria vastaan, mikä tekee kilpailemisen USA:ta vastaa epäreilun helpoksi. He ovat päässeet vähällä tässä jo vuosia yhdessä Kiinan ja muiden kanssa. Saksan DAX nousi puheen vuoksi. Erittäin epäreilua USA:lle”, Trump kirjoitti Twitterissä.

Draghi kommentoi Trumpin ulostua lyhyesti Financial Timesille korostaen, että EKP:n tehtävän on inflaatiotavoitteesta, ei valuuttakurssista huolehtiminen.

Lue myös: Talouslehti valitsi: ”Erkki Liikanen on paras” Euroopan keskuspankin johtoon

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Draghi toteuttaa pitkän tähtäimen taloudellisen toimeliaisuuden strategiaa. Hyvä niin. Itse asiassa Euro on edelleenkin vahva suhteessa dollariin. Pitää muistaa, että kun Euro lanseerattiin niin kurrsit olivat lähes 1:1 dollariin. Itseasiassa ihan alussa hetken jopa vähän alle dollarin eurolta.
Trump toimii lyhytnäköisen hetkivaikutteisen spekulaatio- ja keinottelutalouden avulla, joka on kuin se kellertävä neste saappaassa pakkasella. Hetken lämmittää mutta jäätyy pahasti kun todellisuus tulee vastaan.
Taloutta toisaalta ei pelkästään säästöillä ja voiton jakamisella kavereille libertarismilläkään saada toimimaan kuin osahalvaantuneesti.
Velkaa voidaan kyllä käyttää talouden tuottavien fundamenttien ja pohjan rakentamiseen. Velkaa taas ei voi käyttää syömiseen ja liinavaatteisiin, eikä juuri maailmanhalaamiseenkaan.
Velka on tai voi olla hyvä renki, mutta erittäin huono isäntä!
Näettehän säännöllisesti esimerkkejä ihan kansanedustajatasollakin kuinka velasta on voinut tulla isäntä taloon ja erittäin hyvillä säännöllisillä tuloillakaan sitä ei enää hallita

Raimo Laine

Ohjauskorot ovat jo negatiivisiä, mitä EKP voi vielä tehdä ? Panna Eurojen painokoneet kolmeen vuoroon ? Pakottaa valtioita ottamaan lisävelkaa negatiivisella korolla ?

Minulla on yhden miljardin Saksan Markan seteli. Olisiko kohta käyttöä?